× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • KOMENTAR

stipe bih i hr zastava

30 godina poslije, pogažena su im i nacionalna i politička prava

 

"Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Tako je glasilo referendumsko pitanje koje je narodima i građanima BiH postavljeno prije točno 30 godina.  Muslimani u to vrijeme kao i Hrvati masovno izlaze na referendum, Srbi ga bojkotiraju. Bez Hrvata, referendum ne bi uspio, što znači da BiH koja danas obilježava Dan neovisnosti ne bi bilo. Koliko je BiH danas neovisna, drugo je pitanje.  No, vratimo se referendumu i događajima koji su uslijedili. Nakon krvave agresije na Hrvatsku, na meti JNA i Srbije našla se i BiH. Hrvati prvi staju u njezinu obranu dok su muslimanski lideri na čelu s Alijom Izetbegović tvrdili da to nije njihov rat. Čak ni nakon napada na Ravno. Alija Izetbegović zapravo je govorio istinu. To dugo i nije bio njihov rat jer muslimanski čelnici u to su vrijeme aktivno su surađivali s JNA, tenkove agresorske vojske dočekivali su s cvijećem dok su im Hrvati blokirali putove, ne samo da ne bi izvozili oružje i opremu na ratišta u Hrvatsku, već i kako bi spriječili raspoređivanje snaga po BiH. Dok su muslimanski čelnici dovodili srpske rezerviste u BiH, Hrvati su pokušavali iste deportirati iz BiH, posebno iz vojnih objekata u središnjoj Bosni koja je JNA bila itekako zanimljiva. Jer osim vojarni od Kiseljaka, preko Busovače do Travnika, u srednjoj Bosni bila je stacionirana i iznimno moćna vojna industrija u to vrijeme četvrte vojne sile svijeta. Od skladišta opreme protuzračne obrane u Busovači, preko viteškog „Vitezita“, novotravničkog „Bratstva“, travničkog Remontnog zavoda do bugojasnkog „Slavka Rodića“. Tu su naravno i vrlo atraktivni hidropotencijali u Jajcu. Za razliku od Hrvata i njihovog političkog čelništva koji su prve korake ka vojnom organiziranju poduzeli i prije referenduma, dokaz je i osnutak ZP Vitez, dva dana prije referenduma o neovisnosti, čelnici muslimanskog naroda najblaže rečeno ignorirali su opasnost od srpske agresije. Dok su Hrvati stajali na braniku neovisne BiH koje ne bi bilo bez njihova izlaska na referendum, muslimanski političari sve su učinili da otvore put agresiji JNA na BiH.  Tako se Alija Izetbegović, za razliku od Stjepana Kljuića, zauzeo se za prolazak konvoja JNA kojeg su Hrvati zaustavili u Kaoniku pored Busovače, muslimanske vojne postrojbe nebrojeno su puta zaustavljale hrvatske dragovoljce prilikom odlaska na crte obrane od srpskog agresora u Jajce, Travnik. Nisu hrvatski dragovoljci branili samo svoje obitelji i domove već i BiH koja se u to vrijeme branila najprije u Jajcu, a potom Travniku. Armija R BiH  na srpsku agresiju na središnju Bosnu nije imala odgovora jer prioritet je bio  spremati se za rat protiv malobrojnijih Hrvata!

Što je Hrvatima danas dan neovisnosti BiH? Pitanje je to na kojeg ni sami nemaju precizan odgovor. S jedne strane znaju da su podržali neovisnost BiH, da su prvi bili na njezinom braniku.. Ali.. Ta ista BiH zahvaljujući licemjerju većine nekad muslimanskih, a danas bošnjačkih političara, sve ove godine im je maćeha, a ne majka. Od SDP-a do SDA bošnjački političari, gazeći politička i nacionalna prava hrvatskog naroda u BiH, natječu se tko će više Hrvatima ogaditi BiH, istodobno je pretvarajući u građansku državu jednog naroda, Bosanaca. Za sve koji ne prihvate takvu državu za čiju neovisnost su glasali prije 30 godina i koju su branili najprije od srpske, a potom i agresije Armije R BiH i islamskih boraca, imaju jednu poruku: „Idite iz BiH“! E pa BiH je i zemlja hrvatskog naroda, jednako kao i svih drugih koji u njoj žive. Referendum je prilika podsjetiti se da BiH bez Hrvata ne bi bilo.  Događaji koji su uslijedili samo potvrđuju takvu tezu.  Hrvati dakle itekako trebaju i imaju razloga slaviti Dan neovisnosti BiH s jasnim porukama da je BiH i njihova Domovinu, za njezinu neovisnost su glasali, prvi je branili od agresije. Svima koji ovu zemlju vide kao suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda BiH, nek' je sretan Dan neovisnosti. Oni koji gaze nacionalna i politička prava drugima, nameću Hrvatima njihove predstavnike, pozivaju na nove ratove spremni provesti ih opet u trezoru, poručuju Hrvatima da nemaju pravo na nacionalni identitet, jezik i kulturu te im poručuju da ako im se to ne sviđa idu iz BiH, nisu dostojni ove lijepe zemlje jer upravo su, 30 godina nakon izglasavanja neovisne BiH, oni najveća prijetnja njezinu opstanku!

AP/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.