ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
BEČ

IMG-2c98b1ff7c1f183b7f79e3adb3a28dad-V.jpg

Na Trećem Sastanaku radne skupine visokih dužnosnika EUREKA mreže, koji je održan u Beču, 17. lipnja 2021. godine, Bosna i Hercegovina je primljena u punopravno članstvo EUREKA mreže.

Tim povodom na sastanku se obratila Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

Ministrica Gudeljević je u svom obraćanju, pored ostalog, istaknula da je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpuno posvećeno ispunjavanju svih obveza koje proističu iz punopravnog članstva u programu Eureka.

Također je kazala da je Bosna i Hercegovina, zajedno s ostalim zemljama regije Zapadnog Balkana, već odavno na putu europskih integracija. Očekuje se odobrenje njenog statusa kao zemlje kandidata za EU članstvo, punopravna je članica Programa COST i do kraja godine također se planira pridruženje u novi EU Program za istraživanje i inovacije, Horizont Europa, kao i u ostale programe Zajednice.

EUREKA je europska inicijativa za financiranje tržišno orijentiranih projekata osnovana 1985. godine Hannoverskom deklaracijom od strane 17 europskih zemalja i članica Europske zajednice.

Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA potiče suradnju i ujedinjavanje resursa poduzetnika kako bi putem međunarodne suradnje razvile inovativne i globalno konkurentne proizvode, procese ili usluge.

Od 2009. godine Bosna i Hercegovina je uključena u ovaj program u statusu državne informativne točke (NIP – National information Point). Institucije iz Bosne i Hercegovine do sad su sudjelovale u 12 projekata, sa ukupnim iznosom od preko 8 miliona EUR za sve institucije iz naše i partnerskih zemalja.

Punopravnim članstvom u ovom programu jača se učešće istraživača i istraživačkih institucija iz Bosne i Hercegovine u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA).

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17