ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Jedna Brigada HVO-a, dvije obljetnice

oblj hvo sa 20

            U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Sarajevske županije koja okuplja osam županijskih, gradskih i općinskih Udruga HVO-a, među kojima su i  četiri temeljne Udruge HVO-a; dragovoljaca i veterana, obitelji poginulih i nestalih branitelja, HVIDR-e te Udruga nositelja ratnih odličja, u petak je u Sarajevu po drugi put obilježena 28. obljetnica osnutka Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ Sarajevo.

U spomen na poginule pripadnike Brigade položeni su vijenci kod križa na groblju Sveti Josip, a potom je u crkvi na Marijin Dvoru služena misa zadušnica koju je predvodio don Anto Ćosić . Bivšim pripadnicima Brigade i predstavnicima Udruga HVO-a pridružili su se i brojni dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH  na svim razinama vlasti, ali i premijer Sarajevske županije Mario Nenadić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić, izaslanstvo ministarstva branitelja SŽ te veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić.   Po podacima Koordinacije županijskih udruga, kroz Brigadu HVO „Kralj Tvrtko“ Sarajevo prošlo je 5600 pripadnika. Njih 102 su poginula braneći Sarajevo, a više od 350 pripadnika Brigade je ranjeno. 

 

20200529_110539.jpg

 

Podsjetimo, dan ranije, obilježavanje obljetnice iste Brigade organizirala je Udruga organizatora otpora,  uz pokroviteljstvo Ministarstva za braniteljska pitanja Županije Sarajevo i Općine Novo Sarajevo. Na obilježavanje su uz ostale,  došli i predstavnici Koordinacije bošnjačkih udruženja i Brigada Armije BiH, Hrvatskog narodnog vijeća i Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

 „Ovdje nije u pitanju nikakva razjedinjenost među nama Hrvatima već pokušaji pojedinaca koji u ratu nisu bili u Sarajevu  da se nametnu kao neki predstavnici ovog naroda. Marinko Pejić koji je predsjednik Udruge organizatora otpora iz Sarajeva je izašao u kolovozu 1992 godine, prije nego što je ijedan pripadnik Brigade „Kralj Tvrtko“ poginuo braneći Sarajevo od srpskog agresora. On je naš Sejdo Bajramović.  Naša najmalobrojnija Udruga ima deset puta više članova od Udruge koju Pejić vodi  i kojeg podržavaju razna Udruženja koja sustavno rade na oduzimanju prava hrvatskom narodu“, kazao nam je Zdenko Bošković, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Sarajevske županije.

 

IMG-20200529-WA0005.jpg

 

Uz odavanje počasti poginulim pripadnicima Brigade „Kralj Tvrtko“, bivši pripadnici i predstavnici Koordinacije županijskih udruga odali su počast i nedavno preminulom Zdenku Markoviću, predsjedniku prve Udruge HVO osnovane u glavnom gradu BiH. Marković se za života aktivno zauzimao za gradnju spomenika poginulim pripadnicima Brigade „Kralj Tvrtko“, naravno uz isticanje obilježja pod kojima su ginuli i borili se pripadnici ove postrojbe te je bio jedan od rijetkih koji je javno govorio o oduzimanju prava sarajevskim Hrvatima.   No, upravo zbog tih obilježja Udrugama HVO-a godinama se ne dopušta gradnja spomenika, dok se to isto pravo ne osporava Udruzi organizatora otpora. „Dok se nama koji baštinimo tradiciju Brigade HVO „Kralj Tvrtko“  godinama ne da dozvola za gradnju spomenika pripadnicima Brigade koji su ginuli za ovaj grad, oni koji su se odrekli katoličkih i obilježja hrvatskog naroda poput križa i šahovnice, dobit će  dozvolu“, kaže nam ogorčen odnosom političkom Sarajeva prema hrvatskim braniteljima glavnog grada Slavko Zec, predsjednik HVIDR-e Grada Sarajeva. 

 

IMG-20200529-WA0001.jpg

IMG-20200529-WA0004.jpg

20200529_110531.jpg

20200529_110107.jpg

20200529_110711.jpg

 

 

 

Artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17