ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Po zaključku Kluba Hrvata

bradara fena izajve

Po zaključku  Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH,  Vijeća ministara BiH  će pripremit Izmjene izbornog zakona za Travnik, po uzoru na Mostar

      Projekt „zrcala“ kojim će sjedišta županija Hercegovačko- neretvanske i Srednjobosanske, Mostar i Travnik biti uređena na jedinstven način će zaživjeti. Nakon što je Zakon o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbore u Mostaru dobio potporu u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, najprije u Zastupničkom, a potom i u Domu naroda, na identičan način trebao bi biti uređen i Travnik. Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici  s  14 glasova „za“ i jednim protiv po žurnoj proceduri izglasao Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar i način izbora gradskih tijela vlasti, izaslanici u ovom domu usvojili su i zaključak Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda. Po zaključku kojeg je predložila Lidija Bradara, predsjednica Kluba, „Vijeće ministara BiH zaduženo je da u što kraćem roku, sukladno rješenjima u Izbornom zakonu BiH za Grad Mostar, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH za Općinu Travnik kako bi se lokalni izbori 2024 godine u Općini Travnik proveli po novim izbornim pravilima.  Prilikom izrade prijedloga, Vijeće ministara dobilo je zadatak konzultirati se s političkim predstavnicima u  lokalnoj zajednici“, stoji u Zaključku koji je izglasan u Domu naroda PS BiH.  Na sjednici koju je većina izaslanika ocijenila svečanom, otklonjena je i posljednja prepreka održavanju izbora u Gradu Mostaru jer je političkim dogovorom čelnika HDZ BiH i SDA, kojeg su naknadno podržali i politički predstavnici srpskog naroda u „Gradu na Neretvi“ dogovoren način izbora vijećnika u Gradsko vijeće. Po Zaključku kojeg je također usvojio Dom naroda PS BiH, u izradu novog Statuta Grada Mostara, bit će uključeni predstavnici svih konstitutivnih naroda.   

Njegovim usvajanjem počinje realiziranje projekta „zrcala“ po kojem bi Travnik i Mostar, sjedišta  nekadašnjih županija  s posebnim režimom upravljanja bila uređena na jedistven način vodeći računa o zaštiti prava svih konstitutivnih naroda i građana koji u njima žive. Imajući u vidu činjenice  da su travnički Hrvati u proteklom ratu doživjeli stravičan progon sa svojih ognjišta, da su poslijeratna ubojstva osam povratnika i policajaca hrvatske nacionalnosti usporila povratak te da je postojeći sustav uređenja ove srednjobosanske općine po Hrvate Travnika nepravedan jer im ne osigurava prikladnu zastupljenost ni mogućnost ostvarenja prava i interesa koje kao povratnici i narod koji je u manjini imaju, u preustroju Travnika po uzoru na Mostar, mnogi vide spas i mogućnost opstanka travničkih Hrvata. Lidija Bradara, predsjednica Kluba izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH prilikom rasprave je naglasila i kako očekuje dodatne napore da  Općina Travnik postane Gradom jer naglasila je, Travnik je jedino sjedište županije u Federaciji BiH koje još uvijek nema status Grada.

Matija Perić/artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17