ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Panel diskusija

20201111_120847_HDR-1920x1440-768x576.jpg

 

U maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je održana je panel diskusija “25 godina od Daytonskog sporazum – gdje smo i kako dalje” u organizaciji Glavnog Vijeća Hrvatskog narodnog sabora, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

U prvom izlaganju prisutnima se obratio Bariša Čolak, izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BIH i predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća NS-a BiH.

On je istaknuo da je derogiranje prava Hrvata u BiH počelo pred izbore 2000. godine nametanjem Barryjevih amandmana koje uređuju izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. podsjećamo, njima je omogućeno da izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogu predlagati i birati svi zastupnici u skupštinama županija Federacije BiH. Ovo je značilo da većinski bošnjački narod može dominantno birati izaslanike Hrvata.

Prema Čolaku ovi amandmani zapravo nisu imali nikakve koristi te da su zbog njih kolektivna prava Hrvata više puta pogažena. Navodi primjer izbora Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji je temeljem nametnutih amandmana bio dominantno bošnjački a temeljem načina na koji su birani izaslanici tu se radilo o domu županija, a ne naroda, što je kasnije Ustavni sud BiH opovrgnuo kazavši da domovi naroda nisu domovi županija.

Čolak dodaje da se ustavnim amandmanima izgubio smisao Federacije BiH kao ravnopravne zajednice Hrvata i Bošnjaka. Čolak je kazao da Federalna vlada, usporedimo li je s onom izvornom Vladom FBiH u kojoj su Hrvati imali pravo veta te zamjenike ministara u onim ministarstvima u kojima nisu imali ministre nema neke sličnosti. Svim se izmjenama, kaže, išlo na ruku većinskog naroda.

Rješenje aktualne situacije Čolak vidi kroz implementaciju presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić kako bi se omogućio izbor legitimnih političkih predstavnika u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17