ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Milorad Dodik

dodik 61

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro uslijediti službeni razgovori ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staše Košarca i nadležnog hrvatskog ministra u vezi s Trgovskom gorom, gdje Hrvatska namjerava skladištiti radioaktivni otpad.

Dodik je rekao da će to biti rezultat njegovog posjeta Zagrebu, ali da ne može tvrditi kako će biti riješeno, već da je napravljen iskorak.

- Ovih dana će u nadležno hrvatsko ministarstvo biti primljen veleposlanik BiH koji do sada nije primljen o tom pitanju, a potom će biti održan i sastanak ministra Košarca, koji je angažiran u ovom pitanju, s nadležnima u Hrvatskoj - rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Dodik je istaknuo da predstavnici oporbe u RS-u ne znaju o kojim temama je razgovarano prilikom njegova posjeta Zagrebu, niti su o tome obaviješteni.

- Imali su priliku nešto učiniti. Prva ozbiljna reakcija bila je u ožujku prošle godine, kad sam kao predsjedatelj stavio ovu temu na dnevni red Predsjedništva i kad smo usvojili zaključak da je to neprihvatljivo, da tražimo da Hrvatska to ne čini, da tražimo razgovore o toj temi i ako toga ne bude, da se uspostavi proces međunarodne arbitraže - napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, poslije toga su trebali nešto učiniti, ali nisu, pa gotovo da nije bilo nijednog službenog sastanka o temi Trgovska gora.

Dodik je napomenuo da je njegov posjet Hrvatskoj bio uspješan jer je hrvatskom rukovodstvu objasnio na koji način funkcionira BiH, piše Dnevnik.ba.

- Sve izjave koje su dali govore da su to razumjeli. Kad se taj posjet kapitalizira, znači da smo uspjeli jednom političkom faktoru, važnom za položaj BiH, objasniti na koji način se ovdje događa skrnavljenje Daytonskog mirovnog sporazuma i majorizacija ljudi. To je bilo primarno, a onda smo razgovarali i o potrebi da se sastanu nadležni za Trgovsku goru - naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, hrvatski premijer Andrej Plenković je dao garanciju da će, kad bude završen most na rijeci Savi kod Gradiške, biti riješen i onaj dio koje je Hrvatska preuzela, put do Okučana, konekcija s autocestom Beograd- Zagreb.

- To su ozbiljni pomaci, taj most smo čekali 11 godina, a od otvaranja autoceste imali smo situaciju da se od Gradiške ide starim putem - dodao je Dodik.

Dodik je zaključio da je nedavni sastanak s državnim rukovodstvom Hrvatske bio dobar i uspješan, s obzirom na to da je ona članica EU i da je vrlo važno da bude uključena u rješavanje pitanja u BiH, jer je potpisnica Daytonskog sporazuma.

Naveo je da problem nastaje kad situaciju u BiH tumače oni koji je ne razumiju, veleposlanici stranih zemalja.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17