ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Žustra rasprava

3962B88D 900E 4E8E 8A16 B7E5396C727E

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je raspravljalo i o situaciji o izbornom procesu u Općini Travnik, gdje je kandidat SDA Mirsad Peco preminuo na sam dan izbora, a osvojio je ubjedljivo najveći broj glasova piše Faktor.ba.

S obzirom da Izbornim zakonom BiH nije predviđena situacija ukoliko kandidat za načelnika umre na sam dan izbora, SIP je zatražio pomoć i od Misije OSCE-a. Član SIP-a Suad Arnautović je imao izdvojeno mišljenje, gdje je naveo kako smatra da se izbori za načelnika u Travniku trebaju ponoviti.

Predsjednik SIP-a Željko Bakalar mišljenja je da se treba pričekati sa konačnim utvrđivanjem izbornih rezultata, jer se sada radi o preliminarnim, te nakon toga donijeti konačnu odluku, s obzirom da unutar SIP-a preovladava različito mišljenje.

– Trebamo utvrditi izborne rezultate, a nakon toga slijede žalbe političkih subjekata. Nakon toga treba da se očitujemo, da li će to biti prijevremeni izbori ili neko drugo rješenje – naveo je Bakalar, prenosi Faktor.ba.

Vlado Rogić je insistirao da se donese odluka o izboru načelnika Općine Travnik i dodjela mandata drugoplasiranom kandidatu iz HDZBIH Goranu Pejakoviću. Rogić je pojasnio da se tumačeći Izborni zakon BiH, može primjeniti analogna situacija kao i kod izbora članova Predsjedništva BiH, gdje drugorangirani dobija mandat.

– Imamo dovoljno elemenata da donesemo odluku o dodjeli mandata drugorangiranom. Kolega Suad Arnautović se izjasnio da treba poništiti ili ponoviti izbore. Ja mislim da za to nema potrebe, mi možemo utvrditi i da se može izvesti tumačenje da drugom kandidatu koji dobije najveći broj glasova dodjeljuje se mandat – pojasnio je Rogić.

Protivljenje je odmah izrazila Irena Hadžiabdić, koja je kazala da su glasači više od pola dana glasali za kandidata koji je do tada bio živ, da su ljudi van BiH glasali danima prije, te da nije bilo nijednog zakonskog osnova da se 15. studenog prekine izborni proces u Travniku.

- Kada sve glasove zbrojimo, kada utvrdimo rezultate, naša je obaveza da donesemo odluku. Mi ne možemo poništavati volju birača, glasove birača, jer nije bilo nepravilnosti. Tek kada utvrdimo rezultate možemo donijeti odluku. Onda će nastupiti razdoblje za žalbe, a konačnu odluku donijet će Sud. Praksa u masi zemalja, naročito EU uvijek idu u prijevremene izbore – pojasnila je Hadžiabdić.

Član SIP-a Ahmet Šantić je zaključio da nije postignut konsenzus da se donese odluka o poništenju izbora u Travniku, i jedino što po njemu slijedi jeste da se drže rokova izbornog procesa.

Sjednica je prekinuta nakon žustre rasprave, i bit će nastavljena nakon 15 minuta pauze.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17