ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Srpski član predsjedništva BiH

dodik eu
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sutra u Bruxellesu reći da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do nemogućnosti.

“To ću reći svima s kojima budem razgovarao. BiH je zarobljena iluzijom koju su posijali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može doći do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji se trebaju dogovarati konsenzusom, nego se stalno pokušava pribjeći nekom nametanju”, rekao je Dodik večeras za ATV.

On je istaknuo da je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o BiH, plaćeni bošnjački lobist, što je poznato.

“Što rezolucija znači za mene? Mogu ih donositi koliko hoće. Ovdje nije bila agresija kao što navode u rezoluciji. Po čemu smo mi agresori ovdje gdje smo rođeni? Agresije nije bilo i ponovit ću da u Sarajevo idem zato što moram u ime Republike Srpske. Ovaj grad je potpuno muslimanski, kao i što je Banjaluka naša i dajte da prestanemo više stvarati iluziju”, naglasio je Dodik.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Dodik je naveo da Srbija u regiji ima najniži pad bruto domaćeg proizvoda od 6,3 posto , zatim Republika Srpska od 6,9 posto , dok Federacija BiH ima pad od 9,7 posto.

“To Republici Srpskoj nije palo s neba jer je netko vodio. Imamo najveći broj registriranih zaposlenih u Banjaluci za sve ovo vrijeme i na to sam ponosan. U epidemiji virusa korona vodili smo Srpsku tako da smo osigurali da nam rastu izravni porezi za 11 posto u posljednja dva mjeseca, i to nam omogućava potpunu likvidnost proračuna”, kaže Dodik.

Komentirajući razgovore s dužnosnicima iz Hrvatske, Dodik je rekao da se ova zemlja snažno zalaže za obranu Ustava BiH koji je urušen u Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice.

“Sasvim je logično da se ta politika poklapa sa srpskom, odnosno da tražimo da se poštuje konstitutivnost naroda. Nije fer da Željko Komšić bude izabran u ime Hrvata”, rekao je Dodik.

On je naveo da u BiH nikada neće biti građanski sustav, jer postoje tri konstitutivna naroda.

“SAD i EU su neprincipijelno podržavali visoke predstavnike koji su kršili Daytonski sporazum. Ako se ovako nastavi, funkcionirat će samo Republika Srpska”, kaže Dodik.

On je ocijenio da je EU u strukturalnoj krizi.

“Europa ne voli da pričamo o njihovim problemima. Kada govorimo o migrantima, naša politika je da im je potrebno zabraniti ulazak, ono što uđe treba izbaciti iz BiH, a ako ih Europa hoće, neka ih vodi i to uvijek kažem”, rekao je Dodik.

On je ponovio da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće nije u skladu s Ustavom, bez obzira na mišljenje Europe./Srna/HMS/

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17