ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
VIDEO

dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govorio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije o procesu cijepljenja u Republici Srpskoj, povećanju plaća u tom entitetu i procesima euro-integracija i odnosnima unutar Bosne i Hercegovine.

Iako je odbacio mogućnost rata, Dodik je najavio da će i dalje raditi ne mirnom razilaženju unutar BiH, naglasivši da BiH nije održiva zemlja i da je razlaz najbolje rješenje za njene narode. Složio se s nedavnom izjavom Veleposlanika SAD-a da bh. entiteti nemaju perspektive kao samostalni.

- Miran razlaz je realna opcija i o njoj se može pričati. Kome je danas do rata, je neću dopustiti da do te mogućnosti dođe dok god sjedim ovdje, iako su moje kolege iz predsjedništva BiH Komšić i Džaferović tu opciju navele - rekao je Dodik.

Naveo je da je priča o europskom putu BiH, ali i drugih zemalja regije, farsa, jer Europska unija nema jasnu perspektivu s zemljama zapadnog Balkana. Kako je kazao, mnoge članice EU danas ne bi mogle ispuniti kriterije koji se traže od BiH.

- Naš cilj je i dalje članstvo u EU, ali mislim da EU nema potencijal da taj proces podrži. Samo ono što se dešava Albaniji i Sjevernoj Makedoniji goviri o namjerama Europljana prema ovom regionu. Samim time i proces u BiH gubi potencijal - rekao je. 

Osvrnuo se na borbu s pandemijom koronavirusa u RS-u i naglasio da je činjenica je da je vlast u tom entitetu morala poduzeti mjere koje nisu popularne, koje su ograničile ukupan javni socijalni i društveni život, te dodao da je to bio jedini način da se zaustavi širenje kornavirusa, što je na kraju donijelo dobre rezultate.

- Treći val pandemije jenjava zbog tih mjera. Naravno nismo sretni činjenicom da je pandemija još uvijek tu. I pored napora naših medicinara gubimo najmilije osobe. Način da se ovo riješi je vakcinacija. Osigurali smo određeni broj cjepiva za cijepljenje određenog dijela stanovništva, prije svega zdravstvenih radnika, a sada i onih starijih od 65 godina - rekao je Dodik.

Istaknuo je da RS očekuje veći priliv cjepiva.

- Preuzet ću u četvrtak 20.000 cjepiva iz Srbije, a očekujemo cjepiva iz programa Sputnjik i kineskog programa, te iz kompromitiranog programa Covax za koji smo u dva navrata uplatili novac da bi dobili 400.000 doza potrebnih za 200.000 stanovnika. RS danas ima rezerviranih 1.100.000 cjepiva za 550.000 stanovnika u programu Sputnjik i 400.000 kroz Covax program potrebnih za 200.000 stanovnika - objasnio je.

Naglašava da su ekonomske posljedice pandemije u RS vidljive.

- One nisu male, niti beznačajne i posebno ćemo ih osjetiti nakon pandemije. Mislim da smo radili dobro kada smo poduzimali mjere i omogućavali da naša ekonomija preživi. Naša pokrivenost uvoza izvozom je na rekordnih 86 posto. Potrebna je koordinacija s drugim zemljama, jer od te suradnje ovisi naša ekonomija - rekao je predsjednik Predsjedništva BiH.

Naveo je da će vlast u RS najvjerojatnije u maju donijeti odluku o povećanju plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji, pravosuđu i izvršiti pritisak na realni sektor da i oni povećaju plate radnicima, jer je bitno da potencijal radnika bude veći.

Ističe da zajednički nivo vlasti BiH ostaje neuspješan, nedorečen i neefikasan, te da je dominantan proces na tom nivou priča o izmjenama Izbornog zakonu i rješavanju pitanja Sejdić-Finci.

- RS je izvan tog pitanja jer imamo odgovor na to pitanje, dok je u FBiH to pitanje otvoreno i ostaju problemi nastali prije 11 godina. Također je otvoreno pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Koja je korist danas Bošnjaka što u Predsjedništvu BiH sjedi Željko Komšić i da su time nešto dobili. Samo su dobili probleme s Hrvatima - kazao je. 

Dodao je da SIP po njemu i dalje ostaje nelegalan i mora biti promijenjen, što je uvjet da se srpski narod uključi u reforme izbornog zakonodavstva.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17