ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
SPORT

57117443_101.jpg

Pet bosanskohercegovačkih sportaša do sada se kvalificiralo za sudjelovanje na predstojećim 24. zimskim olimpijskim igrama, koje će od 4. do 20. veljače 2022. godine biti održane u Pekingu.

Zahtjevne norme za Zimsku olimpijadu, do koje je ostalo još oko četiri i po mjeseca, do sada su ostvarili Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Za sudjelovanje na igrama OKBiH potpisao je ugovore o stipendiranju sa devet potencijalnih kandidata. Stipendije su obezbijeđene od 1. listopada 2019. do početka igara, putem programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Ugovore o stipendiranju su potpisali Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Marko Šljivić (alpsko skijanje), Edin Branković (brzo klizanje), Mirza Nikolajev (sankanje), Miloš Čolić, Sanja Kusmuk, Stefan Anić i Strahinja Erić (ski trčanje).

U OKBiH očekuju da će se još netko kvalificirati iz grupe stipendista, koje su dobili na osnovu rezultata.

Uz stipendije od navedenih sportaša Elvedina Muzaferije je nagrađena sa 7.000 KM za "program plus", kao najbolje rangirana bh.  natjecateljica u ovom trenutku na svjetskoj listi. Na osnovu uspješnih nastupa u prošloj sezoni od 22-godišnje Visočanke se očekuje da napravi najbolji rezultat na Olimpijadi. 

Također, OKBiH je s 3.000 KM podržao i brzoklizača Tarika Omeragića, koji nije stipendist u nadi da će se kvalificirati. U OKBiH navode da trenutno rade na obezbjeđivanju sredstava za završne pripreme naših olimpijaca mimo regularnih stipendija. Tehničke pripreme idu svojim tijekom, u tijeku je nabavljanje avio karata i osiguravanje odgovarajuće svečane opreme. 

Bosanskohercegovačka sportska delegacija u Pekingu bi ukupno trabala da broji 13 do 14 članova, sportaši sa svojim trenerima i šefom misije.

Ovo će biti osmo sudjelovanje bosanskohercegovačkih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama, a najbolji plasman do sada ostvario je alpski skijaš Enis Bećirbegović, koji je 1998. godine u Naganu osvojio 21. mjesto u spustu.

Na 14. ZOI bit će primijenjene skoro iste mjere kao i na ovogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju, vezano za pandemiju Covid - 19. I u Pekingu najvjerojatnije neće biti stranih gledatelja, iako ima najava da će MOK i kineski organizatori pokušati bar malo liberalizirati mjere u odnosu na Tokio.

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17