• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

GLAVNI TAJNIK HNS-A BIH

josip merdzo

Komentirajući odluku o odgodi lokalnih izbora u BiH glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo kazao je kako je o tomu trebao odlučiti državni Parlament.

Govoreći o izboru članova SIP-a, Merdžo ocjenjuje takav izbor kao “incidentno uklizavanje”.

– Mi u HNS-u smo mišljenja da način na koji je imenovano SIP nije politički korektan, a zakonski je vrlo upitan. Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je otvorio postupak izbora i dogodilo se jedno incidentno uklizavanje, mimo rada Povjerenstva koje je trebalo odrediti članove SIP-a – rekao je Merdžo za Bild.ba.

U BiH je dogovor, smatra on, vrlo upitna kategorija.

– Svi oni koji su podržali prvotno rad Povjerenstva, imenovali su na kraju te druge članove. To nam je ponovno pokazalo da je u BiH dogovor vrlo upitna kategorija. Bošnjački politički predstavnici, kad god mogu, urade nešto kontra Hrvata ili Srba, ovoga puta uz pomoć partnera iz SDS-a i drugih opozicijskih stranaka iz RS-a. S te strane je krajnje upitno funkcioniranje SIP-a, njegova zakonitost i legitimitet – dodao je glavni tajnik HNS-a.

O datumu lokalnih izbora, po Merdžinom mišljenju, treba odlučivati isključivo državni parlament.

– Kad je riječ o lokalnim izborima, Parlamentrna skupština i njena oba doma su trebala otvoriti pitanje održavanja i datuma lokalnih izbora, iz više razloga, a prvenstveno zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa – kazao je.

Problem je i, smatra Merdžo, neusvajanje državnog proračuna.

– Tako ozbiljna pitanja treba razmatrati Parlament, a tu je i državni proračun kao još jedna varijabla koja nam govori kako izbore trenutno nije moguće provesti ovako kako je to zakonski sada zamišljeno – ocijenio je.

Kad su u pitanju izbori za Grad Mostar, izostao je dogovor sa SDA, mišljenja je glavni tajnik HNS-a.

– Kada je u pitanju grad Mostar, za sada izbora nema. Jednostavno, nema dogovora sa SDA, a kada god se razgovara o izborima u Mostaru, tu se otvaraju i neka druga nepotrebna pitanja – rekao je.

Izbora bi u Mostaru ipak moglo biti, ali uz, kako kaže, određene “pravne marifetluke”.

– Neko opće opredjeljenje je da Mostar treba izbore i nejasno je kako će se to dogoditi. Odluka Europskog suda za ljudska prava je predvidjela mogućnost kako bi u slučaju izbora u Mostaru mogao intervenirati Ustavni sud. To bi se moglo dogoditi uz određene pravne marifetluke. Također, nejasno je i kako bi Ustavni sud uopće mogao održati plenarnu sjednicu jer je upitno i, među ostalim, pitanje dolaska stranih sudaca – zaključio je Merdžo u razgovoru za portal Bild.ba.

 

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17