Zeleni i crni čaj kao bogati izvori antioksidansa i katehina štite od obolijevanja od raka i srčanih bolesti, a zahvaljujući taninu, razbuđuju i povećavaju koncentraciju.
Bijeli, žuti, zeleni i crni čajevi sadrže određene količine teina, odnosno kofeina, ali ako ste osjetljivi na njegovo stimulativno djelovanje, odlična alternativa mogu biti rooibos i drugi biljni čajevi zbog njihova mineralnog bogatstva (primjerice, metvica, kamilica, šipak, maslačak, majčina dušica, matičnjak, sljez, divizma, koromač, vrkuta).
Preporučuje se izbjegavati aromatizirane varijante koje ne sadrže cjelovite biljke nego njene arome i odabirati čajne proizvode s jasno deklariranim sastavom i namjenom. Napici poput ledenih čajeva spadaju u rang slatkih napitaka i sokova. Uglavnom sadrže ekstrakte uz dodatak šećera, boja i aditiva, a prema novijim studijama, u njima je pronađen i viši udio benzoata koji se povezuje s nepovoljnim djelovanjem na obrasce ponašanja u djece.
Pijte čaj koji nije zaslađen šećerom ili nekim drugim umjetnim sladilom, a ako ga morate zasladiti, radije odaberite žličicu meda ili listić stevije.
artinfo.ba | TM