ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Kredit MMF-a

vijećeministara.jpg

 

Vijeće ministara BiH održalo je jutros izvanrednu telefonsku sjednicu na kojoj, usprkos predloženim modalitetima da se deblokiraju sredstva MMF-a od 333 milijuna eura koja se nalaze na računu Središnje banke BiH, ipak nije došlo do konačnog rješenja.

Kako piše klix.ba, ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) na sjednici je ponudio dvije odluke radi povlačenja sredstava MMF-a koje su BiH uplaćena u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Tako se prema prvoj odluci, koja je jutros jednoglasno usvojena, daje ovlast Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI) od MMF-a.

Međutim, druga odluka koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena, a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Središnje banke i dalje biti blokirana.

Klix.ba piše da je u ovoj odluci i dalje ponuđeno Vijeću ministara BiH da županije budu subjekti u raspodjeli ovog novca, što četiri člana Vijeća ministara nisu prihvatila.

To su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA), ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB), ministar obrane Sifet Podžić (DF), te zamjenik ministra za izbjeglice i ljudska prava Dževad Mahmutović (SDA).

U odluci je navedena raspodjela sredstava tako FBiH dobiva 61,5 posto, RS 27,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto (od FBiH i RS-a dobiva po 0, 5 posto) no za navedene članove Vijeća ministara BiH, koji su glasali protiv, županije ne mogu biti subjekti u ovom aranžmanu jer se FBiH za njih zadužuje i vraća dug.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17