× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
kiseljak open
Ecos
kiseljak open
  • Čović za Novu tv

covic-nova-tv-e1646427359593.jpg

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović bio je gost Dnevnika Nove TV u kojem je govorio o stanju u BiH

“Kaže Izetbegović da ste odbili model po kojem on ne bi bio član Predsjedništva BiH. Je li to točno”, pitao je Čovića reporter Nove tv Mario Jurič.

“Ne znam na koji prijedlog misli s obzirom na to da on prijedlog nije dao 8 mjeseci”, kazao je Čović.

Jurič je podsjetio da Izetbegović kaže kako će do dogovora doći samo ako popusti hrvatska strana.

Čović kaže kako hrvatska strana sudjeluje u razgovorima već dvije godine, otkad su potpisali suporazum za Mostar. “Hrvatska strana čini sve da usuglasimo standarde s EU standardima”, rekao je i istaknuo da “gospoda Bošnjaci moraju razumjeti da Hrvati moraju birati svoje predstavnike”.

Je li realno očekivati BiH u NATO-u, pitao je reporter.

“Hrvatski narod želi EU put i NATO savez. Mi slijedimo politiku Europske pučke stranke, Europske unije i Republike Hrvatske, kazao je.

Područje Brčkog je Izetbegović je ocijenio kao potencijalno mjesto nestabilnosti. Trebaju li se Hrvati tamo bojati, pitao je reporter Dnevnika Nove TV.

“Apsolutno ne. Ne smijemo tako razmišljati. BiH je cjelovita, jednaka je ugoroza od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine. Na taj način razmišljati je pogrešno i trebamo stvarati ambijent da nema ni iskrice, a ne nekog ozbiljnijeg sigurnosnog problema”, kazao je Čović te dodao kako sve rješavaju isključivo mirnim putem – razgovorima. “Ljudi su zabrinuti kad vide slike iz Ukrajine”, kazao je.

Dodik je htio da BiH ostane neutralna, a vi ste osudili rusku invaziju. Je li to narušilo vaš odnos s Dodikom, pitao je Jurič, a Čović odgovorio: “Nikad nisam podržavao Dodika u svemu. Više podržavam Izetbegovića, to govore naše susreti, naši razgovori. To što zagovara Dodik stvar je politike srpskog naroda u BiH”.

Reportera je zanimalo i je li Čoviću sada žao što je rekao “čuvajte mi Republiku Srpsku”?

“Ne. Zašto bi mi bilo žao, time čuvamo ustav BiH. Bez ustava imamo anarhiju”, kazao je.

Što se tiče prisutnosti međunarodnih oružanih snaga u BiH, gost Čović smatra da trebaju biti tamo. Vidi ih kako jamac da BiH želi biti u NATO savezu, ali i kao psihološki element sigurnosti.

“Tu su da imaju rutial, da obilaze prostorom, sagledavaju situaciju. Nismo mi samo izvorište potencijalnih problema”, kazao je i dodao kako je netko iz bilo kojeg dijela svijeta mogao doći i napraviti incident.

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.