ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sa sjednice Stožera

granica hrvatska

Nacionalni Stožer civilne zaštite je na današnjoj presici za novinare, u uvodnom dijelu, izvijestio o broju novozaraženih. U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 1207. Među njima je 456 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 44 pacijenta. Preminulo je 13 osoba.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je govorio o 14-dnevnoj incidenciji, ona je 67,6, najniža u Istarskoj županiji, a najviša u Međimurskoj. Na ljestvici zemalja EU-a smo na 12. mjestu. Ukupna stopa smrtnosti od početka epidemije je 1996,7 i na 21. smo mjestu među zemljama EU-a. Capak je rekao da je HALMED do jučer zaprimio 3834 prijave nuspojava, na Pfizerovo se odnose 2.002, na Modernino 337, na AstraZenecino 1461 i 4 na Johnson&Johnson. 

- U većini europskih zemalja dolazi do pada broja oboljelih i hospitaliziranih, posebice što se tiče tzv. britanskog soja. Polako zabrinjava postepeni porast oboljelih od tzv. indijske varijante. Najznačajniji porast je u Velikoj Britaniji, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

Dodala je da se u većini zemalja indijska varijanta popela na 3% posto zaraženih, što za sada nije zabrinjavajuće, ali traži pozornost. 

- Nije baš najsretnije za čuti da imamo dva izvješća koja su još u obradi. Jedno je o epidemiji u Finskoj, pojavila se na dva odjela jedne bolnice, a oboljelo je 57 bolesnika, 17 ih je umrlo, 41 je bilo cijepljeno jednom dozom, a dvoje s dvije doze. Zaraženi su i 42 zdravstvena djelatnika koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teže obolio. Slična situacija je i u Belgiji u Domu za starije osobe, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni, ali su bili u jakom teškom stanju i s brojnim komorbiditetima. Inficirano je 10 do 15 članova osoblja. To nam govori da i dalje moramo biti oprezni. Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, a to nije dobro, rekla je Markotić. 

Naglasila je da se mlađi trebaju cijepiti jer se među njima širi virus, a dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je već odobren, u postupku je odobrenje Moderne, a to se očekuje tijekom ljeta. 

Osvrnula se na druge varijante, rekla je da u Portugalu nema drugih varijanti, ali se kod njih širi Delta soj, dok je u Španjolskoj došlo do zaraze na natjecanju ljepote i širenja zaraze Delta sojem. Dodala je da Italija ima dosta stabilnu situaciju, u srednjoj Italiji primjećuju porast brazilske varijante. 

- Ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja trenutno u Europi. I dalje je iznimno važno da se što veći broj stanovnika cijepi (...) i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite, rekla je. 


Božinović: Kafići mogu raditi do ponoći, blaže mjere na granicama 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da se ne smijemo opustiti, te da o nama ovisi kakva će nam biti zdravstvena slika i gospodarska u narednom razdoblju. 

- Stožer produžuje primjenu mjere za javni prijevoz i trgovine do 30. lipnja (...) Sada će ulazak u RH osobama koje dolaze iz Scnheneskog područja, a koje su cijepljenje s dvije doze cjepiva, biti omogućen čim se cijepe s drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana, rekao je. 

Što se tiče okupljanja, uvode se nužne mjere i preporuke, tu se prije svega, rekao je Božinović, radi o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, oni od večeras mogu raditi do 24 sata. 

- Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima, moći će se održavati konferencije i kongresi. Sve više će se širiti broj i vrsta događanja na kojima će se moću sudjelovati samo uz ispunjenje određenih uvjeta, dodao je. 

Božinović je naglasio da su javna događanja i okupljanja i dalje ograničena na maksimalno 100 osoba. 

- Smatram bitnim istaknuti, pogotovo sada kada je pred nama Europsko prvenstvo u nogometu i kada je počela turistička sezone, daje se preporuka svim jedincima lokalne i regionalne samouprave da se ne organiziraju javna događanja i okupljanja, poput masovnog gledanja nogometnih utakmica, dodao je. 

Ministrica turizma, rekao je Božinović, danas ima sastanak s regionalnim turističkim zajednicama na kojem će im ukazati na potrebu odgovornog ponašanja i izbjegavanja masovnih manifestacija tijekom ove sezone. 

- Smisao ovih odluka je da se što više toga omogući, da se otvore mogućnosti koje nam trenutačna epidemiološka situacija dopušta (...), ali sve mora biti kontrolirano. Ne zbog toga što to želi Stožer, nego kako bismo sačuvali povoljnu epidemiološku sliku i kako iz Hrvatske ne bi išle slike masovnog okupljanja kao što je bilo proteklih dana, jer to nije dobra pozivnica za strane goste, dodao je ministar.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17