Sezona je maslačka, od kojeg se pravi ukusan med. Maslačak sadrži vitamine A, C i K te vitamin E i u manjoj mjeri vitamine B. Zeleni dio biljke sadrži željezo, kalcij, magnezij i kalij. Osim toga, maslačak sadrži i antioksidanse, prije svega beta karoten, ali i polifenole.
Već od davnih vremena maslačak se koristio za liječenje bolesti jetre (korijen i listovi), a od cvijeta se pravio sirup i vino.
Med od cvjetova maslačka odličan je pripravak za liječenje prehlade i kašlja, te podizanje imuniteta.Dobar je i za gastritis,te za liječenje bolesti bubrega. Može poslužiti i za zarastanje rana na koži. Kada ga pravi ljudska ruka, mogu ga konzumirati i vegani. Odličan je uz jutarnji doručak.
Ima intenzivan , srednje-sladak okus.
Med se pravi u travnju i svibnju.
Sastojci :
-100 cvjetova maslačka
-1 kg šećera
-1 limun
-1 litar vode
Cvjetove dobro oprati, preliti sa litrom vode i ostaviti da kuhaju 20 minuta.Smjesu procijediti i dodati joj kilogram šećera.Kada se dobivena smjesa upola ukuha, dodati joj limun presječen popola, zajedno s koricom.
Kuhati dok se ne dobije željena gustoća.Kada se prohladi, sipati u teglu i spreman je za konzumiranje.
artinfo.ba