ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Predsjedavajući Predsjedništva

dodik 0

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da se Republika Srpska neće uključivati u debatu oko načina biranja članova Predsjedništva u Federaciji BiH te da su spremni da se dogovaraju u okvirima BiH o svim aranžmanima koji su neophodni.

To je kazao na press-konferenciji nakon sastanka s pomoćnikom državnog tajnika u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmerom i direktoricom za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Dodik je kazao da su osnova posjete međunarodnih službenika izborne reforme u BiH.

- Hrvati su poslali poruku da su spremni da razgovaraju, neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike, u nadi da će oni nešto donijeti i biti samo na jednoj strani. Naravno, to se ne događa i neće se dogoditi - kazao je Dodik.

Smatra da uključivanje RS-a u razgovore podrazumijeva njihovo 'gubljenje prava', a navodi da je pošteno od RS što čekaju da se politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata dogovore, iako ne uspijevaju da nađu nijedan konkretan model dogovora koji bi bio održiv u vezi izmjena Izbornog zakona i Ustava.

- Smatram da RS treba izaći sa novom inicijativom, a to je da se utvrdi i da predložimo da se na direktnim izborima bira u jednoj ličnosti predsjednik Republike Srpske i član Predsjedništva BiH iz RS. To bi doprinijelo funkcionalnosti - kazao je Dodik.

Podsjetio je da je Republika Srpska prije deset godina definirala svoj stav i da se tu ništa neće mijenjati, a to je da se u RS ostaje pri neposrednom izboru za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Palmer je jutros nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH kazao da članovi te grupe imaju i zadatak i obavezu, kao i predstavnici svih stranaka koji su članovi te grupe, da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva, da pojačaju njegovu nepristrasnost, transparentnost i da pojačaju povjerenje svih građana u izborni proces.

Izrazio je očekivanja da će promjene postići u 2021. godini.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17