ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Ustavnopravno povjerenstvo DN PSBIH

bradara i barisa klix maske

Foto: Ilustracija

 

Članovi Ustavnopravnog povjerenstva Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas na sjednici Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima BiH.

U pitanju su zakonske dopune koje je predložilo Vijeće ministara BiH i kojima je namjera otkloniti probleme različite primjene odredbi o pripadnosti prihoda od novčanih kazni za prekršaje i uskladiti propise koje primjenjuju ovlaštena tijela i sudovi prilikom izricanja prekršajnih sankcija.

Članovi Povjerenstva nisu utvrdili usklađenost sa Ustavom i pravnim sustavom kada je u pitanju dopuna Zakona o Vijeću ministara BiH koje je predložio  Denis Bećirović (SDP) kojim je predviđeno osnivanja Ministarstva zdravstva na nivou države.

Kako predlagač zakona podsjeća u obrazloženju, oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini je, prema trenutnim ustavnim rješenjima, u nadležnosti entiteta (Republika Srpska) i podijeljenoj nadležnosti entiteta i kantona u Federaciji BiH, odnosno u nadležnosti Brčko distrikta BiH.

Tijekom rasprave o tom zakonskom rješenju član Povjerenstva iz Kluba Srba u Domu naroda Sredoje Nović (SNSD) podsjetio je da je zdravstvo u nadležnosti entiteta i jasno je da je Ustav BiH uredio nadležnosti koje pripadaju državnom nivou, a sve ostalo je u nadležnosti entiteta što ne znači da se to ne može mijenjati, ali mora postojati širi konsenzus.

Naglasio je da je u vrijeme kada je Nović bio ministar civilnih poslova postojala Koordinacija ministara zdravstva koji su rješavali sva pitanja koja se pojave u toj oblasti, sastajali su se jednom ili dva puta mjesečno, a ta koordinacija mogla je biti iskorištena i tokom borbe protiv pandemije koronavirusa.

S Novićem se složila članica Povjerenstva iz Kluba Hrvata Lidija Bradara (HDZ) koja je također problematizirala i činjenicu da u prijedlogu zakona rečeno da za formiranje Ministarstva zdravstva BiH nisu potrebna dodatna financijska sredstva, ali smatra da se oblast zdravstva treba urediti.

Članovi Povjerenstva  problematizirali su danas i činjenicu jer na sjednici nije bio prisutan nitko tko bi obrazložio Izvješće o radu Vijeća ministara za prošlu godinu koji je jedna od točki dnevnog reda.

Članovi  nisu usvojili Izvješće o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine u 2019. godini.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17