ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
DIVNA GESTA

vukovar mural torcida

Navijači splitskog kluba naslikali su mural u čast stradale vukovarske djece za vrijeme srpske agresije na Vukovar. Među njima posebno mjesto ima i Franjo Matijević za čije ubojstvo i dan danas nitko nije odgovarao.

U Vukovarskoj ulici u Splitu osvanuo je mural u čast sjećanja na žrtvu "grada heroja" na kojemu su napisana imena stradalih u Vukovaru. Na tu akciju osvrnula se i Ani Galović, autorica nedavno objavljene knjige "Mama, ne vidim nebo", posvećene 34 ubijene djece tijekom srpske agresije i okupacije 1991. i 1992. godine, a prema kojoj je mural i naslikan.

Njen status prenosimo u cijelosti:

Nakon dvije godine pisanja i istraživanja sudbina poginule, ubijene i nestale vukovarske djece prvi puta sam zaplakala, od sreće. Ne biste vjerovali koliko je teško pomaknuti kamen zaborava koji stoji 29 punih godina – ne pisanja, ne spominjanja.

Zahvaljujući vukovarskom branitelju, prijatelju Damiru Markušu koji me povezao s ovim čarobnjacima iz Splita jedan korak smo manje na tom putu. Sve zbog ovih velikih umjetnika, kojima je samo talent veći od ljubavi prema svom gradu i klubu Torcida je prema sadržaju knjige "Mama, ne vidim nebo" oslikala mural posvećen vukovarskoj djeci ispisavši imena stradale djece u bitci za Vukovar i vremenu okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine. 

Među njima posebno mjesto ima navijač Torcide, Franjo Matijević iz rodnih Kukujevaca u Vojvodini šesnaestogodišnji dječak koji nije propuštao utakmice Hajduka. Njegov stariji brat Nikola poginuo je na položaju u Borovu naselju krajem kolovoza 1991., dok su Franjo, majka i otac oteti iz obiteljskog doma u Kukujevcima te mučki ubijeni pored mjesnog groblja u Mohovu nedaleko Vukovara.

Za ubojstvo šesnaestogodišnjeg Franje, majke i oca nikad nitko nije odgovarao. Ovo je samo jedan djelić u kojem ne damo zaboravu za žrtve dječjih života. Torcida ne zaboravlja, ne zaboravljamo ni mi - poručila je Galović na Facebooku.

24sata.hr
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17