ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
DRUŠTVO

VladaFBiH_foto02.jpg

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela dvije komplementarne uredbe iz oblasti zaštite okoliša.

Prva se odnosi na proizvode koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada i na kriterije za obračun i plaćanje naknada. Njome su obuhvaćene gume, baterije i akumulatori, te ulja i vozila, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Cilj donošenja ove uredbe je zaštita okoliša i ljudskog zdravlja, očuvanje prirodnih resursa, razvoj savremenih tehnologija proizvodnje guma, baterija i akumulatora, ulja i vozila, uspostava optimalnih sustava upravljanja otpadnim gumama, baterijama i akumulatorima, uljima i vozilima, te doprinos razvoju gospodarstva u segmentu upravljanja otpadom, kao i povećanje i unaprjeđenje ljudskih resursa u ovoj oblasti.

Obveznici izvještavanja su, na osnovu Uredbe, svi proizvodači, uvoznici i distributeri novih i polovnih proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebne kategorije otpada i dužni su se registrirati u informacijski sustav, te redovno u njega unositi podatke u propisanim rokovima.

Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman guma na tržište Federacije BiH je 0,32 KM po kilogramu. Naknade za plasman baterija ili akumulatora se obračunavaju prema masi proizvoda koji se prvi put plasiraju na tržište FBiH, a koje se prijavljuje Fondu putem informacijskog susatava, a iznose 0,22 KM za startere, 3,00 KM za prenosne baterije ili akumulatore i 0,26 KM za industrijske baterije i akumulatore. Koeficijent visine naknade za plasman  mineralnih i sintetičkih ulja i maziva za upravljanje otpadom iznosi 0,20 KM po litri. Koeficijent visine naknade za upravljanje otpadom za plasman motornih vozila iznosi 160 KM po toni vozila.

Druga uredba utvrđuje način raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada i uvjete za dodjelu sredstava za ponovnu upotrebu, preradu i povrat komponenti iz otpada (reciklažu) za gume, akumulatore i baterije, ulja i vozila.Također, Uredbom se propisuju uslovi za dodjelu poticajnih sredstava.

Naknade se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji tako prikupljena sredstva raspoređuje u odnosi 30 posto Federaciji BiH i 70 posto županijama. Od sredstava koja pripadaju FBiH, 30 posto pripada Fondu, a ukoliko nisu uspostavljeni fondovi za zaštitu okoliša županijska sredstva će biti raspoređivana županijskim proračunima.

Federalni fond doznačena sredstva koja mu pripadaju raspodjeljuje tako da je pet posto namijenjeno za rad informacijskog sustava upravljanja otpadom, 20 posto za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom u FBiH i 75 posto za poticaje u vidu financijske pomoći za aktivnosti sakupljanja i reciklaže posebnih kategorija otpada.

Fond za zaštitu okoliša kantona 20 posto doznačenih mu sredstva raspodjeljuje za ulaganja u infrastrukturu upravljanja otpadom, a 80 posto za poticaje.

Kada su u pitanju poticajna sredstva, Uredbom je propisano da se ista dodjeljuju sakupljaču u vidu financijske pomoći, na temelju javnog konkursa koji se provodi jednom godišnje od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, fondova za zaštitu okoliša županije i županijskog ministarstva nadležnog za okoliš.

Uredbe se počinju primjenjivati od 1.1.2022. godine.

Notra.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17