ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
VELEPOSLANSTVO

amb.svicarske_migranti_pomoc.jpg

Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) podržala je Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) s 452.000 KM za pružanje neposredne hitne pomoći za najmanje 2.000 migranata i azilanata širom BiH, a kako bi se izbjegla humanitarna i epidemiološka katastrofa i spasili životi - priopćeno je iz Veleposlanstva Švicarske u BiH. 

Najugroženijim osobama osigurat će se 1.800 osnovnih pomoćnih predmeta poput pokrivača, vreća za spavanje, prostirki i plastičnih plahti, 8.000 paketa suhe hrane, 6.000 kompleta osobne zaštitne opreme i 2.000 higijenskih i epidemioloških artikala kako bi se smanjio rizik od infekcija i spriječilo širenje virusa Covid-19.

Pored ovoga, interventni mobilni timovi pružit će prvu pomoć za 1.000 osoba, uključujući trijažu i upućivanje na specijalističko liječenje. Ova će pomoć ublažiti patnju migranata koji borave izvan formalnih skloništa ili su u pokretu, nedostatak pristupa uslugama i suočavanje s teškim vremenskim uvjetima i spriječiti širenje bolesti, uključujući Covid-19, među migrantima i lokalnim stanovništvom. 

- Ovi ljudi spavaju u šumama na otvorenom, u napuštenim zgradama i nemaju pristup čistoj vodi, hrani i osnovnoj zdravstvenoj zaštiti. Izbijanje pandemije Covid-19 pogoršava situaciju za sve ljude koji žive u BiH, a migranti su izloženi još većem zdravstvenom riziku. Švicarska poziva i snažno potiče vlasti u BiH na svim razinama da pojačaju napore na pružanju hitne pomoći i da se dogovore o dugoročnom, održivom rješenju trenutne migrantske krize. I dalje smo posvećeni pružanju podrške BiH u upravljanju izazovnom migrantskom krizom i situacijom u javnom zdravstvu u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava - poručila je direktorica za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer. 

Ovi napori nadopunjuju pomoć koju Švicarska već pruža u BiH. Od 2018. Švicarska sa više od 5,5 milijuna KM daje doprinos lokalnim organizacijama civilnog društva, UNHCR-u, Caritasu Švicarske, Crvenom križu Švicarske i Danskom vijeću za izbjeglice (DRC) za pružanje osnovnih i medicinskih usluga, te za nadogradnju i jačanje usluga domova zdravlja, uključujući i odgovor na pandemiju Covid-19, kako bi se poboljšali životni uvjeti migranata i lokalnog stanovništva, navedeno je u priopćenju. 

FENA

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17