ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Der Spiegel

– Čak i ako se čini da je rat davno prošao i da je regija izvana uvijek izgledala pomalo nestabilno – ono što se tamo događa može imati dramatične posljedice po Europu – upozorio je kolumnista Mathei von Rohr, u tekstu za njemački tjednik Der Spiegel.

On ističe da ni jedan rat ne izbija odjednom.

– U Bosni i Hercegovini “srpski” lider Milorad Dodik želi razbiti dejtonski poslijeratni poredak koji je na snazi ​​već tri desetljeća i de facto odcijepiti “srpski” dio zemlja. Postoje i značajne tenzije između Srbije i Kosova – navodi on.

U tekstu vrlo oštro kritizira Europsku uniju za koju navodi da je “praktično odsutna iz regije, ne radi ništa, nema plan, nema politiku.

– To će joj se obiti o glavu – piše von Rohr.

 

https://hms.ba/wp-content/uploads/2021/10/der-spiegel-300x169.jpg 300w, https://hms.ba/wp-content/uploads/2021/10/der-spiegel-696x391.jpg 696w" sizes="(max-width: 738px) 100vw, 738px" style="box-sizing: border-box; border: 0px; max-width: 100%; height: auto; margin-bottom: 0px; width: 719px; display: block;" />
tekst njemačkog der Spiegla upozorava na mogući novi sukob u BiH. Foto: Screenshot

 

Navodi i da je vanjska politika EU neefikasna, nepouzdana, neaktivna… nikakva! Rezultat je da su Rusija i Kina sve prisutnije i aktivnije na području Zapadnog Balkana.

Pogoršanju situacije u regiji, npiše Rohr, doprinosi i to što EU ne nudi “ovim zemljama nikakvu perspektivu”.

– Preporučujem naš izvještaj o tome kako se bečki dopisnik Walter Mayr susreo sa ‘srpskim’ liderom Miloradom Dodikom u Banjaluci – čovjekom koji je najgori (ali ne i jedinim). Naša reporterka Lina Verschwele bila je u Sarajevu, a moj kolega Aleksandar Šarović radio je iz Berlina. Kada su htjeli posjetiti novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu, Nijemca Christiana Schmidta, ustanovili su da on trenutno nije ni u zemlji – što samo naglašava odsustvo europske vanjske politike u regiji, piše von Rohr.

Ističe se i da je “Milorad Dodik čovjek koji će isprovocirati sljedeći balkanski sukob”.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17