ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Kavazović

kavazovic

Središnja svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Ramazanskog bajrama upriličena je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram-namaz predvodio je i hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je istakao da nas je Ramazan duhovno okrijepio, ulio nam novu životnu snagu, osnažio vjeru i probudio nadu.

- To nam je neophodno na putu na kojem jesmo i kojim hodimo kako bismo se nosili sa poteškoćama koje sa svakim putovanjem dolaze. Pred nama su borbe, više ih je, nije jedna, a najvažnija od njih je ona sa našim pojedinačnim i zajedničkim slabostima – rekao je Kavazović.

Slijediti put vjere jeste, kako kaže, cilj i svrha svakog vjernika. To je “put služenja Bogu – čisto pokoravanje, Njemu jedinome”.

- Vjera u Boga je nepresušno vrelo snage. Ono što se od nas traži jesu iskrenost u namjeri i postupku i predanost istinama vjere koja nas vodi pokornosti Bogu i miru među ljudima – ističe Kavazović.

 

klanjanje-konakovic.jpg

 

Također je vjernicima poručio da budu graditeljski, a ne svađalački narod.

- Nemojte se svađati, pa da propadnete i oslabite. Strpite se, Allah je sa strpljivima. Svađa je ono što nas ne dovodi do cilja, ono što stvari ne popravlja već ih čini gorim. U našem javnom prostoru, posebno među muslimanima, Bošnjacima širi se svađalački mentalitet – to nije dobro. Na tu bolest su dužni ukazivati umni ljudi među nama. Trebamo se osloboditi zapaljivih riječi i glasnogovornika koji u naše ime truju odnose među nama. Umjesto toga, iskoračimo u javni prostor i argumentirano sa uvažavanjem ukažimo na one anomalije koje slabe našu zajednicu i ugrožavaju sigurnost naše zemlje – naglasio je Kavazović.

Skrenuo je pažnju da se ne potcijenjuju opasnosti koje su pred nama.

- Naša domovina Bosna i Hercegovina jeste u poteškoćama, ali one nisu ni blizu onih koje smo ostavili iza sebe – smatra Kavazović.

Posebno je istaknuo da mržnja može uništiti mostove među ljudima, te da je dijalog put do dogovora, a svađa put do uništenja. Muslimani, dodaje, trebaju biti jedna duša.

Istaknuo je da treba biti ustrajan u borbi sa svim slabostima, te rekao: “Budimo odlučni i dosljedni u slijeđenju našeg cilja – da budemo dobri i iskreni muslimani, predani Bogu, odani zemlji i narodu u svojoj domovini i na svome”.  

- Zamolimo Allaha da nas zaštiti od bolesti, briga i nemarnosti prema zajednici narodu i domovini. Poželimo od njega da svoju milost i blagodat podari svim ljudima, a posebno siromašnim i bolesnim. Zamolimo ga u ovom danu da svoju milost spusti na svetu zemlju, na Jerusalem, da donese mir tako potreban našem narodu – rekao je Kavazović, te svima, braći i sestrama u domovini, dijaspori, Sandžaku, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji poželio sretne i berićetne bajramske dane, da ih u miru i zadovoljstvu provedu sa svojim porodicama, rođacima i komšijama.  

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara.

Bajram se slavi tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu obitelji, drugog dana se obilaze mezarja i taj dan se obilježava i kao Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17