ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Komentar dana

 Webp.net-resizeimage_33.jpg

Komentar dana: Mi smo Cacini, Caco je naš!

Sarajevo propustilo još jednu priliku za suočavanje s ratnom prošlošću i zločinama Armije R BiH!

Političko Sarajevo, bez razlike je li na čelu gradske vlasti SDA-ov Abdulah Skaka ili SDP-ova Benjamina Karić, a nikakve razlike ne bi bilo ni da je Ivo Komšić gradonačelnik, nije spremno suočiti se s ratnom prošlošću i zločinima pripadnika Armije R BiH. Pokazalo je to i glasanje na današnjoj sjednici Gradskog vijeća koje je s 20 glasova za, jednim protiv i četiri suzdržana usvojilo prijedlog odluke gradonačelnice Karić o idejnom rješenju Spomen obilježja na Kazanima. „Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana: Bošković (Simo) Marko, 1929-1992 Bošković (Spasoje) Nevenka, 1933-1992 Ćeranić (Mihajlo) Dragomir, 1943-1992 Drašković (Branko) Mileva, 1936-1993 Frankić-Brkljač (Vinko) Ranko, 1952-1993 Jovanović (Vojo) Dusko,1954-1993 Komijenac (Ilija) Marina, 1926-1993 Komljenac (Adam) Radoslav, 1921-1993 Lavriv (Mihaila) Ana, 1942-1993 Lavriv (Stefan) Vasilj,1933-1993 Lemez (Neđo) Novka,1950-1992 Nikolić (Nikola) Ergin,1966-1993 Radosavljević (Boro) Branislav, 1952-1993 Šalipur (Momčio) Predrag, 1965-1993 Šteta (Lutvo) Ago, 1942-1994 Vučurović (Dobrivoje) Zoran, 1952-1992 Žuža (Jefto) Stojan,1933 -1992“, stajat će na Spomeniku likvidiranim na lokalitetu Kazani na kojem neće biti ni imena ubojica ni postrojbe kojoj su pripadali. Benjamina Karić odbila je pod pritiskom boračkih udruženja prijedlog Naše stranke da na spomeniku stoji sljedeći tekst: "Na ovom mjestu su, po naređenju Mušana Topalovića Cace, komandanta 10. brdske brigade Armije RBiH, tokom 1992. i 1993. ubijeni građani i građanke Sarajeva. Za zločine je osuđeno 14 pripadnika brigade."U nastavku bi bila ispisana imena žrtava uz napomenu da broj žrtava nije konačan.

Vratimo se boračkim udruženjima i njihovom licemjernom zahtjevu da se sa spomenika briše ime zločinca Mušana Topalovića Cace te pokušajima da Armija R BiH ostane časna i neokaljana iako je iz rata izašla najkrvavijih ruku, ne samo zbog zločina na Kazanima . „Zločin na Kazanima počinili su pojedinci koji su djelovali autonomno, ne Armija RBiH“, poručili su borci gradonačelnici Karić, a ona ih je poslušala gazeći dostojanstvo žrtvava čije ubojice moraju biti označene imenom i prezimenom ali i pripadnošću postrojbi.

O licemjerju odnosa boračkih udruženja prema zločinu na Kazanima najbolje govori drugi dio rečenice, djelovali su autonomno, ne kao Armija R BiH. Znači li to da je Mušan Topalović Caco dok je sudjelovao u bezuspješnim akcijama deblokade Sarajeva bio pripadnik Armije BiH i heroj, a kad je pljačkao i ubijao sugrađane s pogrešnim imenom, zločinac koji s Armijom R BiH nema nikakve veze, koji je u ovom slučaju djelovao utonomno, kao pojedinac. Ista ta boračka udruženja bez trunke srama sve Hrvate i pripadnike HVO-a nazivaju UZP-ovcima, Srbe četnicima. Svi su skupa agresori koji i danas pokušavaju podijeliti BiH. Samo „časna i bezgrešna“ Armija BiH stoji na braniku BiH kao mit koji postoji jedino u glavama onih koji su nespremni suočiti se s vlastitom prošlošću.

Oni su najveća smetnja budućnosti BiH i bit će dok veličaju zločince poput Mušana Topalovića Cace. Jesu li se ijednog trenutka zapitali odnosi li se Inzkov nametnuti zakon o negiranju genocida i ratnih zločina i na njih. Na Zelene Beretke koje su Caci odale počast ovih dana na godišnjicu njegove smrti. Zločinac je mrtav ali ideja „Mi smo Cacini, Caco je naš“ još je itekako živa, a dok ona živi šanse za izgradnju trajnog mira i suživota na ovim prostorima nema. Od odavanja počasti zločincu Caci sramotnija je samo činjenica da je mlada i perspektivna SDP-ova gradonačelnica u ovom slučaju postupila isto kao što bi na njezinom mjestu postupili svi poslijeratni gradonačelnici glavnog grada BiH. Ona je samo propustila još jednu priliku za suočavanje s prošlošću i tek jednim od brojnih zločina Armije R BiH onog na Kazanima podno Trebevića.

AP/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17