ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Sindikati policije u FBiH

policija auto

nija samostalnih sindikata policije Federacije BiH izražava zabrinutost za zdravlje i živote svojih članova, policijskih i državnih službenika i namještenika čiji je rad zbog prirode posla te usljed vršenja službenih ovlasti usko vezan za neposredne kontakte između ostalih i sa licima oboljelim ili kod kojih postoji visok stupanj sumnje da su oboljeli od koronavirusa, priopćili su danas iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Dodaju da su rezignirani odnosom prema policijskim službenicima, navodeći posebno primjer nedavnog bijega jednog pacijenta u kome su nekoliko sati pripadnici policije bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Naročitu rezigniranost osjećamo u situacijama kada prilikom obavljanja poslova i zadataka utvrdimo da ne postoje adekvatna sistemska rješenja i odgovarajući protokoli o postupanju pojedinih nadležnih organa, institucija i ustanova odnosno odgovornih osoba u istim, čime se dodatno nepotrebno rizikuju zdravlje i životi policijskih službenika tj. naših članova. Ogledne primjere ovakvih neželjenih situacija imali smo nedavno u Sarajevu kada su policijski službenici usljed neuvezanosti sistema i nespremnosti da se oboljeli pripadnik jedne međunarodne organizacije smjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu bili prinuđeni da više sati provedu u bliskom kontaktu sa istim time nesporno rizikujući svoj život i zdravlje.

Kao dodatni primjer navode događaj iz Posavskog kantona.

Nadalje, zabrinjavajući primjer bilježimo u Posavskom kantonu u kojem objekat koji je određen za karantin osiguravaju policijski službenici bez bilo kakvog odjeljenog prostora ili eventualno policijske kućice shodno čemu su, usljed neadekvatne zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava, isti direktno izloženi mogućnosti zaraze coronavirusom, a koju činjenicu su i pored urgentnog upozorenja Sindikata djelatnika Županije Posavske, nadležni organi vlasti potpuno zanemarili.

Kažu da su svjesni što posao nosi, ali da izostaju sistemska rješenja.

Iako smo svjesni činjenice da prihvatanjem časnog policijskog poziva istovremeno prihvatamo obvezu da za građane i njihovu imovinu damo svoje zdravlje i život, ne možemo se pomiriti sa nepostojanjem sistemskih i adekvatnih rješenja, čime bi postojeće rizike smanjili na najmanju moguću mjeru.

Činjenica da je koronavirus već ušao u policijske redove te da isti prijeti da dodatno usložni postojeći sigurnosni sistem u državi i društvu poziva na urgentnu aktivnost nadležnih organa i odgovornih osoba u istim, kako bi se pored pružanja adekvatne zaštite policijskih i državnih službenika i namještenika, precizirale jasne i efikasne procedure s ciljem izbjegavanja bespotrebnog kontakta policijskih službenika sa osobama čiji je smještaj neophodan u nekoj od zdravstvenih ustanova, zaključili su u priopćenju.

 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17