ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
HMS OTKRIVA

selmo cikotic

U srijedu će se na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, pored ostalog, naći i Prijedlog Odluke o izboru članova Odbora za žalbe policijskih službenika.

Ovo je žalbeno tijelo policijske strukture Bosne i Hercegovine izuzetno bitno sa stajališta profesionalizma i neovisnosti državnih policijskih agencija; odnosno Granične policije BiH, SIPA-e i Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela.

Mjerodavnost Odbora za žalbe policijskih službenika propisana je Zakonom o policijskim službenicima i Zakonom o nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Ovim zakonima jasno je propisano da rukovoditelji državnih policijskih agencija predlažu kandidate iz redova svojih agencija gdje predloženi kandidati moraju ispunjavati zakonom propisane uvjete.

Odbor za žalbe policijskih službenika broji sedam članova od kojih tri dolaze iz reda državnih službenika i to po jedan iz Ministarstva sigurnosti, Ministarstva pravde i Ministarstva za civilne poslove dok preostala četiri člana dolaze iz reda policijskih službenika iz tri državne policijske agencije od kojih je Granična policija BiH daleko najbrojnija državna policijska agencija.

Dakle u Zakonom o nadzornim tijelima policijske strukture BiH propisanoj proceduri dužnost ministra sigurnosti je zaprimiti dostavljene prijedloge od čelnika policijskih agencija i proslijediti ih na izbor i imenovanje Vijeću ministara BiH.

No, kako doznaje Hrvatski Medijski Servis, ministar sigurnosti Selmo Cikotić drastično krši zakonske odredbe i samovlasno vrši selekciju pristiglih prijedloga ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu Darka Ćuluma i prijedloga ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića, tako da eliminira kandidate odnosno policijske službenike srpske i hrvatske nacionalnosti koji su mu dostavljeni na prosljeđivanje Vijeću ministara BiH.

Prekoračivši svoje službene ovlasti Selmo Cikotić je u cilju ovladavanja izravno Odborom za žalbe policijskih službenika a neizravno Graničnom policijom i SIPA-om, uz obilato kršenje zakona eliminirao one kandidate za koje je znao da jednostavno ne mogu potpasti pod njegov političko-nacionalni utjecaj.

Uz sve navedeno, Cikotić se potrudio dodatno zakinuti i u ovom pogledu posebice Hrvate, tako da je za članove Odbora za žalbe policijskih službenika iz reda četvorice policijskih službenika izostavio i jedinog Hrvata, (inače diplomiranog pravnika koji posjeduje izuzetno pravno znanje i iskustvo a i najviši funkcionalni policijski čin Glavnog inspektora) kojeg je predložila Granična policija BIH.

Da Cikotićev voluntarizmu nema kraja dokazuju i njegove „selektorske“ sposobnosti. Tako je umjesto dugogodišnjeg iskusnog pravnika; doduše Hrvata, u klasično žalbeno tijelo nominirao Samira Mirvića koji je profesor tjelesnog odgoja.

Dakle, pravno neuki DIF-ovac bi po Cikotiću trebao donositi rješenja i odlučivati o pravima i dužnostima policijskih službenika, kojima ovakvim nedopustivim pristupom uskraćuje temeljno pravo da o njihovim pravim odlučuju pravno obrazovani stručnjaci, a ne gimnastičari ili plivači.

selmin-prijedlog-1.jpg

 

 

Koliko animoziteta gaji prema Hrvatima što je manje – više njegova konstanta još od ratnih zbivanja u Bugojnu, Cikotić je dokazao i time što je u dostavljenom prijedlogu za imenovanje članova Odbora za predsjednika ponovo predvidio Samira Rizvu državnog službenika koji je i u proteklom mandatu bio predsjednik a čiji je mandat obilježio čitav niz kontroverzi praćenih brojnim predmetima Odbora koji su na sudu radi nekvalitetno urađenih rješenja masovno obarani a za što su iz državnog proračuna isplaćena ogromna materijalna sredstva.

Da su mu profesionalizam i kvaliteta rada Odbora za žalbe policijskih službenika potpuno nebitni dokazao je i predlaganjem Samira Mirvića koji je po struci profesor tjelesnog odgoja i koji bi tako pravno neuk trebao donositi rješenja i rješavati po žalbama policijskih službenika što je potpuno nepristojno ako je i o Cikotiću riječ.

Uz to Cikotić je zaboravio da su do njegovog dolaska na čelu nadzornih tijela policijske strukture uvijek bili po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak.

HMS podsjeća zaboravnog ministra da su već imenovana preostala dva tijela policijske strukture odnosno Neovisni odbor na čijem je čelu Enes Obralija i Odbor za žalbe građana čijim radom rukovodi Srbin Darko Buha, tako da predsjednik Odbora za žalbe policijskih službenika jednostavno mora biti hrvatske nacionalnosti.

Ovakvim nakaradnim postupanjem Cikotića na prethodnim konzultacijama svoje neslaganje iznijeli su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i dopredsjedatelj Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda, tako da će, sasvim je to izvjesno, Selmina rukotvorina završiti samo tamo gdje joj je i mjesto a to je koš za smeće./B. G./HMS/

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17