ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
BIVŠI HRVATSKI MINISTAR

o_96987_1024.jpg

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, rekao je za N1 kako "Hrvati trebaju birati svoje predstavnike", komentirajući izmjene Izbornog zakona, te da će nakon toga "svima biti lakše".

Na početku intervjua za N1, Kovač je komentirao stanje s koronavirusom te istaknuo kako se nada da ćemo svi biti u “zelenom” na proljeće iduće godine te podcrtao važnost kampanje za cijepljenje protiv koronavirusa.

Govoreći o tome dali kazne za necijepljene mogu uroditi plodom, istaknuo je kako vlasti moraju činiti sve da ljude pokušaju uvjeriti da ima smisla cijepiti se.

“Kod nas je kampanja ‘Misli i na druge’, što znači ako štitiš sebe, tako štitiš i druge. Koliko je moguće nametnuti neke stvari je upitno. Na razini vlade u Njemačkoj je na primjer sada odlučeno da smiju pitati zaposlenike jesu li cijepljeni. U Francuskoj i Italiji je strožiji režim koji će na kraju biti uspješniji, mi to ne znamo, ali znamo da moramo činiti sve da bi se što više ljudi cijepilo. Osobno sam uvjeren da ćemo iduće godine biti svi u ‘zelenom‘”, istaknuo je.

O odnosima između BiH i Hrvatske

Govorio je za N1 i o tome kako vidi odnose Bosne i Hrvatske te rekao kako on vidi da su “odnosi vrlo pozitivni”.

Postoje problemi između dvaju susjeda uvijek, ali pitanje je kako tome pristupate – naglašavate li što je problematično ili ono što je pozitivno. Ja sam za pozitivu. Ima puno dobrih projekata i uvjeren sam da možemo tijesno surađivati. Mi smo jako povezani na planu gospodarstva, turizma, i mi smo jedni u druge upućeni“, rekao je Kovač za N1.

“Stvaraju se neki problemi, naglašavaju, i od stvari koje su stručnog karaktera pokušava se raditi veliki politički problem. Ja sam predložio zajedničku sjednicu vlade kad sam bio ministar. Ja sam za takav pristup“, dodao je.

“Odnos Hrvatske prema BiH prijateljski, sto posto”

Kovač je rekao kako može reći da je “odnos Hrvatske prema BiH prijateljski, sto posto”.

“Ako pitate bilo koga u Hrvatskoj da li podržava put BiH ka Europskoj uniji, svi će vam reći apsolutno da. Hrvatska ima obavezu gledati o Izbornom zakonu u BiH i tu se ne treba ljutiti. Hrvatska ima obavezu to činiti. Pitanje je jesmo li relaksirani, pozitivni i spremni graditi povjerenje“, Komentirao je Kovač.

“Idemo govoriti o projektima za budućnost, o mostu Svilaj, o tome da će BiH napraviti taj Koridor 5c, da ćete moći putovati od Dubrovnika preko Pelješkog mosta, Sarajeva i dalje. Samo se gledaju problemi. Oni se napumpavaju i onda u javnom prostoru se tumači a nema pravog dugoročnog pogleda kada je riječ o budućnosti“, dodao je.

Stav Hrvatske o Izbornom zakonu BiH

Za N1 je komentirao i koje je stajalište Hrvatske spram izmjena Izbornog zakona BiH.

“Neovisno od obojenosti vlasti ili čelnika mi imamo konsenzus kad je riječ o BiH o tim stvarima. Stav hrvatske je legalistički. Hrvatska je potpisala Daytonski sporazum i treba se provoditi Ustav. Ustav kaže da postoji Ustavni sud čije su odluke obavezujuće. Ustavni sud donio je odluku da treba promijeniti Ustavni zakon. Nema tu puno prostora za pametovanje. Ja sam uvjeren da kada se riješi pitanje Izbornog zakona, odnosno pitanje Bošnjaka i Hrvata, da će nakon toga biti relaksirano. Mostar je bio godinama problem, sada je riješen. Ako je mogao biti riješen Mostar, može se riješiti Izborni zakon da Hrvati osjećaju komfor u Federaciji i cijeloj BiH“, naglasio je Kovač.

Dodao je i kako je bitno stvoriti povjerenje.

“Treba psihološki doći do toga da ako se nas dvoje dogovorimo, da onda nakon toga nemamo osjećaj da ste prevarili mi vas ili vi nas, odnosno da se osjećate vi kao pobjednik a ja kao gubitnik“, dodao je.

“Schmidt će pomoći BiH”

O ulozi međunarodne zajednice u razgovorima u vezi s Izbornim zakonom, Kovač je kazao kako u BiH “možemo biti zadovoljni kada je riječ o Christianu Schmidtu, novom predstavniku međunarodne zajednice u BiH”.

“Dobili ste čovjeka koji je predan, koji se postavlja nestranački, neće biti ni za jedne, ni za druge, ni za treće. U to sam uvjeren. Schmidt će pomoći BiH, ali problem će morati riješiti domaći akteri”, komentirao je.

“U BiH možemo satima razgovarati o tome tko je kriv, tko nije kriv… Ne. Treba reći postoji Izborni zakon i idemo omogućiti da se svi u BiH osjećaju komforno, da Hrvati biraju svoje predstavnike i nakon toga će nam biti svima lakše“, naglasio je Kovač.

Dodao je i da kad se riješi Izborni zakon, moći će se razgovarati o budućnosti.

Notra.ba

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17