Koronavirus

anis ajdinović

 

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je u razgovoru za Fenu da je inspekcija, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zadnjih mjesec dana u FBiH, s preventivnog i korektivnog modela rada, nažalost, prešla na represivni.

Kazao je da je analiza subjekata koji su kršili epidemiološke mjere – nenošenjem maski, ne držanjem fizičke distance i ne korištenjem dezinfekcijskih sredstava za klijente – pokazala da su to uglavnom ugostiteljski objekti, tržni centri i trgovine.

-Po posljednjoj naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, osim prekršajne postoji i kaznena odgovornost za pravne i fizičke osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Ta odluka ima uporište u članovima 225 i 226 Kaznenog zakona FBiH, koji za one koji doprinose pogoršanju epidemiološke situacije predviđa se do godine zatvora – istaknuo je Ajdinović.

Pojasnio je kako će, na osnovi zatečenog činjeničnog stanja, inspektori kroz zapisnik u suradnji s policijom cijeniti hoće li podnositi izvještaj nadležnim tužiteljstvima ako bude sumnje na počinjenje kaznenog djela.

Ajdinović je naveo da FUZIP, u suradnji s županijskim upravama za inspekcijske poslove, kontinuirano vrši pojačane inspekcijske poslove po pitanju borbe protiv koronavirusa i zaštite stanovništva.

-Na području FBiH, zajedno s županijskim i gradskim inspekcijama, ima ukupno 60 inspektora. U posljednjih 15 do 20 dana bili smo primorani izricati i prekršajne naloge gospodarskim subjektima zbog kršenja preporuka Zavoda za javno zdravstvo i naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva – rekao je Ajdinović.

Precizirao je kako je u tome vremenu izvršeno više od 1.500 inspekcijskih nadzora i izrečeno skoro 1.000 rješenja o otklanjanju nedostataka.

-To podrazumijeva da smo sa svim raspoloživim kapacitetima bili prisutni na terenu, i u kasnim noćnim satima u ugostiteljskim objektima – kazao je Ajdinović.

 

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos 4

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17