× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Vijeće ministara

54073526129_5a6d4cd7c0_k.jpg

Minutom šutnje za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju počela je 61. sjednica Vijeće ministara BiH.

POMOĆ ZA OPĆINE POGOĐENE KATASTROFALNIM POPLAVAMA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu kojom se općinama pogođenim katastrofalnim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milijun KM.

Prema ovoj odluci, po 200.000,00 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od Republike Hrvatske.

Zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi žurno informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenom području, kao i stanju infrastrukture na poplavljenom području općina Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica i o tome, u roku ne duljem od deset dana, izvijesti Vijeće ministara BiH kako bi Vijeće ministara istu razmotrilo s ciljem donošenja Odluke o raspodjeli sredstava iz doniranih sredstava od strane Republike Hrvatske, za pomoć žiteljima u područjima pogođenim poplavama u BiH, kao i drugih doniranih sredstava.

Napominjemo da je Republika Hrvatska već na račun Ministarstva financija i trezora BiH izvršila uplatu pomoći u iznosu od deset (10) milijuna eura.

U izradi Informacije, Ministarstvo sigurnosti će uzeti u obzir prioritetne potrebe ugroženih žitelja lokalnih zajednica, te predložiti mehanizme žurnog i transparentnog korištenja sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Također, podaci su potrebni, kako u cilju izrade Odluke o raspodjeli, tako i u cilju apliciranja na Fond solidarnosti Europske unije.

UBRZATI DOSTAVU PRIJEDLOGE PROGRAMA RADA ZA 2025. I REALIZACIJU PROGRAMA RADA ZA 2024. GODINU

Vijeće ministara BiH iskazuje zabrinutost prema institucijama Vijeća ministara BiH koje nisu u propisanim rokovima (15.10.2024. godine) dostavile svoje prijedloge programa rada za 2025. godinu, kao i nedostatnu realizaciju programa rada Vijeća ministara BiH za 2024. godinu, te upozorava sve institucije Vijeća ministara BiH na poštivanje svih rokova utvrđenih podzakonskim aktima Vijeća ministara BiH, kao i na dosljednu primjenu zacrtanih ciljeva utvrđenih programom rada Vijeća ministara BiH za 2024. godinu, te poziva rukovoditelje svih institucija VMBiH da posvete posebnu pozornost praćenju programa rada svojih institucija, a koji se reflektiraju i na naizvršenje programa rada Vijeća ministara BiH.

Sukladno navedenom, zadužuju se ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH, koje to već nisu učinile, da žurno i bez daljnjeg odlaganja dostave prijedloge programa rada za 2025. godinu Generalnom tajništvu VMBiH u daljnju proceduru.

Također se zadužuju ministarstva i druge institucije VMBiH da žurno i bez daljnjeg odgađanja ubrzaju provedbu svih potrebnih aktivnosti s ciljem predlaganja Vijeću ministara BiH zakona, podzakonskih akata, međunaordnih ugovora i drugih akata koji su planirani Programom rada Vijeća ministara Bih za 2024. godinu. 

 

FORMIRAN TIM ZA PRIPREMU SUMMITA LIDERA ZAPADNOG BALKANA I EU-a U BIH

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda predsjedateljice, donijelo je Odluku o formiranju Tima za pripremu i organizaciju Summita lidera Zapadnog Balkana i Europske unije u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan početkom prosinca ove godine.

Prema ovoj odluci, u Tim za pripremu Summita su imenovani predstavnici ureda u tijelima izvršne vlasti koji aktivno sudjeluju u aktivnostima Plana rasta EU-a za Zapadni Balkan i Berlinskog procesa, te predstavnici resornih ministarstava i direkcija, Generalnog tajništva Vijeća ministara, odjela za protokolarna pitanja, kao i tijela zaduženih za sigurnost i koordinaciju koja su povezana s organizacijom događaja na visokoj razini. Za predsjedatelja Tima imenovan je predstojnik Ureda predsjedateljice Vijeća ministara BiH Niko Duvnjak.

Zadatak Tima je priprema i organizacija tehničkih, logističkih, protokolarnih, sigurnosnih aktivnosti i svih drugih zadataka za održavanje Summita lidera Zapadnog Balkana i EU-a u BiH te priprema i procjena financijskih obveza Bosne i Hercegovine u vezi s tim.

Način i djelokrug rada, način odlučivanja, prava i obveze, kao i sva druga pitanja značajna za rad i postupanje Tima regulirat će se Poslovnikom o radu, koji će Tim donijeti konsenzusom na prvom sastanku. U roku od tri mjeseca od održavanja Summita Tim će Vijeću ministara BiH podnijeti izviješće o radu.

Summiti lidera Zapadnog Balkana i EU-a u zemljama regije se održavaju radi razmatranja provođenja aktivnosti u okviru Plana rasta EU-a za Zapadni Balkan, kao i drugih tema značajnih za regionalno i za tržište EU-a. Do sada su ovi skupovi održani u Albaniji i Crnoj Gori, a sljedeći je planiran početkom prosinca ove godine u Bosni i Hercegovini.

  

VIJEĆE MINISTARA BIH O STATUSU ZORANA GALIĆA

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da, u suradnji s Ministarstvom pravde i Uredom za zakonodavstvo, najkasnije do iduće sjednice Vijeća ministara, dostavi prijedlog za razrješenje Zorana Galića s dužnosti zamjenika direktora SIPA-e.

 

DIJALOG EU I BIH O REFORMI JAVNE UPRAVE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o 7. sastanku Posebne skupine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je održana 16. travnja 2024. godine u hibridnom formatu, uživo i putem videokonferencije.

Sastanak je održan u dvije sesije, pri čemu se na prvoj odvijao politički dijalog na visokoj razini o reformi javne uprave, a u drugoj na tehničkoj razini. S predstavnicima Europske komisije razgovaralo se o funkcionalnoj javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, izgradnji profesionalne državne službe i usklađivanju zakonodavstva iz ove oblasti na različitim razinama vlasti. U dijelu sastanka na tehničkoj razini razgovaralo se o provedbi Strategije i Akcijskog plana za reformu javne uprave u BiH, te odgovornosti i upravljanju ljudskim potencijalima u državnoj službi. Europskoj komisiji je dostavljena i radna verzija Programa integriranja BiH u EU.

Europska komisija očekuje da vlasti u BiH u narednom razdoblju u fokus stave revidiranje postojećeg Akcijskog plana za reformu javne uprave i njezinu održivost. Također, Komisija je izrazila spremnost da podrži daljnju reformu javne uprave u BiH.

ODOBRENA DODATNA SREDSTVA ZA POPUNJAVANJE FONDOVA IFAD-a 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva financija i trezora,  donijelo je Odluku o odobravanju sredstava za dodatnu uplatu doprinosa u Trinaestom popunjavanju fondova (2025. - 2027.) Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).

Dodatna sredstva u iznosu 180.000 eura bit će isplaćena u 2024. godini, sukladno obvezama koje proističu iz članstva Bosne i Hercegovine u IFAD-u.  

Bosna i Hercegovina do sada je sedam puta financijski sudjelovala u punjenju IFAD fondova, počevši od 2006. godine.

IFAD je u Bosni i Hercegovini nakon 1995. godine odobrio sredstva za financiranje osam projekata u ukupnoj vrijednosti od 97,23 milijuna američkih dolara pod veoma povoljnim uvjetima.

  

ODOBREN VIŠEGODIŠNJI PROJEKT ZA IZGRADNU OBJEKTA ZA SMJEŠTAJ OSA-e

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta "Izgradnja objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine" (OSA BiH) u ukupnom iznosu 30 milijuna KM.

Sredstva će biti osigurana sukcesivno u proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine u razdoblju od 2025. do 2028. godine.

Na ovaj način želi se trajno riješiti problem smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

U PRVOJ POLOVICI 2024. REALIZIRANO 82 % ZAKLJUČAKA VMBIH

Na prijedlog Generalnog tajništva razmotren je Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara BiH za razdoblje 1. 1. 2024. – 30. 6. 2024. godine sa 28 održanih sjednica, od čega 19 redovitih i devet izvanrednih.

Pregledom je obuhvaćeno 36 institucija Vijeća ministara BiH koje su realizirale 82 % zaključaka, odnosno 278 od 341 ukupno donesenog, dok 63 zaključka nisu realizirana.

Osim navedenog, sačinjen je i pregled realizacije općih, odnosno zaključaka za koje su zadužene sve institucije Vijeća ministara BiH, o čemu je izjašnjenje dostavilo 57 institucija.

Ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH koji nisu u potpunosti realizirali zaključke zaduženi su da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu, te da ubrzaju realizaciju onih koji se provode u duljem razdoblju ili zahtijevaju suradnju s drugim institucijama.

Također, ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH zaduženi su da posvete veću pažnju realizaciji zaključaka, čime se doprinosi većoj efikasnosti rada Vijeća ministara BiH.

IMPLEMENTACIJA PRIORITETA U INTEGRACIJI PODUZETNIČKOG UČENJA I KOMPETENCIJE U OBRAZOVNE SUSTAVE BIH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o implementaciji „Prioriteta u integraciji poduzetničkog učenja i poduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini (2021. - 2030.)“ te zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da ovu informaciju dostavi nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja te Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Dokument „Prioriteti u integraciji poduzetničkog učenja i poduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini (2021. – 2030.)“, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 2020. godine, zasnovan je na najnovijim dostignućima u ovoj oblasti, s posebnim osvrtom na Europski okvir za poduzetničku kompetenciju (EntreComp), koji nudi sveobuhvatan opis znanja, vještina i stavova koji su potrebni za poduzetništvo i stvaranje financijske, kulturne ili društvene vrijednosti za druge, a izradila ga je Europska komisija.

Prioriteti su razvijeni na osnovu planiranja, pregleda i analize postojećeg stanja te su predstavljeni kao kratkoročni (2021. – 2023.), srednjoročni (2024. – 2026.) i dugoročni (2027. – 2030.). Uz svaki prioritet definirane su aktivnosti, odgovorne institucije za njihovu realizaciju ili koordinaciju realizacije aktivnosti, indikatori ispunjenja aktivnosti i vremenski okvir.

Informacija o implementaciji ovog dokumenta sačinjena je na temelju odgovora institucija nadležnih za njegovu provedbu. Od nadležnih institucija tražene odgovore nisu dostavili Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona.

POMJEREN POČETAK PRIMJENE ODLUKE O POSTUPKU SREDNJOROČNOG PLANIRANJA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama Bosne i Hercegovine, kojom se početak primjene Odluke pomjera na 1. siječnja 2025. godine.

Cilj izmjena Odluke je da se proces srednjoročnog planiranja za razdoblje 2025. - 2027. godine završi po prethodno važećoj metodologiji, a da se naredni srednjoročni ciklus provodi po odredbama nove odluke, koja je stupila na snagu 13. 7. 2024. godine.

 

INFORMACIJA O REALIZACIJI PROVEDBE „PREGLEDA OBRANE“ I „PLANA RAZVOJA I MODERNIZACIJE OS BIH“

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva obrane BiH o realizaciji Plana implementacije ,,Pregleda obrane“ i Akcijskog plana provedbe „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. – 2027“.

Plan implementacije dokumenta ,,Pregled obrane“ predviđa dvije faze, i to: pripremnu i samu provedbu plana.

U Informaciji je navedeno da su u okviru prve faze izrađene Knjiga osobne formacije Zajedničkog stožera Oružanih snaga (OS) BiH i zapovjedništava i jedinica OS BiH i Knjiga materijalne formacije Zajedničkog stožera OS BiH. Također, definirano je brojno stanje djelatnih vojnih osoba i civilnih osoba za potrebe Ministarstva obrane BiH te urađena studija školovanju pilota i zrakoplovno-tehničkog kadra u zemlji i inozemstvu. U tijeku je izrada pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva obrane i plana razvoja svih perspektivnih lokacija sukladno novoj organizaciji i razmještaju OS BiH.

Predstojeće ključne aktivnosti koje se odnose na provedbu „Plana obrane“ odnose se na implementaciju nove osobne i materijalne formacije OS BiH; pripremu i infrastrukturno uređenje perspektivnih lokacija za  razmještaj zapovjedništava i jedinica OS BiH; dislokaciju materijalno-tehničkih sredstava i pripremu lokacija koje su oglašene neperspektivnim za predaju civilnim tijelima; te razvoj i provedbu koncepta pričuvnih snaga OS BiH.

U Informaciji se dodaje da je stupanj realizacije „Plana razvoja i modernizacije OSBiH (2017. -2027.)“ pet posto, što je uglavnom postignuto putem potpore partnerskih zemalja.

Također, putem NATO-ove  Inicijative za izgradnju obrambenih kapaciteta OS BiH nastoji se unaprijediti sposobnost OS BiH, s naglaskom na deklariranu bataljunsku grupu lake pješadije.

Ministarstvo obrane zaduženo je da nastavi aktivnosti u vezi s realizacijom Plana implementacije „Pregleda obrane“ i Akcijskog plana implementacije „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. - 2027.“, prema utvrđenoj planskoj dinamici.

 

IMPLEMENTACIJA AKCIJSKOG PLANA ZA UNAPREĐENJE LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA LGBTI OSOBA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva za ljuska prava i izbjeglice o provedbi Akcijskog plana za unapređenje ljudskih prava i temeljnih sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini (izvještajno razdoblje: srpanj 2022. - prosinac 2023.).

Izvješće prezentira najvažnije informacije o aktivnostima relevantnim za postizanje općih i strateških ciljeva Akcijskog plana, zaključno s krajem 2023. godine. Prema navedenom, može se konstatirati napredak u implementaciji Akcijskog plana, jer je realiziran veći broj značajnih aktivnosti koje doprinose postizanju zakonskih, institucionalnih i društvenih preduvjeta za veću ravnopravnost spolova i LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

Od usvajanja ovog akcijskog plana Bosna i Hercegovina bilježi blagi, ali kontinuiran napredak u „Europskom duginom indeksu“, koji godišnje objavljuje Međunarodna gej i lezbijska asocijacija ILGA-Europe. Ovaj indeks za BiH je u 2022. godini iznosio 37,8 %, a u 2024. godini iznosi više od 40,25 %, što BiH pozicionira u sredinu ljestvice europskih zemalja i ispred nekih zemalja Europske unije (Italija, Češka, Slovačka, Mađarska, Lihtenštajn) i zemalja regije (Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija).

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je u svibnju 2023. godine pristupio zajedničkoj ministarskoj deklaraciji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije, transfobije i interseksfobije u povodu IDAHOT dana u organizaciji Vlade Islanda. Usvojeni dokument pruža značajan impuls implementaciji aktivnosti predviđenih Akcijskim planom.

U lipnju 2023. godine na snagu je stupio set pravila iz oblasti emitiranja koje je usvojilo Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) a koji, među ostalim, uključuje Kodeks o programskim sadržajima i Kodeks o komercijalnim komunikacijama kojima je propisana zabrana diskriminacije, uključujući i seksualnu orijentaciju kao osnovu, u programima pružatelja medijskih usluga, kao i u komercijalnim komunikacijama.

Unaprijeđena je suradnja nadležnih tijela u oblasti slobode okupljanja i uspješno su i bez incidenata održane tri „Povorke ponosa“ u Sarajevu. Također, u izvještajnom razdoblju su sva kantonalna tužiteljstva na području Federacije BiH imenovala kontakt- tužitelja/tužiteljicu za zaprimanje prijava o incidentima i kaznenim djelima počinjenim iz mržnje prema LGBTI osobama, a u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu te Brčko distriktu BiH imenovani su kontakt­policajci za rad s LGBTI zajednicom.

U Izvješću se konstatira da, usprkos uloženim naporima javnog i nevladinog sektora u implementaciji aktivnosti Akcijskog plana, kao i očiglednom napretku u određenim aspektima života LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, njihov položaj i prava još nisu usklađeni s europskim standardima, posebno u oblastima pravnog priznavanja roda, obiteljskog prava i pristupa zdravstvu za transrodne osobe. Veliki prostor za poboljšanje postoji i kad je u pitanju poznavanje, osjetljivost i percepcija LGBTI pitanja kod nositelja javnih funkcija, zaposlenih u javnom sektoru i u široj javnosti. Napredak u ovim oblastima predstavlja prioritetan zadatak implementacije Akcijskog plana u narednom razdoblju.

Usvajanje Akcijskog plana za unapređenje ljudskih prava i temeljnih sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini predstavlja korak u realizaciji jednog od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Ovaj akcijski plan Vijeće ministara BiH usvojilo je u srpnju 2022. za razdoblje 2021. – 2023. godine, a u veljači 2024. godine je razdoblje njegove implementacije produženo do kraja 2025. godine. 

 

POVEĆANJE IZRAVNIH INOZEMNIH ULAGANJA U BiH 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja, usvojilo je ,Analizu izravnih inozemnih ulaganja u Bosni i Hercegovini za 2022. i 2023. godinu s usporednom analizom Bosne i Hercegovine i država regije u izvješćima međunarodnih organizacija".

Konstatirano je povećanje izravnih inozemnih ulaganja (IIU) u 2021. i 2022. godini, a prema preliminarnim  podacima trend rasta je nastavljen i u 2023. godini.

Prema posljednje revidiranim podacima Centralne banke BiH (CBBH), izravna inozemna ulaganja u BiH u 2021.godini iznosila su 577,8 milijuna eura, te njihov registrirani rast iznosi 37,2 %.    

Istodobno izravna inozemna ulaganja u 2022. godini nastavila su rasti i iznosila su 736,4 milijuna eura i veće su u odnosu na prethodnu godinu za 27,5 %.

S obzirom na pozitivan pokazatelj značajnog povećanja izravnih inozemnih ulaganja, koja iznose više od milijarde KM u 2021. i 2022. godini, očekuje se njihov rast u Bosni i Hercegovini i u 2023. godini, što pokazuju i preliminarni podaci. 

Agencija za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH (FIPA) objavit će Analizu na svojoj web-stranici.

 

ANALIZA VANJSKOTRGOVINSKE RAZMJENE U PRVOJ POLOVICI 2024.

Vijeće ministara BIH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za razdoblje I. – VI. 2024., te zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da mu ove analize dostavlja na kvartalnom nivou.

U Analizi se navodi da je ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine u prvoj polovici 2024. godine iznosila 22,01 milijarde KM. Vrijednost izvezene robe bila je 7,96 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 14,05 milijarde KM, što je dovelo do vanjskotrgovinskog  deficita od 6,09 milijardi KM.

Glavne karakteristike vanjskotrgovinske razmjene za razdoblje I. – VI. 2024. godine u odnosu na isto razdoblje 2023. godine bile su pad ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine (1,31 %), rast uvoza (3,14 %), pad izvoza (8,29 %), te rast vanjskotrgovinskog deficita (23,25 %). Pokrivenost uvoza izvozom smanjena je za 7,07 % i iznosi 56,68 %.

Bosna i Hercegovina je u prvoj polovini ove godine najviše robe izvozila u Hrvatsku (1,28 milijardi KM), Njemačku (1,27 milijardi KM), Srbiju (826,77 milijuna KM), Austriju (787,44 milijuna KM), u Sloveniju (681,53 milijuna KM), te u Italiju (653,35 milijuna KM).

Najviše robe je uvozila iz Italije (1,91 milijardu KM), Njemačke (1,69 milijardi KM), Srbije (1,37 milijardi KM), Kine (1,29 milijardi KM), Hrvatske (920,99 milijuna KM), te iz Turske (841,62 milijuna KM).

USVOJENA ANALIZA STANJA NA TRŽIŠTU MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U BIH ZA 2023.GODINU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojilo je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni Hercegovini za 2023.godinu.

Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni Hercegovini za 2023. godinu daje prikaz stanja i trendova u proizvodnji i vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda, uključujući i osvrt na efekte carinskih ustupaka nastale dodatnom liberalizacijom domaćeg tržišta nakon primjene Dodatnog protokola u trgovini s EU-om. Analiza sadrži i podatke o proizvodnji, otkupu i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda, te podatke o iskorištenosti kvota za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine u vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda su zemlje EU-a i CEFTA-e. U prosjeku se oko 79 % mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH plasira u CEFTA-u i oko 20 % na tržište EU-a. Što se tiče uvoza, na prvom mjestu je EU iz kojeg se u BiH uvozi u prosjeku oko 87 % mlijeka i mliječnih proizvoda, i oko 13 % iz CEFTA-e.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je zaduženo da jednom godišnje izvještava Vijeće ministara BiH o stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

 

PRIHVAĆENA NAGODBA S GAVI-jem

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobraniteljstva BiH o prihvaćanju Aneksa B: Opcije rabata Novavaxa (opcija 2) i rabata programa SFP koji je Bosni i Hercegovini dostavio GAVI (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION) radi povrata neutrošenih novčanih sredstava Bosne i Hercegovine u vezi s Ugovorom o preuzimanju obveza (Aranžman o obveznoj kupovini cjepiva za COVID-19) od 18. 9. 2020. godine.

Zaduženo je Pravobraniteljstvo BiH da po realizaciji ovog zaključka o tome izvijesti Vijeće ministara BiH.

EKONOMSKA SURADNJA S KUBOM

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Kube, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, s ciljem stvaranja mogućnosti za uspostavu institucionalne bilateralne suradnje u području ekonomije. Zaključivanje ovog memoranduma u funkciji je promoviranja, širenja i diverzifikacije obostrano korisne ekonomske suradnje, bez stvaranja dodatnih obveza za dvije države, koje zbog geografske udaljenosti i drugih razloga svoje gospodarske aktivnosti usmjeravaju na različita  tržišta. 

Prijedlog memorandum bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 KADROVSKA PITANJA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o isteku mandata imenovanih osoba, direktora i dva zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine, te je zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da, temeljem Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje direktora i dva zamjenika direktora ove agencije i provede natječajnu proceduru, sukladno zakonskim ovlastima.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informacijom o isteku mandata zamjenici ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da, temeljem Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje zamjenika ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

 

artinfo.ba

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Vijeće ministara

54073526129_5a6d4cd7c0_k.jpg

Minutom šutnje za nastradale u katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju počela je 61. sjednica Vijeće ministara BiH.

POMOĆ ZA OPĆINE POGOĐENE KATASTROFALNIM POPLAVAMA

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće pričuve Proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2024. godinu kojom se općinama pogođenim katastrofalnim poplavama odobrava pomoć u ukupnom iznosu od milijun KM.

Prema ovoj odluci, po 200.000,00 KM dodjeljuje se općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku BiH.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo Informaciju o donaciji sredstava za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini od Republike Hrvatske.

Zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da, u suradnji s nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima, kao i lokalnim zajednicama, pripremi žurno informaciju o stanju i potrebama stanovništva na poplavljenom području, kao i stanju infrastrukture na poplavljenom području općina Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica i o tome, u roku ne duljem od deset dana, izvijesti Vijeće ministara BiH kako bi Vijeće ministara istu razmotrilo s ciljem donošenja Odluke o raspodjeli sredstava iz doniranih sredstava od strane Republike Hrvatske, za pomoć žiteljima u područjima pogođenim poplavama u BiH, kao i drugih doniranih sredstava.

Napominjemo da je Republika Hrvatska već na račun Ministarstva financija i trezora BiH izvršila uplatu pomoći u iznosu od deset (10) milijuna eura.

U izradi Informacije, Ministarstvo sigurnosti će uzeti u obzir prioritetne potrebe ugroženih žitelja lokalnih zajednica, te predložiti mehanizme žurnog i transparentnog korištenja sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć u saniranju posljedica poplava.

Također, podaci su potrebni, kako u cilju izrade Odluke o raspodjeli, tako i u cilju apliciranja na Fond solidarnosti Europske unije.

UBRZATI DOSTAVU PRIJEDLOGE PROGRAMA RADA ZA 2025. I REALIZACIJU PROGRAMA RADA ZA 2024. GODINU

Vijeće ministara BiH iskazuje zabrinutost prema institucijama Vijeća ministara BiH koje nisu u propisanim rokovima (15.10.2024. godine) dostavile svoje prijedloge programa rada za 2025. godinu, kao i nedostatnu realizaciju programa rada Vijeća ministara BiH za 2024. godinu, te upozorava sve institucije Vijeća ministara BiH na poštivanje svih rokova utvrđenih podzakonskim aktima Vijeća ministara BiH, kao i na dosljednu primjenu zacrtanih ciljeva utvrđenih programom rada Vijeća ministara BiH za 2024. godinu, te poziva rukovoditelje svih institucija VMBiH da posvete posebnu pozornost praćenju programa rada svojih institucija, a koji se reflektiraju i na naizvršenje programa rada Vijeća ministara BiH.

Sukladno navedenom, zadužuju se ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH, koje to već nisu učinile, da žurno i bez daljnjeg odlaganja dostave prijedloge programa rada za 2025. godinu Generalnom tajništvu VMBiH u daljnju proceduru.

Također se zadužuju ministarstva i druge institucije VMBiH da žurno i bez daljnjeg odgađanja ubrzaju provedbu svih potrebnih aktivnosti s ciljem predlaganja Vijeću ministara BiH zakona, podzakonskih akata, međunaordnih ugovora i drugih akata koji su planirani Programom rada Vijeća ministara Bih za 2024. godinu. 

 

FORMIRAN TIM ZA PRIPREMU SUMMITA LIDERA ZAPADNOG BALKANA I EU-a U BIH

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ureda predsjedateljice, donijelo je Odluku o formiranju Tima za pripremu i organizaciju Summita lidera Zapadnog Balkana i Europske unije u Bosni i Hercegovini, koji će biti održan početkom prosinca ove godine.

Prema ovoj odluci, u Tim za pripremu Summita su imenovani predstavnici ureda u tijelima izvršne vlasti koji aktivno sudjeluju u aktivnostima Plana rasta EU-a za Zapadni Balkan i Berlinskog procesa, te predstavnici resornih ministarstava i direkcija, Generalnog tajništva Vijeća ministara, odjela za protokolarna pitanja, kao i tijela zaduženih za sigurnost i koordinaciju koja su povezana s organizacijom događaja na visokoj razini. Za predsjedatelja Tima imenovan je predstojnik Ureda predsjedateljice Vijeća ministara BiH Niko Duvnjak.

Zadatak Tima je priprema i organizacija tehničkih, logističkih, protokolarnih, sigurnosnih aktivnosti i svih drugih zadataka za održavanje Summita lidera Zapadnog Balkana i EU-a u BiH te priprema i procjena financijskih obveza Bosne i Hercegovine u vezi s tim.

Način i djelokrug rada, način odlučivanja, prava i obveze, kao i sva druga pitanja značajna za rad i postupanje Tima regulirat će se Poslovnikom o radu, koji će Tim donijeti konsenzusom na prvom sastanku. U roku od tri mjeseca od održavanja Summita Tim će Vijeću ministara BiH podnijeti izviješće o radu.

Summiti lidera Zapadnog Balkana i EU-a u zemljama regije se održavaju radi razmatranja provođenja aktivnosti u okviru Plana rasta EU-a za Zapadni Balkan, kao i drugih tema značajnih za regionalno i za tržište EU-a. Do sada su ovi skupovi održani u Albaniji i Crnoj Gori, a sljedeći je planiran početkom prosinca ove godine u Bosni i Hercegovini.

  

VIJEĆE MINISTARA BIH O STATUSU ZORANA GALIĆA

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da, u suradnji s Ministarstvom pravde i Uredom za zakonodavstvo, najkasnije do iduće sjednice Vijeća ministara, dostavi prijedlog za razrješenje Zorana Galića s dužnosti zamjenika direktora SIPA-e.

 

DIJALOG EU I BIH O REFORMI JAVNE UPRAVE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za europske integracije o 7. sastanku Posebne skupine za reformu javne uprave između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je održana 16. travnja 2024. godine u hibridnom formatu, uživo i putem videokonferencije.

Sastanak je održan u dvije sesije, pri čemu se na prvoj odvijao politički dijalog na visokoj razini o reformi javne uprave, a u drugoj na tehničkoj razini. S predstavnicima Europske komisije razgovaralo se o funkcionalnoj javnoj upravi, upravljanju javnim financijama, izgradnji profesionalne državne službe i usklađivanju zakonodavstva iz ove oblasti na različitim razinama vlasti. U dijelu sastanka na tehničkoj razini razgovaralo se o provedbi Strategije i Akcijskog plana za reformu javne uprave u BiH, te odgovornosti i upravljanju ljudskim potencijalima u državnoj službi. Europskoj komisiji je dostavljena i radna verzija Programa integriranja BiH u EU.

Europska komisija očekuje da vlasti u BiH u narednom razdoblju u fokus stave revidiranje postojećeg Akcijskog plana za reformu javne uprave i njezinu održivost. Također, Komisija je izrazila spremnost da podrži daljnju reformu javne uprave u BiH.

ODOBRENA DODATNA SREDSTVA ZA POPUNJAVANJE FONDOVA IFAD-a 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva financija i trezora,  donijelo je Odluku o odobravanju sredstava za dodatnu uplatu doprinosa u Trinaestom popunjavanju fondova (2025. - 2027.) Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).

Dodatna sredstva u iznosu 180.000 eura bit će isplaćena u 2024. godini, sukladno obvezama koje proističu iz članstva Bosne i Hercegovine u IFAD-u.  

Bosna i Hercegovina do sada je sedam puta financijski sudjelovala u punjenju IFAD fondova, počevši od 2006. godine.

IFAD je u Bosni i Hercegovini nakon 1995. godine odobrio sredstva za financiranje osam projekata u ukupnoj vrijednosti od 97,23 milijuna američkih dolara pod veoma povoljnim uvjetima.

  

ODOBREN VIŠEGODIŠNJI PROJEKT ZA IZGRADNU OBJEKTA ZA SMJEŠTAJ OSA-e

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta "Izgradnja objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine" (OSA BiH) u ukupnom iznosu 30 milijuna KM.

Sredstva će biti osigurana sukcesivno u proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine u razdoblju od 2025. do 2028. godine.

Na ovaj način želi se trajno riješiti problem smještaja OSA-e BiH, uz ispunjavanje međunarodnih i standarda propisanih Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

U PRVOJ POLOVICI 2024. REALIZIRANO 82 % ZAKLJUČAKA VMBIH

Na prijedlog Generalnog tajništva razmotren je Pregled realizacije zaključaka Vijeća ministara BiH za razdoblje 1. 1. 2024. – 30. 6. 2024. godine sa 28 održanih sjednica, od čega 19 redovitih i devet izvanrednih.

Pregledom je obuhvaćeno 36 institucija Vijeća ministara BiH koje su realizirale 82 % zaključaka, odnosno 278 od 341 ukupno donesenog, dok 63 zaključka nisu realizirana.

Osim navedenog, sačinjen je i pregled realizacije općih, odnosno zaključaka za koje su zadužene sve institucije Vijeća ministara BiH, o čemu je izjašnjenje dostavilo 57 institucija.

Ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH koji nisu u potpunosti realizirali zaključke zaduženi su da ih bez daljnjeg odgađanja u cijelosti provedu, te da ubrzaju realizaciju onih koji se provode u duljem razdoblju ili zahtijevaju suradnju s drugim institucijama.

Također, ministarstva i druge institucije Vijeća ministara BiH zaduženi su da posvete veću pažnju realizaciji zaključaka, čime se doprinosi većoj efikasnosti rada Vijeća ministara BiH.

IMPLEMENTACIJA PRIORITETA U INTEGRACIJI PODUZETNIČKOG UČENJA I KOMPETENCIJE U OBRAZOVNE SUSTAVE BIH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o implementaciji „Prioriteta u integraciji poduzetničkog učenja i poduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini (2021. - 2030.)“ te zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da ovu informaciju dostavi nadležnim entitetskim i kantonalnim ministarstvima obrazovanja te Odjelu za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Dokument „Prioriteti u integraciji poduzetničkog učenja i poduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini (2021. – 2030.)“, koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 2020. godine, zasnovan je na najnovijim dostignućima u ovoj oblasti, s posebnim osvrtom na Europski okvir za poduzetničku kompetenciju (EntreComp), koji nudi sveobuhvatan opis znanja, vještina i stavova koji su potrebni za poduzetništvo i stvaranje financijske, kulturne ili društvene vrijednosti za druge, a izradila ga je Europska komisija.

Prioriteti su razvijeni na osnovu planiranja, pregleda i analize postojećeg stanja te su predstavljeni kao kratkoročni (2021. – 2023.), srednjoročni (2024. – 2026.) i dugoročni (2027. – 2030.). Uz svaki prioritet definirane su aktivnosti, odgovorne institucije za njihovu realizaciju ili koordinaciju realizacije aktivnosti, indikatori ispunjenja aktivnosti i vremenski okvir.

Informacija o implementaciji ovog dokumenta sačinjena je na temelju odgovora institucija nadležnih za njegovu provedbu. Od nadležnih institucija tražene odgovore nisu dostavili Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona.

POMJEREN POČETAK PRIMJENE ODLUKE O POSTUPKU SREDNJOROČNOG PLANIRANJA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama Bosne i Hercegovine, kojom se početak primjene Odluke pomjera na 1. siječnja 2025. godine.

Cilj izmjena Odluke je da se proces srednjoročnog planiranja za razdoblje 2025. - 2027. godine završi po prethodno važećoj metodologiji, a da se naredni srednjoročni ciklus provodi po odredbama nove odluke, koja je stupila na snagu 13. 7. 2024. godine.

 

INFORMACIJA O REALIZACIJI PROVEDBE „PREGLEDA OBRANE“ I „PLANA RAZVOJA I MODERNIZACIJE OS BIH“

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva obrane BiH o realizaciji Plana implementacije ,,Pregleda obrane“ i Akcijskog plana provedbe „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. – 2027“.

Plan implementacije dokumenta ,,Pregled obrane“ predviđa dvije faze, i to: pripremnu i samu provedbu plana.

U Informaciji je navedeno da su u okviru prve faze izrađene Knjiga osobne formacije Zajedničkog stožera Oružanih snaga (OS) BiH i zapovjedništava i jedinica OS BiH i Knjiga materijalne formacije Zajedničkog stožera OS BiH. Također, definirano je brojno stanje djelatnih vojnih osoba i civilnih osoba za potrebe Ministarstva obrane BiH te urađena studija školovanju pilota i zrakoplovno-tehničkog kadra u zemlji i inozemstvu. U tijeku je izrada pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva obrane i plana razvoja svih perspektivnih lokacija sukladno novoj organizaciji i razmještaju OS BiH.

Predstojeće ključne aktivnosti koje se odnose na provedbu „Plana obrane“ odnose se na implementaciju nove osobne i materijalne formacije OS BiH; pripremu i infrastrukturno uređenje perspektivnih lokacija za  razmještaj zapovjedništava i jedinica OS BiH; dislokaciju materijalno-tehničkih sredstava i pripremu lokacija koje su oglašene neperspektivnim za predaju civilnim tijelima; te razvoj i provedbu koncepta pričuvnih snaga OS BiH.

U Informaciji se dodaje da je stupanj realizacije „Plana razvoja i modernizacije OSBiH (2017. -2027.)“ pet posto, što je uglavnom postignuto putem potpore partnerskih zemalja.

Također, putem NATO-ove  Inicijative za izgradnju obrambenih kapaciteta OS BiH nastoji se unaprijediti sposobnost OS BiH, s naglaskom na deklariranu bataljunsku grupu lake pješadije.

Ministarstvo obrane zaduženo je da nastavi aktivnosti u vezi s realizacijom Plana implementacije „Pregleda obrane“ i Akcijskog plana implementacije „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH 2017. - 2027.“, prema utvrđenoj planskoj dinamici.

 

IMPLEMENTACIJA AKCIJSKOG PLANA ZA UNAPREĐENJE LJUDSKIH PRAVA I TEMELJNIH SLOBODA LGBTI OSOBA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva za ljuska prava i izbjeglice o provedbi Akcijskog plana za unapređenje ljudskih prava i temeljnih sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini (izvještajno razdoblje: srpanj 2022. - prosinac 2023.).

Izvješće prezentira najvažnije informacije o aktivnostima relevantnim za postizanje općih i strateških ciljeva Akcijskog plana, zaključno s krajem 2023. godine. Prema navedenom, može se konstatirati napredak u implementaciji Akcijskog plana, jer je realiziran veći broj značajnih aktivnosti koje doprinose postizanju zakonskih, institucionalnih i društvenih preduvjeta za veću ravnopravnost spolova i LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.

Od usvajanja ovog akcijskog plana Bosna i Hercegovina bilježi blagi, ali kontinuiran napredak u „Europskom duginom indeksu“, koji godišnje objavljuje Međunarodna gej i lezbijska asocijacija ILGA-Europe. Ovaj indeks za BiH je u 2022. godini iznosio 37,8 %, a u 2024. godini iznosi više od 40,25 %, što BiH pozicionira u sredinu ljestvice europskih zemalja i ispred nekih zemalja Europske unije (Italija, Češka, Slovačka, Mađarska, Lihtenštajn) i zemalja regije (Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija).

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić je u svibnju 2023. godine pristupio zajedničkoj ministarskoj deklaraciji u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, lezbofobije, bifobije, transfobije i interseksfobije u povodu IDAHOT dana u organizaciji Vlade Islanda. Usvojeni dokument pruža značajan impuls implementaciji aktivnosti predviđenih Akcijskim planom.

U lipnju 2023. godine na snagu je stupio set pravila iz oblasti emitiranja koje je usvojilo Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) a koji, među ostalim, uključuje Kodeks o programskim sadržajima i Kodeks o komercijalnim komunikacijama kojima je propisana zabrana diskriminacije, uključujući i seksualnu orijentaciju kao osnovu, u programima pružatelja medijskih usluga, kao i u komercijalnim komunikacijama.

Unaprijeđena je suradnja nadležnih tijela u oblasti slobode okupljanja i uspješno su i bez incidenata održane tri „Povorke ponosa“ u Sarajevu. Također, u izvještajnom razdoblju su sva kantonalna tužiteljstva na području Federacije BiH imenovala kontakt- tužitelja/tužiteljicu za zaprimanje prijava o incidentima i kaznenim djelima počinjenim iz mržnje prema LGBTI osobama, a u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu te Brčko distriktu BiH imenovani su kontakt­policajci za rad s LGBTI zajednicom.

U Izvješću se konstatira da, usprkos uloženim naporima javnog i nevladinog sektora u implementaciji aktivnosti Akcijskog plana, kao i očiglednom napretku u određenim aspektima života LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, njihov položaj i prava još nisu usklađeni s europskim standardima, posebno u oblastima pravnog priznavanja roda, obiteljskog prava i pristupa zdravstvu za transrodne osobe. Veliki prostor za poboljšanje postoji i kad je u pitanju poznavanje, osjetljivost i percepcija LGBTI pitanja kod nositelja javnih funkcija, zaposlenih u javnom sektoru i u široj javnosti. Napredak u ovim oblastima predstavlja prioritetan zadatak implementacije Akcijskog plana u narednom razdoblju.

Usvajanje Akcijskog plana za unapređenje ljudskih prava i temeljnih sloboda LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini predstavlja korak u realizaciji jednog od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji. Ovaj akcijski plan Vijeće ministara BiH usvojilo je u srpnju 2022. za razdoblje 2021. – 2023. godine, a u veljači 2024. godine je razdoblje njegove implementacije produženo do kraja 2025. godine. 

 

POVEĆANJE IZRAVNIH INOZEMNIH ULAGANJA U BiH 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja, usvojilo je ,Analizu izravnih inozemnih ulaganja u Bosni i Hercegovini za 2022. i 2023. godinu s usporednom analizom Bosne i Hercegovine i država regije u izvješćima međunarodnih organizacija".

Konstatirano je povećanje izravnih inozemnih ulaganja (IIU) u 2021. i 2022. godini, a prema preliminarnim  podacima trend rasta je nastavljen i u 2023. godini.

Prema posljednje revidiranim podacima Centralne banke BiH (CBBH), izravna inozemna ulaganja u BiH u 2021.godini iznosila su 577,8 milijuna eura, te njihov registrirani rast iznosi 37,2 %.    

Istodobno izravna inozemna ulaganja u 2022. godini nastavila su rasti i iznosila su 736,4 milijuna eura i veće su u odnosu na prethodnu godinu za 27,5 %.

S obzirom na pozitivan pokazatelj značajnog povećanja izravnih inozemnih ulaganja, koja iznose više od milijarde KM u 2021. i 2022. godini, očekuje se njihov rast u Bosni i Hercegovini i u 2023. godini, što pokazuju i preliminarni podaci. 

Agencija za promidžbu inozemnih ulaganja u BiH (FIPA) objavit će Analizu na svojoj web-stranici.

 

ANALIZA VANJSKOTRGOVINSKE RAZMJENE U PRVOJ POLOVICI 2024.

Vijeće ministara BIH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine za razdoblje I. – VI. 2024., te zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da mu ove analize dostavlja na kvartalnom nivou.

U Analizi se navodi da je ukupna robna razmjena Bosne i Hercegovine u prvoj polovici 2024. godine iznosila 22,01 milijarde KM. Vrijednost izvezene robe bila je 7,96 milijardi KM, a vrijednost uvezene robe iznosila je 14,05 milijarde KM, što je dovelo do vanjskotrgovinskog  deficita od 6,09 milijardi KM.

Glavne karakteristike vanjskotrgovinske razmjene za razdoblje I. – VI. 2024. godine u odnosu na isto razdoblje 2023. godine bile su pad ukupne vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine (1,31 %), rast uvoza (3,14 %), pad izvoza (8,29 %), te rast vanjskotrgovinskog deficita (23,25 %). Pokrivenost uvoza izvozom smanjena je za 7,07 % i iznosi 56,68 %.

Bosna i Hercegovina je u prvoj polovini ove godine najviše robe izvozila u Hrvatsku (1,28 milijardi KM), Njemačku (1,27 milijardi KM), Srbiju (826,77 milijuna KM), Austriju (787,44 milijuna KM), u Sloveniju (681,53 milijuna KM), te u Italiju (653,35 milijuna KM).

Najviše robe je uvozila iz Italije (1,91 milijardu KM), Njemačke (1,69 milijardi KM), Srbije (1,37 milijardi KM), Kine (1,29 milijardi KM), Hrvatske (920,99 milijuna KM), te iz Turske (841,62 milijuna KM).

USVOJENA ANALIZA STANJA NA TRŽIŠTU MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA U BIH ZA 2023.GODINU

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojilo je Analizu stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni Hercegovini za 2023.godinu.

Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni Hercegovini za 2023. godinu daje prikaz stanja i trendova u proizvodnji i vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda, uključujući i osvrt na efekte carinskih ustupaka nastale dodatnom liberalizacijom domaćeg tržišta nakon primjene Dodatnog protokola u trgovini s EU-om. Analiza sadrži i podatke o proizvodnji, otkupu i preradi mlijeka i mliječnih proizvoda, vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda, te podatke o iskorištenosti kvota za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

Najznačajniji trgovinski partner Bosne i Hercegovine u vanjskotrgovinskoj razmjeni mlijeka i mliječnih proizvoda su zemlje EU-a i CEFTA-e. U prosjeku se oko 79 % mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH plasira u CEFTA-u i oko 20 % na tržište EU-a. Što se tiče uvoza, na prvom mjestu je EU iz kojeg se u BiH uvozi u prosjeku oko 87 % mlijeka i mliječnih proizvoda, i oko 13 % iz CEFTA-e.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je zaduženo da jednom godišnje izvještava Vijeće ministara BiH o stanju na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

 

PRIHVAĆENA NAGODBA S GAVI-jem

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobraniteljstva BiH o prihvaćanju Aneksa B: Opcije rabata Novavaxa (opcija 2) i rabata programa SFP koji je Bosni i Hercegovini dostavio GAVI (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION) radi povrata neutrošenih novčanih sredstava Bosne i Hercegovine u vezi s Ugovorom o preuzimanju obveza (Aranžman o obveznoj kupovini cjepiva za COVID-19) od 18. 9. 2020. godine.

Zaduženo je Pravobraniteljstvo BiH da po realizaciji ovog zaključka o tome izvijesti Vijeće ministara BiH.

EKONOMSKA SURADNJA S KUBOM

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o ekonomskoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Kube, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, s ciljem stvaranja mogućnosti za uspostavu institucionalne bilateralne suradnje u području ekonomije. Zaključivanje ovog memoranduma u funkciji je promoviranja, širenja i diverzifikacije obostrano korisne ekonomske suradnje, bez stvaranja dodatnih obveza za dvije države, koje zbog geografske udaljenosti i drugih razloga svoje gospodarske aktivnosti usmjeravaju na različita  tržišta. 

Prijedlog memorandum bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 KADROVSKA PITANJA

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o isteku mandata imenovanih osoba, direktora i dva zamjenika direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine, te je zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da, temeljem Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje direktora i dva zamjenika direktora ove agencije i provede natječajnu proceduru, sukladno zakonskim ovlastima.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informacijom o isteku mandata zamjenici ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da, temeljem Zakona o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, raspiše javni natječaj za izbor i imenovanje zamjenika ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju.

 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.

Saznajte više