ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
NA GODIŠNJICU OLUJE

zoran milanovic

I to odličje uručit će Milanović za kojeg vjerovatno većina generala ili pripadnika HVO-a kao hrvatski birači iz BiH nisu glasali na izborima. Tu je inicijativu Milanović prihvatio u petak na sastanku s Generalskim zborom. Ceremonija dodjele odličja održat će se u Kninu 4. augusta, piše Večernji list.

"Tamo će biti promaknuća, bit će odlikovanja. Bit će odlikovane gardijske brigade HVO-a koje su bile pod zapovjedništvom Hrvatske vojske u Oluji, koje su isto ginule za oslobađanje hrvatskog teritorija", rekao je Milanović.

Odličja će biti uručena komandantima Prve gardijske brigade Bruni Bušiću, generalu Antonu Luburiću, Druge gardijske brigade generalu Stanku Baji Sopti, Treće gardijske brigade Jastrebovi generalu Iliji Nakiću, četvrte Gardijske brigade Sinovi Posavine brigadnom generalu Mati Bilonjiću, te komandantu Specijalne policije MUP-a tzv. "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" Zlatanu Miji Jeliću.

Najuporniji u realizaciji ove inicijative bio je general Ljubo Ćesić Rojs koji je prije godinu sličan dopis uputio Uredu predsjednika.

"Moje je srce veliko. U ime Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac je kao predsjednik taj dopis uputio prije tačno godinu. Postrojbe HVO-a će sada biti ravnopravne kao što su bile u Oluji. Tako sam sretan kao da su mi se vratili Franjo i Gojko. Ponosan sam jer je tu 12.000 pripadnika HVO-a i Specijalne policije HR "Herceg-Bosne", rekao je general Ćesić za Večernjak.

Pojasnio je da je Milanović bez oklijevanja prihvatio inicijativu.

"Moram vam priznati da nisam imao ugodniji razgovor. Predsjednik Milanović, koji je fajter, oduševio me. Obećao je da će se uloga HVO-a vrednovati i ispunio obećanje", dodao je Rojs.

Pri tome je podsjetio na izvještaj predsjednika Franje Tuđmana iz 1996. godine kako je više od 11.500 pripadnika HVO-a učestvovalo u oslobodilačkim operacijama zajedno s više od 12.000 pripadnika Hrvatske vojske. Oslobađanje Hrvatske je zapravo započelo akcijom Cincar kada su 1994. godine oslobođeni Kupres i kupreška visoravan te je započet niz operacija čiji je cilj bio okruženje srpskih snaga na području Krajine i njihova odsijecanja od BiH i Srbije.

Hrvatski generali smatraju da su njihove snage praktično završile misiju UN-a i deblokirale zaštićenu zonu Bihaća te spriječile nove genocide nakon Srebrenice na području BiH.
0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17