ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
"TO JE JEDAN USAMLJENI STAV"

fna_133538.jpg

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman ocijenili su u utorak u Mostaru kako euroatlantski put Bosne i Hercegovine nema alternativu te da je Hrvatska zemlja koja Bosnu i Hercegovinu na tom putu najviše potiče.

- Želimo pomoći euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, ali zato je nužna promjena Izbornog zakona u BiH. Naravno, ako se želi euroatlantski put onda je sljedeći korak dobivanje kandidacijskog statusa i tu čete sigurno imati konstruktivnu ulogu Hrvatske kao članicu Europske unije kako bi što prije ostvarili taj željeni san - kazao je ministar Grlić Radman koji je u utorak svoj posjet Mostaru počeo susretom s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Hrvatski ministar je ponovio kako je Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine, kako najbolje poznaje situaciju ovdje i najbolje o tome svjedoči.

- Ako netko želi dobrobit Bosni i Hercegovini onda je to Republika Hrvatska. Budite u to sigurni - poručio je šef hrvatske diplomacije.

Grlić Radman osvrnuo se na migrantsku krizu, kazavši kako Bosna i Hercegovina i Hrvatska njome trebaju upravljati zajedno, uz pomoć institucija Europske unije. Također je pozdravio i podržao promjenu Izbornog zakona u BiH kazavši kako će ona otkloniti svaki oblik nejednakosti i diskriminacije.

Upitan kako doživljava izjave ministrice vanjskih poslova BiH, među kojima izjavu o ulozi Hrvatske u ratu u BiH te odluku o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranskom moru kojeg je ministrica Bisera Turković dovela u pitanje, hrvatski ministar je odgovorio kako je s ministricom imao do sada uspješnu suradnju te da se nada kako će tako i ostati.

- Stav o ulozi Hrvatske u ratu u BiH ne odgovara povijesnim činjenicama, a povijest se ne može zaboraviti. Smatram da je to jedan usamljeni stav, izjava koja nije usuglašena. Mi smo zatražili notom da se objasni je li to stav svih institucija BiH - kazao je Grlić Radman.

Kada je u pitanju gospodarski pojas kazao je kako svaka država na to ima pravo, a da je Hrvatska to uradila prvenstveno s ciljem cjelovite zaštite Jadrana, ribljeg fonda te okoliša.

Čović je novinarima kazao kako je upoznao ministra Grlića Radmana o svim aktualnim stvarima u Bosni i Hercegovini.

- Zahvaljujem ministru na našoj komunikaciji koja je u zadnje dvije tri godine uistinu za pohvaliti, za sve ono što se događa u Bosni i Hercegovini i našem europskom putu, jer upravo nas Republika Hrvatska najviše potiče u našem procesu euroatlantskih integracija - kazao je Čović.

Na sastanku je, po njegovim riječima, detaljno informirao hrvatskog ministra o stanju u BiH, o migrantskoj krizi, aktualnoj političkoj situaciji, međustranačkom sporazumu SDA-HDZ BiH, izborima u Mostaru te epidemiološkoj situaciji.

Čović je izrazio zadovoljstvo skorašnjom uspostavom Gradskog vijeća Mostara te izborom mostarskog gradonačelnika, izrazivši uvjerenje kako će to biti kandidat HDZ-a BiH Mario Kordić.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, ponovio je kao je cilj da se najdalje do sredine ove godine te izmjene usvoje, što je, kako je kazao, ključni prioritet i imperativ u budućem djelovanju HNS-a i HDZ-a BiH.

Nakon sastanka u Domu HDZ-a BiH, šef hrvatske diplomacije posjetit će Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, a potom i Hrvatsko narodno kazalište Mostar, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17