ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Bihać

 

isilovci.jpg

 

Tužitelj Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Jahje Vukovića, rođenog 1999. godine u Bihaću, izručen Bosni i Hercegovini 22. listopada 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru. 

Optuženi Jahja Vuković (1999.) zv. Abdulaziz, tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije "Al Nusra Front" koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom. 

Tereti se da je 16. lipnja 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao zrakoplovom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, s namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području, prenosi Dnevnik.ba

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije "Džebatul Nusra front" ("Al Nusra Front") i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji s istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga "Džebatul Nusra front".

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. "ISIL"-a nakon čega se skrivao na području R Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo - organiziranje terorističke skupine. 

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka s mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17