× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
  • Odgovor predsjedatelja OV Jajce

ivo simunovic

Povodom jučerašnjeg javnog obraćanja načelnika općine Jajce Edina Hozana i javnog prijedloga za hitno održavanje sjednice Općinskog vijeća Jajce, a u kojem ponovo obmanjuje naše sugrađane i odgovornost za svoje postupke prebacuje na druge političke aktere, kao predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce osjećam obvezu odgovoriti na ovo priopćenje načelnika općine i podsjetiti na nekoliko značajnih činjenica koje će sigurno biti zanimljive našim sugrađanima.

Na početku se želim zahvaliti načelniku općine. Hvala na podsjećanju na Poslovnik Općinskog vijeća Jajce i sve njegove odredbe koje ste toliko puta pokušavali ignorirati (od izbora 2016.) i obezvrijediti.

Predsjednik OO SDA Jajce Edin Hozan je zaboravio, ali javnost nije, sve pokušaje sazivanja konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Jajce, suprotno Poslovniku i bez vijećnika „Koalicije za bolje sutra Jajcu“ i mnoge druge makinacije nepoznate demokratskim principima. Trebalo je puno vremena i pregovora da se uvaži i „druga“ strana i izborni rezultati. Nismo nastupali maksimalistički u tim pregovorima kao uvaženi načelnik i njegova SDA, ali smo bili ustrajni da bez postizanja partnerskog odnosa i međusobnog uvažavanja ne možemo ići naprijed.

Naposljetku smo potpisali Sporazum o suradnji. Po tom sporazumu kao partneri u vlasti preuzeli smo i određene obveze, koje je „Koalicija za bolje sutra Jajcu“ u duhu partnerstva savjesno i časno izvršavala. Partnerstvo nije tutorstvo, a suradnja nije igra u kojoj treba nadmudriti i omalovažavati partnera. Mi tražimo vjerodostojnog partnera koji će se držati dogovorenih principa i koji će pokazati odgovornost spram postignutih dogovora na dobrobit svih naših sugrađana i naše zajednice.

Ako je načelniku općine haram raditi na ispunjavanju koalicijskih obveza i ako se zbog toga mora pravdati „svojima“, onda možemo zaključiti da je on i Sporazum potpisivao s figom u džepu.

„Koalicija za bolje sutra Jajcu“ je, držeći se dogovorene suradnje, podržala proračun za 2017. i 2018. godinu, potom i proračun za 2019. i 2020. godinu koji su usvojeni na sjednicama Općinskog vijeća glasovima (i) naših vijećnika.

Izvješće o izvršenju proračuna za 2017. i 2018. godinu nismo usvojili  zbog samovoljnog i pristranog trošenje proračunskih sredstava od strane općinskog načelnika, koji se ponaša po principu – kada treba usvojiti proračun onda smo partneri, a kada ga treba realizirati (trošiti) onda mi nitko ne treba. Podsjetio bih građane da se radi o iznimno velikim novčanim iznosima. U dva mandata aktualnog načelnika općine (8 godina) riječ je o više od 100 milijuna konvertibilnih maraka. Vjerujem da naši sugrađani žele znati na koji način se troše njihova sredstva – njihova, a ne privatna sredstva bilo kojeg pojedinca iz vlasti.

Izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu još nismo dobili. Stoga podsjećam načelnika općine i njegovog pomoćnika za financije da je krajnji rok za podnošenje ovog izvješća Općinskom vijeću istekao krajem ožujka 2020. godine.

Načelnik je trebao dostaviti Općinskom vijeću i prvo tromjesečno izvješće za 2020. godinu, ali ni njega još uvijek nema. Trebamo li raditi rebalans proračuna na slijepo ili je to haram? Kako možemo objektivno sagledati naše potrebe u ovoj godini, ako nemamo pokazatelje kakva je dinamika punjenja i trošenja proračuna u prva tri mjeseca?

Naši sugrađani nagledali su se posljednjih godina raznih čuda, podnijeli veliku žrtvu i sigurno izvukli određene pouke.

Za one neupućene sugrađane, općinski proračun donosi Općinsko vijeće natpolovičnom većinom, a može ga donijeti/proglasiti samostalno načelnik općine. No, čak i u slučaju da ga načelnik općine samostalno proglasi, on i u tom slučaju polaže račune Općinskom vijeću kao zakonodavnoj vlasti u općini. Proračunska sredstva moraju se trošiti prema usvojenom proračunu, a ukoliko dođe do odstupanja donosi se rebalans proračuna. Njega pak načelnik općine ne može proglasiti (kao proračun), već mora biti izglasan od strane vijećnika Općinskog vijeća.

Mi smo svjesni da se neke okolnosti ne mogu predvidjeti, kao što je aktualna kriza s korona virusom, te da je nužno izvršiti rebalans proračuna. Ali taj rebalans ne može biti isključiva volja izvršne vlasti (načelnika općine), već mora proći procedure i biti usuglašen s političkim akterima koji bi mu trebali dati podršku. No, naš načelnik očito ne misli tako. On ovaj rebalans (kao i proračun) vidi kao priliku stjecanja jeftinih političkih poena u izbornoj godini i na taj način pokušava sebi i svojoj političkoj stranci priskrbiti naklonost naših sugrađana, ne svojom političkom mudrošću i podizanjem standarda naših sugrađana, već novcima svih građana Jajca. Kako drugačije protumačiti njegove ultimativne zahtjeve iz proračuna da se grade (nepotrebni) društveni domovi u Vincu, Vlasinju i Divičanima ili da se (ponovo) izdvajaju veliki novci za neodrživi put prema selu Vlasinje… ili njegov prijedlog iz rebalansa da se ponovo povećaju izdaci za pomoć poljoprivredi a da se za 50% umanje sredstva za razvoj turizma, sporta i kulture.

Naši građani trebaju znati u što se troše sredstva iz proračuna, jer su to naša zajednička sredstva. No, većina ugovora koje općine Jajce potpisuje s izvođačima pojedinih radova koji se financiraju javnim sredstvima nisu dostupni meni kao predsjedatelju Općinskog vijeća Jajce i našim vijećnicima, a trebali bi biti javno dostupni svim građanima. Ako se ti ugovori kriju, onda vjerojatno za to moraju postojati i razlozi. Kada bi bili javno dostupni našim građanima, onda se ne bi špekuliralo i nagađalo te optuživalo po društvenim mrežama. Ne bi se građani pitali (u ovom slučaju opravdano) kako to da firma koja je dobila posao uređenja glavne ulice u gradu vrši i popravke na dijelu te iste ulice koji je drugi izvođač ostavio nedovršen i time doveo u opasnost sigurnost naše djece i građana.

Transparentnost, to je sve što tražimo. Vjerujem da će se većina naših sugrađana s time složiti, bez obzira na stranačko ili nacionalno opredjeljenje. To je ono što od početka tražim od kadrova imenovanih od strane HDZ-a BiH u javnim ustanovama i poduzećima (Dom kulture, JU Sport i rekreacija, JU „Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, JU „Dječji vrtić Bare“), ali isto tako očekujem odgovorno ponašanje i svih drugih nositelja javnih ovlasti. Mislim da smo odabrali odgovorne i čestite nositelje tih dužnosti i da su rezultati njihovog rada, unatoč brojnim opstrukcijama od strane načelnika općine, ipak vidljivi. No, isto tako smo spremni, kao odgovorna politička stranka, prihvatiti sve opravdane kritike na rad naših kadrova i sankcionirati sve radnje koje su suprotne zakonu i koje ne idu u prilog razvoju naše lokalne zajednice.

Prijedlog Odluke o ublažavanju negativnih posljedica epidemije korona virusa u cijelosti je i naš prijedlog, ali uz još veću podršku pogođenima ovom krizom jer svi vidimo da je šteta već sada nesaglediva.

U pripremi sjednice Općinskog vijeća, u više navrata sam predlagao na Stožeru civilne zaštite, kao i kroz Klub vijećnika HDZ-a, sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća povodom proglašenog „stanja nesreće“ na području Federacije BiH. Sjednica nije zakazana jer su načelnik općine i SDA Jajce bili protiv toga.

Konačno, 15.04.2020. godine održan je Kolegij Općinskog vijeća na kojem su nas uvjeravali da će načelnik dostaviti Prijedlog rebalansa proračuna narednog dana (16.04.) kako bi se sjednica Općinskog vijeća mogla održati 24.04.2020. godine. Međutim, ta obveza nije ispunjena te je Prijedlog rebalansa proračuna dostavljen tek 20.04. i to na kraju radnoga vremena. Načelnik općine bi trebao detaljno čitati Poslovnik na koji se poziva.

Je li itko od naših sugrađana čuo da se dogodila neka pandemija s poljoprivredom? Posljednje četiri godine kroz proračun općine Jajce izdvojena su sljedeće sredstva za potporu poljoprivredi:

  • 300.000,00 KM
  • 300.000,00 KM
  • 400.000,00 KM
  • 460.000,00 KM (planirano u proračunu)
  • 600.000,00 KM (načelnikov prijedlog za rebalans u 2020.).

Koliko mi je poznato, nikome u poljoprivredi nije bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti tijekom ove krize. Čak su ljudi poticani da obrađuju svoje zemljište i policija je bila prema njima blagonaklona u slučaju (ne)poštivanja odredbi o policijskom satu. Kakve su to štete pretrpjeli poljoprivrednici u ovoj krizi?

U posljednje tri godine podjela poticaja poljoprivredi u 80% slučajeva išla je članovima i simpatizerima SDA, a 20% nepodobnima. Je li to haram načelniče ili bi se moglo reći da je zuvar?

Podsjećam načelnika općine, a našim sugrađanima na znanje, da smo razgovarali o potrebi pomoći poljoprivrednicima u nabavki sjemenskog materijala. Dogodilo se da je načelnik općine nabavio 100-tinjak paketa sjemenskog materijala i podijelio ih preko predsjednika mjesnih zajednica iz reda SDA u nekoliko sela naše općine. Što je s ostalim našim sugrađanima i imaju li i oni pravo na poticaj? Je li i to haram načelniče ili za SDA zuvar

Podsjećam naše sugrađane i da je na svim razinama vlasti u proteklom periodu urađen rebalans proračuna (Federacija BiH, županije/kantoni, gradovi i općine) radi pružanja pomoći zdravstvenom sektoru i gospodarskim subjektima čiji je rad zabranjen tijekom trajanja ove krize. Mislim da smo jedina općina koja rebalansom proračuna nije predvidjela nikakvu pomoć zdravstvu.

Poštovani sugrađani, svi koji ste imali potrebu korištenja usluga u Općoj bolnici Jajce, znate da pacijenti godinama osobno kupuju sve potrebne lijekove i druge medicinske materijale unatoč tomu što imaju uredno zdravstveno osiguranje. U bolnicama u Sarajevu, Novoj Biloj, Travniku, Mostaru… pacijenti iz Jajca odu s uputnicom i vrate se s otpusnim pismom bez plaćanja bilo kakvih lijekova ili medicinskih materijala. Načelnik općine je mišljenja da našoj bolnici u Jajcu ne treba pomoći. Ne pita se kako je našim liječnicima kada moraju reći obitelji pacijenta da moraju otići u ljekarnu i kupiti lijekove i materijal. Svatko od nas može biti pacijent u našoj bolnici i vjerojatno ćemo svi u određenom trenutku trebati  njihove usluge. Želimo vjerovati u naše liječnike i trebamo im pomoći da bolnica bude opremljena potrebnim uređajima i lijekovima kao što su to i druge bolnice. Zar nije bilo lijepo pročitati vijest da je u našoj bolnici u zadnjih 48 sati rođeno šest beba!?

U ovoj 2020. godini općina Jajce će na ime naknada od Elektroprivrede HZ HB imati na raspolaganju skoro 10 milijuna KM. No, unatoč tome načelnik nema srca ni volje odvojiti bilo kakvu pomoć za zdravlje svojih sugrađana. U okolnostima epidemije niti jedna konvertibilna marka u prijedlogu rebalansa proračuna! Zar to nije haram, načelniče?

Želim odgovoriti i na optužbu zbog nesazivanja tematske sjednice Općinskog vijeća. U ovom mandatu smo riješili status Opće bolnice Jajce, te je županija/kanton preuzela osnivačka prava. Imenovano je Upravno vijeće bolnice, imenovan novi (v.d.) ravnatelj bolnice, u sudskom registru upisana je Opća bolnica Jajce.

Opća bolnica Jajce dobila je u posljednje tri godine više financijskih sredstava od županije/kantona nego za cijelo razdoblje od 1996. – 2016. godine i to isključivo po zalaganju HDZ-a BiH na županijskoj/kantonalnoj razini, a na moju osobnu inicijativu.

Molim načelnika općine Jajce, predsjednika SDA Jajce i potpredsjednika kantonalnog odbora SDA, da podijeli s građanima informaciju kolika sredstva su povučena s viših razina u Jajce njegovom zaslugom i gdje su ta sredstva uložena.

Svaka tematska sjednica podrazumijeva partnersku podršku. Rado ću sazvati tematsku sjednicu na bilo koju temu, ali do sada nisam dobio niti jedan prijedlog.

Sazivanje 19. sjednice Općinskog vijeća Jajce pripremamo radi Prijedloga rebalansa proračuna za 2020. godinu. Za ponedjeljak (11.05.) zakazao sam sastanak Kolegija i očekujem partnerski pristup radi pomoći zdravstvu i onim djelatnostima čiji je rad zabranjen tijekom ove krize, te očekujem punu odgovornost svih onih kojima su građani dali svoj glas i time obvezu savjesnog i poštenog vođenja naše općine.

Predsjedatelj OV Jajce

Ivo Šimunović

NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Odgovor predsjedatelja OV Jajce

ivo simunovic

Povodom jučerašnjeg javnog obraćanja načelnika općine Jajce Edina Hozana i javnog prijedloga za hitno održavanje sjednice Općinskog vijeća Jajce, a u kojem ponovo obmanjuje naše sugrađane i odgovornost za svoje postupke prebacuje na druge političke aktere, kao predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce osjećam obvezu odgovoriti na ovo priopćenje načelnika općine i podsjetiti na nekoliko značajnih činjenica koje će sigurno biti zanimljive našim sugrađanima.

Na početku se želim zahvaliti načelniku općine. Hvala na podsjećanju na Poslovnik Općinskog vijeća Jajce i sve njegove odredbe koje ste toliko puta pokušavali ignorirati (od izbora 2016.) i obezvrijediti.

Predsjednik OO SDA Jajce Edin Hozan je zaboravio, ali javnost nije, sve pokušaje sazivanja konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Jajce, suprotno Poslovniku i bez vijećnika „Koalicije za bolje sutra Jajcu“ i mnoge druge makinacije nepoznate demokratskim principima. Trebalo je puno vremena i pregovora da se uvaži i „druga“ strana i izborni rezultati. Nismo nastupali maksimalistički u tim pregovorima kao uvaženi načelnik i njegova SDA, ali smo bili ustrajni da bez postizanja partnerskog odnosa i međusobnog uvažavanja ne možemo ići naprijed.

Naposljetku smo potpisali Sporazum o suradnji. Po tom sporazumu kao partneri u vlasti preuzeli smo i određene obveze, koje je „Koalicija za bolje sutra Jajcu“ u duhu partnerstva savjesno i časno izvršavala. Partnerstvo nije tutorstvo, a suradnja nije igra u kojoj treba nadmudriti i omalovažavati partnera. Mi tražimo vjerodostojnog partnera koji će se držati dogovorenih principa i koji će pokazati odgovornost spram postignutih dogovora na dobrobit svih naših sugrađana i naše zajednice.

Ako je načelniku općine haram raditi na ispunjavanju koalicijskih obveza i ako se zbog toga mora pravdati „svojima“, onda možemo zaključiti da je on i Sporazum potpisivao s figom u džepu.

„Koalicija za bolje sutra Jajcu“ je, držeći se dogovorene suradnje, podržala proračun za 2017. i 2018. godinu, potom i proračun za 2019. i 2020. godinu koji su usvojeni na sjednicama Općinskog vijeća glasovima (i) naših vijećnika.

Izvješće o izvršenju proračuna za 2017. i 2018. godinu nismo usvojili  zbog samovoljnog i pristranog trošenje proračunskih sredstava od strane općinskog načelnika, koji se ponaša po principu – kada treba usvojiti proračun onda smo partneri, a kada ga treba realizirati (trošiti) onda mi nitko ne treba. Podsjetio bih građane da se radi o iznimno velikim novčanim iznosima. U dva mandata aktualnog načelnika općine (8 godina) riječ je o više od 100 milijuna konvertibilnih maraka. Vjerujem da naši sugrađani žele znati na koji način se troše njihova sredstva – njihova, a ne privatna sredstva bilo kojeg pojedinca iz vlasti.

Izvješće o izvršenju proračuna za 2019. godinu još nismo dobili. Stoga podsjećam načelnika općine i njegovog pomoćnika za financije da je krajnji rok za podnošenje ovog izvješća Općinskom vijeću istekao krajem ožujka 2020. godine.

Načelnik je trebao dostaviti Općinskom vijeću i prvo tromjesečno izvješće za 2020. godinu, ali ni njega još uvijek nema. Trebamo li raditi rebalans proračuna na slijepo ili je to haram? Kako možemo objektivno sagledati naše potrebe u ovoj godini, ako nemamo pokazatelje kakva je dinamika punjenja i trošenja proračuna u prva tri mjeseca?

Naši sugrađani nagledali su se posljednjih godina raznih čuda, podnijeli veliku žrtvu i sigurno izvukli određene pouke.

Za one neupućene sugrađane, općinski proračun donosi Općinsko vijeće natpolovičnom većinom, a može ga donijeti/proglasiti samostalno načelnik općine. No, čak i u slučaju da ga načelnik općine samostalno proglasi, on i u tom slučaju polaže račune Općinskom vijeću kao zakonodavnoj vlasti u općini. Proračunska sredstva moraju se trošiti prema usvojenom proračunu, a ukoliko dođe do odstupanja donosi se rebalans proračuna. Njega pak načelnik općine ne može proglasiti (kao proračun), već mora biti izglasan od strane vijećnika Općinskog vijeća.

Mi smo svjesni da se neke okolnosti ne mogu predvidjeti, kao što je aktualna kriza s korona virusom, te da je nužno izvršiti rebalans proračuna. Ali taj rebalans ne može biti isključiva volja izvršne vlasti (načelnika općine), već mora proći procedure i biti usuglašen s političkim akterima koji bi mu trebali dati podršku. No, naš načelnik očito ne misli tako. On ovaj rebalans (kao i proračun) vidi kao priliku stjecanja jeftinih političkih poena u izbornoj godini i na taj način pokušava sebi i svojoj političkoj stranci priskrbiti naklonost naših sugrađana, ne svojom političkom mudrošću i podizanjem standarda naših sugrađana, već novcima svih građana Jajca. Kako drugačije protumačiti njegove ultimativne zahtjeve iz proračuna da se grade (nepotrebni) društveni domovi u Vincu, Vlasinju i Divičanima ili da se (ponovo) izdvajaju veliki novci za neodrživi put prema selu Vlasinje… ili njegov prijedlog iz rebalansa da se ponovo povećaju izdaci za pomoć poljoprivredi a da se za 50% umanje sredstva za razvoj turizma, sporta i kulture.

Naši građani trebaju znati u što se troše sredstva iz proračuna, jer su to naša zajednička sredstva. No, većina ugovora koje općine Jajce potpisuje s izvođačima pojedinih radova koji se financiraju javnim sredstvima nisu dostupni meni kao predsjedatelju Općinskog vijeća Jajce i našim vijećnicima, a trebali bi biti javno dostupni svim građanima. Ako se ti ugovori kriju, onda vjerojatno za to moraju postojati i razlozi. Kada bi bili javno dostupni našim građanima, onda se ne bi špekuliralo i nagađalo te optuživalo po društvenim mrežama. Ne bi se građani pitali (u ovom slučaju opravdano) kako to da firma koja je dobila posao uređenja glavne ulice u gradu vrši i popravke na dijelu te iste ulice koji je drugi izvođač ostavio nedovršen i time doveo u opasnost sigurnost naše djece i građana.

Transparentnost, to je sve što tražimo. Vjerujem da će se većina naših sugrađana s time složiti, bez obzira na stranačko ili nacionalno opredjeljenje. To je ono što od početka tražim od kadrova imenovanih od strane HDZ-a BiH u javnim ustanovama i poduzećima (Dom kulture, JU Sport i rekreacija, JU „Agencija za kulturno-povijesnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, JU „Dječji vrtić Bare“), ali isto tako očekujem odgovorno ponašanje i svih drugih nositelja javnih ovlasti. Mislim da smo odabrali odgovorne i čestite nositelje tih dužnosti i da su rezultati njihovog rada, unatoč brojnim opstrukcijama od strane načelnika općine, ipak vidljivi. No, isto tako smo spremni, kao odgovorna politička stranka, prihvatiti sve opravdane kritike na rad naših kadrova i sankcionirati sve radnje koje su suprotne zakonu i koje ne idu u prilog razvoju naše lokalne zajednice.

Prijedlog Odluke o ublažavanju negativnih posljedica epidemije korona virusa u cijelosti je i naš prijedlog, ali uz još veću podršku pogođenima ovom krizom jer svi vidimo da je šteta već sada nesaglediva.

U pripremi sjednice Općinskog vijeća, u više navrata sam predlagao na Stožeru civilne zaštite, kao i kroz Klub vijećnika HDZ-a, sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća povodom proglašenog „stanja nesreće“ na području Federacije BiH. Sjednica nije zakazana jer su načelnik općine i SDA Jajce bili protiv toga.

Konačno, 15.04.2020. godine održan je Kolegij Općinskog vijeća na kojem su nas uvjeravali da će načelnik dostaviti Prijedlog rebalansa proračuna narednog dana (16.04.) kako bi se sjednica Općinskog vijeća mogla održati 24.04.2020. godine. Međutim, ta obveza nije ispunjena te je Prijedlog rebalansa proračuna dostavljen tek 20.04. i to na kraju radnoga vremena. Načelnik općine bi trebao detaljno čitati Poslovnik na koji se poziva.

Je li itko od naših sugrađana čuo da se dogodila neka pandemija s poljoprivredom? Posljednje četiri godine kroz proračun općine Jajce izdvojena su sljedeće sredstva za potporu poljoprivredi:

  • 300.000,00 KM
  • 300.000,00 KM
  • 400.000,00 KM
  • 460.000,00 KM (planirano u proračunu)
  • 600.000,00 KM (načelnikov prijedlog za rebalans u 2020.).

Koliko mi je poznato, nikome u poljoprivredi nije bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti tijekom ove krize. Čak su ljudi poticani da obrađuju svoje zemljište i policija je bila prema njima blagonaklona u slučaju (ne)poštivanja odredbi o policijskom satu. Kakve su to štete pretrpjeli poljoprivrednici u ovoj krizi?

U posljednje tri godine podjela poticaja poljoprivredi u 80% slučajeva išla je članovima i simpatizerima SDA, a 20% nepodobnima. Je li to haram načelniče ili bi se moglo reći da je zuvar?

Podsjećam načelnika općine, a našim sugrađanima na znanje, da smo razgovarali o potrebi pomoći poljoprivrednicima u nabavki sjemenskog materijala. Dogodilo se da je načelnik općine nabavio 100-tinjak paketa sjemenskog materijala i podijelio ih preko predsjednika mjesnih zajednica iz reda SDA u nekoliko sela naše općine. Što je s ostalim našim sugrađanima i imaju li i oni pravo na poticaj? Je li i to haram načelniče ili za SDA zuvar

Podsjećam naše sugrađane i da je na svim razinama vlasti u proteklom periodu urađen rebalans proračuna (Federacija BiH, županije/kantoni, gradovi i općine) radi pružanja pomoći zdravstvenom sektoru i gospodarskim subjektima čiji je rad zabranjen tijekom trajanja ove krize. Mislim da smo jedina općina koja rebalansom proračuna nije predvidjela nikakvu pomoć zdravstvu.

Poštovani sugrađani, svi koji ste imali potrebu korištenja usluga u Općoj bolnici Jajce, znate da pacijenti godinama osobno kupuju sve potrebne lijekove i druge medicinske materijale unatoč tomu što imaju uredno zdravstveno osiguranje. U bolnicama u Sarajevu, Novoj Biloj, Travniku, Mostaru… pacijenti iz Jajca odu s uputnicom i vrate se s otpusnim pismom bez plaćanja bilo kakvih lijekova ili medicinskih materijala. Načelnik općine je mišljenja da našoj bolnici u Jajcu ne treba pomoći. Ne pita se kako je našim liječnicima kada moraju reći obitelji pacijenta da moraju otići u ljekarnu i kupiti lijekove i materijal. Svatko od nas može biti pacijent u našoj bolnici i vjerojatno ćemo svi u određenom trenutku trebati  njihove usluge. Želimo vjerovati u naše liječnike i trebamo im pomoći da bolnica bude opremljena potrebnim uređajima i lijekovima kao što su to i druge bolnice. Zar nije bilo lijepo pročitati vijest da je u našoj bolnici u zadnjih 48 sati rođeno šest beba!?

U ovoj 2020. godini općina Jajce će na ime naknada od Elektroprivrede HZ HB imati na raspolaganju skoro 10 milijuna KM. No, unatoč tome načelnik nema srca ni volje odvojiti bilo kakvu pomoć za zdravlje svojih sugrađana. U okolnostima epidemije niti jedna konvertibilna marka u prijedlogu rebalansa proračuna! Zar to nije haram, načelniče?

Želim odgovoriti i na optužbu zbog nesazivanja tematske sjednice Općinskog vijeća. U ovom mandatu smo riješili status Opće bolnice Jajce, te je županija/kanton preuzela osnivačka prava. Imenovano je Upravno vijeće bolnice, imenovan novi (v.d.) ravnatelj bolnice, u sudskom registru upisana je Opća bolnica Jajce.

Opća bolnica Jajce dobila je u posljednje tri godine više financijskih sredstava od županije/kantona nego za cijelo razdoblje od 1996. – 2016. godine i to isključivo po zalaganju HDZ-a BiH na županijskoj/kantonalnoj razini, a na moju osobnu inicijativu.

Molim načelnika općine Jajce, predsjednika SDA Jajce i potpredsjednika kantonalnog odbora SDA, da podijeli s građanima informaciju kolika sredstva su povučena s viših razina u Jajce njegovom zaslugom i gdje su ta sredstva uložena.

Svaka tematska sjednica podrazumijeva partnersku podršku. Rado ću sazvati tematsku sjednicu na bilo koju temu, ali do sada nisam dobio niti jedan prijedlog.

Sazivanje 19. sjednice Općinskog vijeća Jajce pripremamo radi Prijedloga rebalansa proračuna za 2020. godinu. Za ponedjeljak (11.05.) zakazao sam sastanak Kolegija i očekujem partnerski pristup radi pomoći zdravstvu i onim djelatnostima čiji je rad zabranjen tijekom ove krize, te očekujem punu odgovornost svih onih kojima su građani dali svoj glas i time obvezu savjesnog i poštenog vođenja naše općine.

Predsjedatelj OV Jajce

Ivo Šimunović

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.