• LEDA 2

suica i plenkovic

Potpredsjednica Delegacije EP za BiH Dubravka Šuica i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković govorili su tijekom rasprave povodom obilježavanja 20. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.
Šuica: Daytonu je bio temelj za uspostavu mira, ali nije rješenje za budućnost!
"Daytonski sporazum bio je temelj za uspostavu mira u BiH, ali danas puno elemenata govori da nije rješenje za budućnost. Neprihvatljivo je da jedan narod bira drugome narodu predstavnike zato je neophodno osigurati jednakopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba bez bilo čije dominacije. Država mora profunkcionirati u punom kapacitetu te je zato važna izmjena Ustava kako bi se riješio i već pomalo zaboravljeni slučaj "Sejdić - Finci". Stoga trebamo bez kompleksa reći da je potreban novi Izborni zakon," rekla je Šuica.
"Trebamo ostvariti pretpostavke za gospodarski napredak kako bi mladi imali posao u svojoj zemlji obzirom da BiH ima dovoljno ljudskih kapaciteta, ali i prirodnih resursa da bi se to ostvarilo. Za nas u Europskoj uniji važno je držati BiH visoko na dnevnom redu, a osobno sam uvjerena da je euroatlantski put jedini put za ovu zemlju. Hrvatska pruža ruku prijateljstva i istinsku podršku na europskom putu, iako smo svjesni da se ključ nalazi kod bosanskohercegovačkih političara. Obzirom da su se za riječ javili gotovo svi zastupnici iz Hrvatske mogu slobodno reći kako najbolje poznamo situaciju u BiH i suglasni smo da Bosna i Hercegovina ima budućnost te da je došlo vrijeme razgovora da govorimo o budućnosti ove zemlje", zaključila je Šuica.


Plenković: Snažna potpora BiH za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU
Plenković je istaknuo kako je "nužna nadgradnja Daytonskog okvira s ciljem da se BiH transformira u modernu i funkcionalnu europsku državu". Podsjetio je na prošlotjednu veliku konferenciju o Europskoj budućnosti BiH koju su zajednički organizirali hrvatski zastupnici u EP čime je poslana snažna poruka da Bosna i Hercegovina mora biti visoko na listi prioriteta EU. "Reforme koje se trebaju poduzeti kroz provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebaju stvoriti ozračje u kojem će BiH vrlo brzo podnijeti vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, a mi ćemo joj u tom procesu svesrdno pomagati", rekao je Plenković.
Zastupnik Plenković je zaključio da je "ključno zaštititi ravnopravnost svih konstitutivnih naroda i drugih građana BiH, te osigurati povratak prognanika i izbjeglica, a osobito Hrvata i Bošnjaka na područje Republike Srpske. Pritom je osudio naznake podrivanja stabilnosti najavama mogućih referenduma u RS.

ap|artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault
  • Taxi

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

+387 (0) 62 349 560

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17