× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti

jagode divlje voce

Ako ste obožavatelj jagoda, ove činjenice o jagodama će vas ugodno iznenaditi. Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda ima odličan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma.
Jedino na što trebate pripaziti, ističu znanstvenici, jest da jagode budu organske i svježe jer ćete tek tada biti sigurni u to da ne sadrže štetne kemijske spojeve.
Neodoljiva aroma i savršen okus nije jedina karakteristika kojom se jagode mogu pohvaliti. Ove omiljene bobice imaju zavidni sadržaj određenih tvari koje blagotvorno djeluju na naše zdravlje.

RIZNICA NUTRIJENATA
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni tlak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imunosni sustav, štite od različitih vrsta raka…
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti. Slično kao i trešnje, i jagode obiluju vlaknima te su siromašne kalorijama (1 šalica jagoda = 50 kcal), zbog čega su prave saveznice vitke linije.
Usto, prava su riznica vitamina A i C, a sadrže i kalij, mangan, magnezij i folate.

MLADOLIK IZGLED
Jagode sadrže kiseline koje sprječavaju akne i uklanjaju mrtve stanice kože. Napravite masku od 4, 5 zgnječenih jagoda i žlice meda. Nanesite je na lice, ostavite je da se osuši i isperite. Vitamin C u jagodama potiče proizvodnju kolagena, tonira kožu i uz sve to ima anti-age efekt. Isto tako, istraživanje je pokazalo da njegov ekstrakt štiti i od ultraljubičastog zračenja.

POBOLJŠAVAJU FUNKCIJU SRCA
Jagode imaju visoku razinu zdravih antioksidansa koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Oni također opuštaju krvne žile, uzrokujući poboljšani protok krvi i sprečavaju kardiovaskularne probleme. Osim toga, visoki sadržaj vlakana, vitamin C i folata u jagodama čine idealno srčano zdravlje jer učinkovito smanjuju kolesterol u arterijama, ali u i plućima.
POMAŽU KOD ARTRITISA I GIHTA
Jagode obiluju antioksidansima i detoksifikatorima koji pomažu u smanjenju bolova izazvanih artritisom i gihtom. Oni također pomažu u sprečavanju artritičnih simptoma kao što su degeneracija mišića i tkiva. Svakodnevna konzumacija pomaže gipkosti zglobova, smanjuje infekcije i otklanja bol.

SMANJUJU UPALU
Jagode smanjuju povišenu razinu C-reaktivnog proteina (CRP) u krvi, tvar koju proizvodi jetra, a koja povećava upalu u tijelu. Studija koju je proveo Harvard School of Public Health pokazala je da žene koje jedu više od 16 jagoda tjedno imaju 14 posto manju vjerojatnost da imaju povišene razine CRP-a.

USPORAVANJE KARCINOMA
Istraživanje provedeno na životinjskom modelu koje je 2013. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Anticancer Research pokazalo je da jagode mogu usporiti razvoj karcinoma usne šupljine.
Ova zaštitna uloga jagoda pripisuje se sadržaju elaginske kiseline i elagitanina, spojeva za koje se pokazalo da mogu usporiti rast malignih stanica.
Međutim, potrebno je provesti istraživanja na ljudima kako bi se razjasnio potencijalni pozitivni učinak jagoda kod malignih bolesti.

JAČAJU FUNKCIJU MOZGA
Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda (i ostalog bobičastog voća) pridonosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u stanicama mozga.
Stoga, želite li se zaštititi od demencije i Alzheimerove bolesti, opskrbite se dovoljnom količinom jagoda i drugih zdravih bobica.
Zahvaljujući mineralu manganu što ga sadrže, jagode također pomažu očuvanju živčanog sustava te smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti.
Jedna šalica jagoda opskrbit će vaš organizam s čak 29 posto dnevno preporučene količine ovog važnog minerala.
Taj je mineral važan i za formiranje kostiju i vezivnog tkiva, kao i za proizvodnju spolnih hormona.


Nikolina J/artinfo.ba

 

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

jagode divlje voce

Ako ste obožavatelj jagoda, ove činjenice o jagodama će vas ugodno iznenaditi. Brojna istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda ima odličan učinak na zdravlje cjelokupnog organizma.
Jedino na što trebate pripaziti, ističu znanstvenici, jest da jagode budu organske i svježe jer ćete tek tada biti sigurni u to da ne sadrže štetne kemijske spojeve.
Neodoljiva aroma i savršen okus nije jedina karakteristika kojom se jagode mogu pohvaliti. Ove omiljene bobice imaju zavidni sadržaj određenih tvari koje blagotvorno djeluju na naše zdravlje.

RIZNICA NUTRIJENATA
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni tlak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imunosni sustav, štite od različitih vrsta raka…
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti. Slično kao i trešnje, i jagode obiluju vlaknima te su siromašne kalorijama (1 šalica jagoda = 50 kcal), zbog čega su prave saveznice vitke linije.
Usto, prava su riznica vitamina A i C, a sadrže i kalij, mangan, magnezij i folate.

MLADOLIK IZGLED
Jagode sadrže kiseline koje sprječavaju akne i uklanjaju mrtve stanice kože. Napravite masku od 4, 5 zgnječenih jagoda i žlice meda. Nanesite je na lice, ostavite je da se osuši i isperite. Vitamin C u jagodama potiče proizvodnju kolagena, tonira kožu i uz sve to ima anti-age efekt. Isto tako, istraživanje je pokazalo da njegov ekstrakt štiti i od ultraljubičastog zračenja.

POBOLJŠAVAJU FUNKCIJU SRCA
Jagode imaju visoku razinu zdravih antioksidansa koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Oni također opuštaju krvne žile, uzrokujući poboljšani protok krvi i sprečavaju kardiovaskularne probleme. Osim toga, visoki sadržaj vlakana, vitamin C i folata u jagodama čine idealno srčano zdravlje jer učinkovito smanjuju kolesterol u arterijama, ali u i plućima.
POMAŽU KOD ARTRITISA I GIHTA
Jagode obiluju antioksidansima i detoksifikatorima koji pomažu u smanjenju bolova izazvanih artritisom i gihtom. Oni također pomažu u sprečavanju artritičnih simptoma kao što su degeneracija mišića i tkiva. Svakodnevna konzumacija pomaže gipkosti zglobova, smanjuje infekcije i otklanja bol.

SMANJUJU UPALU
Jagode smanjuju povišenu razinu C-reaktivnog proteina (CRP) u krvi, tvar koju proizvodi jetra, a koja povećava upalu u tijelu. Studija koju je proveo Harvard School of Public Health pokazala je da žene koje jedu više od 16 jagoda tjedno imaju 14 posto manju vjerojatnost da imaju povišene razine CRP-a.

USPORAVANJE KARCINOMA
Istraživanje provedeno na životinjskom modelu koje je 2013. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Anticancer Research pokazalo je da jagode mogu usporiti razvoj karcinoma usne šupljine.
Ova zaštitna uloga jagoda pripisuje se sadržaju elaginske kiseline i elagitanina, spojeva za koje se pokazalo da mogu usporiti rast malignih stanica.
Međutim, potrebno je provesti istraživanja na ljudima kako bi se razjasnio potencijalni pozitivni učinak jagoda kod malignih bolesti.

JAČAJU FUNKCIJU MOZGA
Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda (i ostalog bobičastog voća) pridonosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u stanicama mozga.
Stoga, želite li se zaštititi od demencije i Alzheimerove bolesti, opskrbite se dovoljnom količinom jagoda i drugih zdravih bobica.
Zahvaljujući mineralu manganu što ga sadrže, jagode također pomažu očuvanju živčanog sustava te smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti.
Jedna šalica jagoda opskrbit će vaš organizam s čak 29 posto dnevno preporučene količine ovog važnog minerala.
Taj je mineral važan i za formiranje kostiju i vezivnog tkiva, kao i za proizvodnju spolnih hormona.


Nikolina J/artinfo.ba

 

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.