× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sarajevski Kiseljak
Ecos
kiseljak open
  • Ministar rada i socijalne politike

 drljaca-veskooo.jpg

Zahvaljujući primjeni Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH trenutno ima registrirano 258 djece koja su smještena u hraniteljske obitelji. Također, evidentirano je 299 hraniteljskih obitelji.

Potvrdio je to u razgovoru za Fenu federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača navodeći da najviše djece u hraniteljskim obiteljima, njih 78, ima u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su evidentirane 74 hraniteljske obitelji.

- Zatim slijedi Tuzlanski kanton u kojem je 77 djece smješteno u hraniteljske obitelji, a registrirano je 114 hraniteljskih obitelji. U Kantonu Sarajevo imamo 65 djece hranitelja i 67 hraniteljskih obitelji, a u Srednjebosanskom kantonu imamo 17 djece u hraniteljskim obiteljima, a registrirano je 14 hraniteljskih obitelji. U Zapadno – hercegovačkom kantonu registrirano je 14 djece, te 12 hraniteljskih obitelji, dok u Hercegovačko – neretvanskom kantonu ima 11 hraniteljskih obitelji, ali nema evidentirane hraniteljske djece. U Unsko - sanskom kantonu imamo sedmero djece u hraniteljskim obiteljima, a u tom je kantonu evidentirano sedam hranitejskih obitelji – rekao je Drljača.

Dodao je da u Posavskom, Bosanskopodrinjskom i Kantonu 10 nema registriranih hraniteljskih obitelji niti djece hranjenika.

Od marta 2018. godine u primjeni je Zakon o hraniteljstvu, koji je omogućio djeci koja su privremeno ili trajno lišena roditeljskog staranja, zaštitu odnosno smještaj u obiteljsko okruženje.

- Kada je u pitanju primjena Zakona, sigurni smo da je doprinosi boljoj zaštiti, rastu i razvoju djeteta u obiteljskom okuženju, a to je bila i naša osnovna ideja vodilja, jer se radi o socijalno krajnje osjetljivom dijelu populacije o kojoj moramo i trebamo brinuti. Također, u proteklom periodu razvijena je mreža servisa za pružanje usluga smještaja djece u hraniteljske obitelji na području cijele Federacije BiH – kaže Drljača.

Na osnovu raspoloživih podataka iz jedinstvenog informacijskog sustava, navodi da je prosjek hraniteljske naknade u tradicionalnom hraniteljstvu 149 KM, a prosjek hraniteljske naknade u specijaliziranom hraniteljstvu je 288 KM. Prosjek naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu je 293 KM, a prosjek naknade za izdržavanje hranjenika u specijaliziranom hraniteljstvu je 480 KM.

- Sudeći prema podatku da do sada Ministarstvo nije zaprimilo niti jednu primjedbu na visinu iznosa naknada, vjerujemo da su hranitelji i hraniteljske obitelji zadovoljne sredstvima koja dobivaju. Naravno, svi bismo voljeli da je ekonomska situacija bolja i da su te naknade veće. Ono što sa sigurnošću mogu garantirati je da će ovo ministarstvo i u narednom periodu raditi sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva imale adekvatnu zakonsku zaštitu i pažnju – istaknuo je Drljača.

S obzirom da jedna od bitnih zakonskih odredbi definira i obaveznu edukaciju hranitelja s ciljem unapređenja hraniteljstva, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike sa kantonalnim ministarstvima i centrima za socijalni rad, odnosno certificiranim edukatorima u oblasti hraniteljstva, kontinuirano organizira edukacije hranitelja kojim je obuhvaćena većina hraniteljskih obitelji. Od početka primjene Zakona o hraniteljstvu organizirano je više od 60 edukacija u ovoj oblasti.

Zakonom je utvrđeno hraniteljstvo prema potrebama hranjenika u okviru kojeg je definirano tradicionalno hraniteljstvo, specijalizirano hraniteljstvo, hitno hraniteljstvo i povremeno hraniteljstvo, kao i hraniteljstvo prema statusu u okviru kojeg je definisano nesrodničko i srodničko hraniteljstvo.

- Na osnovu raspoloživih podataka s edukacija o hraniteljstvu koje je realiziralo ovo Ministarstvo u proteklom periodu može se konstatirati da je najviše zastupljeno tradicionalno srodničko hraniteljstvo, a povremeno hraniteljstvo najmanje. Naime, kroz provedene edukacije, evidentirano je oko 65 posto hraniteljskih obitelji koje su pohađale edukaciju za tradicionalno srodničko hraniteljstvo – konstatirao je Drljača govoreći o primjeni Zakona o hraniteljstvu FBiH.

artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.