× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open
  • NAVODNI ZLOČINI U OLUJI

2cf5774c0b1d4b0ddbd1.jpeg

Foto: Danijel Borović

Početak suđenja četvorici časnika Hrvatskog ratnog zrakopolovstva, optuženih u Srbiji za zločine počinjene u akciji "Oluja" kolovoza 1995. godine, zakazan je za 26. prosinca, izjavio je u srijedu odvjetnik jednog od optuženih Aleksandar Olenik.

Posebni odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donio je tu odluku poslije pripremnog ročišta.

Hrvatska u ovom slučaju ne priznaje jurisdikciju srbijanskom pravosuđu, a najviši hrvatski dužnosnici više puta su ponovili ocjenu da je riječ o provokaciji i politički montiranoj optužnici, te da će Hrvatska učiniti sve da zaštiti pilote.

Hrvatski časnici nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, a da li će im se suditi u odsustvu, odlučit će kazneno izvanpretresno vijeće tog suda do termina predviđenog za početak suđenja, rekao je agenciji Tanjug odvjetnik Olenik.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost.

Punomoćnik oštećenih Dušan Bratić rekao je Tanjugu da je na današnjem pripremnom ročištu sud postupio po odredbama Ženevske konvencije koja propisuje da su sve države potpisnice dužne suditi počiniteljima teških kaznenih djela protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Bratić je rekao da je Srbija pokazala da ima svoje tužiteljstvo i svoj sud te da u tim ustanovama postoje ljudi koji imaju moralni integritet, jer su se odvažili postupati po zakonu i suditi bez obzira na strahovite pritiske Hrvatske, navodi Tanjug.

Na pripremnom ročištu pročitana je optužnica i predloženi su dokazi.

Optužnica je potvrđena protiv četvorice pripadnika hrvatskog ratnog zrakopolovstva: Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64).

Oni se terete za ratni zločini protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu jer su, po navodima optužnice, zapovijedili zračne napade na civilno stanovništvo, a posljedice su smrtno stradanje i ranjavanje više civila koji su napuštali teritorij Hrvatske.

Poslije tih napada dosad je identificirano 13 žrtava, od kojih je četvero djece, a ranjene su 24 osobe.

Tužiteljstvo je istaknulo važnost ovog predmeta i predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.

U obrazloženju optužnice navodi se da protok vremena daje "dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih".

Proces srbijanskog pravosuđa protiv četvorice hrvatskih pilota optuženih za napad na srpske civile 1995. za Hrvatsku je "nepostojeći proces" i "farsa", a budu li osuđeni "za njih ta presuda ne postoji", poručio je u listopadu premijer Andrej Plenković u petak.

Za Zagreb "taj proces ne postoji", kazao je. 

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.