ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
REAKCIJA NA IZJAVU AMERIČKOG VELEPOSLANIKA

dodik eu

Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Dejtona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizirati. To neka izbiju sebi iz glave - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati suglasnost, dok je za svaku vrstu promjena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta - Srpske i Federacije BiH.

Povodom izjave američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona da treba reformirati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele biti dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

- Ako mi ne damo suglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno - rekao je Dodik novinarima u Stanarima.

Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog veleposlanika u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

- I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti - rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je podsjetio da je time prekršen Dejtonski sporazum, odnosno da su BiH date nadležnosti koje nema po Ustavu i to u oblastima financija, obrane, pravosuđa, obavještajno-sigurnosne strukture i slično.

Dodik je istaknuo da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prijenos nadležnosti biti "pokriven" određenim ustavnim promjenama.

On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

- Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa... Ako znamo da je u Washingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Clintonovog tima, bila opcija da ukoliko Bošnjaci ili muslimani ne uspiju uvjeritii Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao - rekao je Dodik.

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do odcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi sa utvrđivanjem svog statusa.

- To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav - rekao je Dodik.

On je istakao da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

- Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Dejtona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizirati. To neka izbiju sebi iz glave - rekao je Dodik.

On je istaknuo da SAD jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez suglasnosti Srpske, ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.

- Vjerujem da je veleposlanik Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve riješio i naveo - ukoliko žele da se on mijenja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Srpska i Federacija BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činitelji.

- Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament... Nisu točna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu - rekao je Dodik.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17