× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • ZA 2023.-2025. GODINU

l_b3d81ef0aeefc92a088ea9716919e11d.jpg

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je Program ekonomskih reformi Federacije Bosne i Hercegovine za 2023-2025. godinu (PER FBiH). Program će biti dostavljen Direkciji za ekonomsko planiranje BiH, kao koordinirajućoj instituciji na razini BiH zaduženoj za izradu Programa ekonomskih reformi BiH za 2023-2025. godinu.

Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat za pristupanje Europskoj uniji, godišnje ima obavezu da izradi PER za trogodišnje razdoblje i dostavi ga Europskom povjerenstvu. Usvajanjem ovog dokumenta, Vlada FBiH je ispunila svoju obavezu, a koja se odnosi na dostavljanje priloga za izradu Programa ekonomskih reformi BiH.

Program ekonomskih reformi sadrži srednjoročni makroekonomski i okvir fiskalne politike, te sveobuhvatan program strukturalnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje. Europsko povjerenstvo je dostavilo „Smjernice za Programe ekonomskih reformi“ koje sadrže osnovne principe za izradu PER-a, a s ciljem da dostavljene informacije budu uporedive s programima drugih zemalja.

PER Federacije BiH 2023 - 2025. godina slijedi strukturu dokumenta na državnoj razini i sastoji se od pet poglavlja, a to su sveukupni okvir i ciljevi politika, zatim makroekonomski i fiskalni okvir, te prioriteti strukturalnih reformi, kao i prilog s tabelarnim pregledima. Koordinator izrade PER-a, Federalni zavod za programiranje razvoja je u koordinaciji i konsultacijama s resornim ministarstvima pripremio sva poglavlja ovog dokumenta, i to u skladu sa zahtjevima Europskog povjernstva i Smjernicama za izradu PER-a.

Strateška odrednica Vlade FBiH je proces euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, a s ciljem ostvarivanja punopravnog članstva.

PER FBiH je pripremljen uzimajući u obzir strateške dokumente i definirane strateške pravce za razdoblje 2023 - 2025. godina. Ključne smjernice i ciljeve za PER FBiH daju Ekonomska politika Vlade FBiH za period 2022-2024. godina, Strategija razvoja FBiH 2021-2027., važeće sektorske strategije, kao i prioritetno definirani projekti za dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Potom očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje fiskalne discipline, strukturne reforme, te rad na euroatlanskim integracijama, kao i prethodni PER FBiH za razdoblje 2022-2024. godina.

S ciljem stabilizacije privrede i oporavka od posljedica uzrokovanih globalnim krizama, Vlada Federacije BiH u sljedećem razdoblju namjerava poduzeti mjere koje se odnose na ciljano usmjeravanje javnih rashoda na najranjivije kategorije društva, odnosno unaprijeđenje sustava socijalne zaštite, te osiguranje pomoći i redovnu isplatu mirovina, naknada za branitelje, civilne invalide, nezaposlene osobe, raseljene osobe i povratnike. Također, putem ekonomskog modela slobodnih zona, cilj je povećati izravna strana ulaganja, te osigurati rast domaćih ulaganja kroz fiskalnu disciplinu i kontrolu javnih rashoda, a čime se stvara pozitivan utjecaj na cjelokupan gospodarski rast i razvoj.

Mjere se, između ostalog, odnose i na povećanje efikasnosti tržišta rada, putem realizacije programa i mjera aktivnih i pasivnih politika, te stvaranja uvjeta za rast stope zaposlenosti. Putem pojednostavljivanja procedura za poduzetnike i gospodarske subjekte planirano je stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja i podizanju konkurentnosti, kao i poticanje razvoja poduzetništva koje stavlja u fokus održivi ekonomski rast, a podrazumijeva pametno upravljanje prirodnim resursima uz korištenje čiste energije. Također, mjere uključuju i investiranje kapitalnih transfera u prometnu infrastrukturu radi stvaranja novih razvojnih mogućnosti u ovoj oblasti, a što će imati pozitivan efekt na cjelokupno gospodarstvo.

Strukturne reforme u sljedećem trogodišnjem razdoblju uključuju 13 oblasti s jasno definiranim reformskim mjerama koje se namjeravaju provesti. To su upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, te poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, kao i istraživanje, razvoj i inovacije. Također, uključuju reforme ekonomske integracije, tržišta energije i transporta, zatim poljoprivredu, industriju i usluge, te obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, kao i inkluzija, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.