ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Biciklom na visinu Mount Everesta

jasmin grebic


Bosanskohercegovački biciklist Jasmin Grebić, koji je prije pet godina vozio bicikl od Sarajeva do Barcelone. Everesting je vožnja biciklom u kojoj je cilj svladati nadmorsku visinu najvišeg vrha svijeta, Mount Everesta (8.848 metara nadmorske visine). Ne smiju se praviti pauze duže od sat vremena, zadatak se mora izvršiti na jednom brdu, bicikl se vozi i prilikom uspona, ali i prilikom silaska. Spavanje nije dozvoljeno, kao ni guranje bicikla pored sebe. Jasmin Grebić je za svoj Everesting, težak, spartanski biciklistički izazov, izabrao uspon prema Blinjama.


"Start je bio u 4:26 u subotu prvog kolovoza. Iz Kreševa sam krenuo, a brdo je dugačko pet kilometara. Penje se iz Kreševa na Blinje. Pravilo je da mora biti isto brdo i mora se penjati s iste strane dok se ne savlada nadmorska visina od 8.848 metara. Izabrao sam jer je raznoliko. Svaki put te obraduje pogled kada dođeš do vidikovca. Mijenja se i konfiguracija terena. Nije dosadno kada ima dosta okuka i serpentina. Problem je kada je pravac. Vozio sam čitav dan u subotu i čitavu noć. Do nedjelje u 16:00. To sam brdo popeo 26 i po puta. Potrebno se i popeti i spustiti. Bitno je napomenuti da je do 6.000 metara nadmorske visine pitanje da li to možeš fizički ili ne. Posljednjih 2.800 mnv je stvar psihičke pripreme".

Obzirom na pravila Evertestinga, osim fizičke izdržljivosti, za uspjeh je potreban dobro razrađen plan.

"Počinju problemi s koljenima, noge odrvene, to ne osjetiš. Problem je sa sjedalnim kostima. Problem je u ramenima, vratu... Teško je i nizbrdo, moraš mnogo kočiti, jer to nije bicikl s hidrauličnim kočnicama koji ima veliku zaustavnu moć, a sigurno da nije pomoglo ni što imam 97 kilograma. Tokom noći sam se napajao kofeinskim i energetskim pićima. Pauza se ne smije praviti duže od dva sata. Spavanje nije dozvoljeno. Pauze sam pravio najviše po sat radi unosa obroka. Sve to treba kalkulirati, napraviti plan kad ćeš jesti. Poslije pauze se ohladiš i onda ti se više ne vozi. Moraš biti mentalno fokusiran 100 posto i čim se javi sumnja moraš je otkloniti i ne smiješ misliti o tome. Maksimalna temperatura je bila 42 stupnja, a minimalna 12 po noći“, nastavlja Grebić.

Vožnja po noći


„Noć je opasna jer je to lovište, ima dosta životinja. Imao sam pratnju kolege bicikliste Muje Pođića. Vidljivost nije bila problem, imali smo adekvatne lampe. Noć je sreća kratka u ljetnim mjesecima, pa brzo i prođe. Problem je ujutro savladati krizu kada počnu da sustižu umor i san. Onda oko podne počinju velike vrućine, opasnost od sunčanice, malo bude muka, ne smije se puno vode unositi. Počinje sve da smeta, od položaja tijela, sica, sve te moli da prestaneš. U glavi moraš prelomiti. U tim kriznim situacijama dragi Bog ti da snage da to izdržiš do kraja".

Nakon uspješno odrađenog izazova slijedi novi izazov, a to je oporavak od velikih napora.

"Odmah poslije sam otišao na regeneraciju u Master Fizical, udisao čisti kisik 40 minuta. Ulazi u sve ćelije i regenerira ih. Svi koji su stariji moraju, ako ovo rade, imati pomoć stručnih osoba. Nemoguće je bez toga uraditi ovaj izazov. Suplementi igraju važnu ulogu, tu su prvenstveno izotonični napici, gelovi, energetske čokoladice i tu mi je mnogo pomogao Elite Nutrition. Pri savladavanju Everestigna bolje je koristiti tečnu hranu. Tehnički aspekti su veoma bitni i tu sam također imao pomoć M Bike Shopa i Elite Nutritiona. Morate paziti da ne nestane baterije na Garmin uređaju. Mjerač snage je bitan i on mjeri svaki okretaj pedale. Otkucaji srca se prate. Broj okretaja pedala u minuti i tu se sve vidi i lako se može zaključiti da li je izazov lažiran ili nije. Trenutno je taj moj Everesting challenge na procjeni i to službeno priznavanje od organizacije traje nekih sedam dana", kaže Grebić.

Ističe kako mu se nakon završenog Everestinga javilo mnogo biciklista, upravo je i to bio jedan od ciljeva koje je stavio pred sebe, a to je promocija ovog sporta, kao i pomjeranje vlastitih granica pojedinca, piše klix.ba

 

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17