SVE OČI SDA UPRTE SU U TUŽITELJA MIRZU H.

tuziteljstvo bih tabla

Dok se očekuje da Tužilaštvo BiH sucu za prethodni postupak dostavi prijedlog za 24-satni pritvor za Fadila NovalićaFahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, na scenu izlaze informacije o sukobim istražnih i pravosudnih organa u predmetu “Respiratori”.

Podsjetimo, Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, te suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić, su uhićeni nakon što su jučer saslušani u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), gdje su zadržani tokom noći.

Novalić, Solak i Hodžić su saslušani u sklopu istrage koja se vrši zbog nabavke 100 respiratora iz Kine koji su koštali 10,5 milijuna KM.

Međutim, kako saznajemo, nakon saslušanja Novalića i ostalih istražitelji SIPA-e su najprije odbili izvršiti uhićenja, tvrdeći da, navodno, “nema dovoljno dokaza”, no iz Tužiteljstva BiH su inzistirali na tome. Na koncu uhićenje  premijera Novalića i ostalih je urađeno po usmenoj naredbi tužitelja.

Inače, kako saznajemo, u spomenutom predmetu angažirani su državni tužitelji Mirza Hukeljić i Džermin Pašić.

Izvori bliski pravosudnim institucijama BiH tvrde da je ovakav rasplet događaja doveo do ozbiljnih nesuglasica na relaciji SIPA – Tužilaštvo BiH, te se “SIPA-a praktično ograđuje od navedenih aktivnosti”. Neslužbeno, svi glavni inspektori su složni u pogledu ovog zaključka. 

Koliko je situacija ozbiljna dovoljno govori činjenica da su ovi navodi ušli i u zapisnik!

Potvrde ovih navoda zasad nismo dobili. Zasada šute i odvjetnici ali bi se o svemu moglo zasigurno znati narednih dana.

Sve ovo bi se moglo odraziti na kasniji tijek slučaja, te ostaviti dojam moguće politizacije slučaja, pa i uhićenja, što je u ovakvim situacijama krajnje nepotrebno. Tim prije jer u ovakvim prilikama najčešće strada povjerenje građana BiH u pravosuđe.

Tko je tužilac Hukeljić?

Tužilac Mirza Hukeljić poznat je bh. javnosti iz ranijih “zvučnih predmeta. Među ostalima, radio je i na slučaju “Pavlović banka”. Podsjetimo, u vezi s ovim slučajem dovodio se i srpski član Predsjedništva BiH i bivši lider RS-a Milorad Dodik.

Kako je svojevremeno pisao Žurnal, propalo je čak 15 slučajeva gdje se po raznim osnovama teretilo Dodika, među kojima je i ovaj slučaj.

“Posljednji predmet protiv Milorada Dodika koji je propao je slučaj “Pavlović banka”. Zbog tog predmeta Dodik je prisluškivan od ožujka do svibnja 2016. godine, ali je Tužiteljstvo BiH, odnosno postupajući tužitelj Mirza Hukeljić poslao zahtjev Sudu BiH u kojem je zatražio da se osumnjičeni Dodik “obavijesti da su protiv njega provođene posebne istražne radnje”, navodio je Žurnal 2017. godine.

U dopisu koji je Sud BH uputio na adresu Milorada Dodika stajalo je:  „Tužiteljstvo je tražilo od ovog Suda da nakon preduzimanja radnji iz člana 116 ZKP-a BiH, zbog opasnosti od otkrivanja ciljeva istrage, ovaj Sud do daljnjeg ne poduzima radnju obavještavanja lica do okončanja istrage u  navedenom predmetu. Dana 16. 10. Tužilaštvo BiH je obavijestilo ovaj Sud da nema zapreka za obavještavanje lica“.

Pojednostavljeno, konstatira novinar Avdo Avdić, Tužiteljstvo BiH smatra da nema više nikakve ciljeve istrage, te je istraga i formalno okončana.

 

poskok.info

0
0
0
s2sdefault
  • Ecos3

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17