ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
SBŽ

lendo tahir maska

Predsjednik Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo izjavio je danas da je neizbježno umanjenje plaća proračunskih korisnika, s obzirom na to da je došlo do pada proračunskih prihoda i da su reducirane gospodarske aktivnosti u SBŽ-u.

- Travanjske plaće će sigurno biti umanjene, jer već, za 15 dana, imamo pad prihoda za oko 32 posto. Ne mogu plaće ostati iste, jer treba ih prikupiti. Gledat ćemo da ožujske isplatimo nepromijenjene, zbog radnog zakonodavstva, gdje ne smijemo dirati. Međutim, u travnju ćemo vidjeti kako će završiti punjenje - kazao je Lendo nakon sjednice Vlade SBŽ-a, prenosi Fena.

Na pitanje novinara da li će umanjenje plaća biti linearno ili će biti izuzete određene kategorije, poput uposlenih u zdravstvu i policiji, Lendo je rekao da će svi morati podnijeti određene gubitke.

- Medicinari nisu proračunski korisnici i njih financiramo preko fonodova, ali i u njima se očekuje pad prihoda i tog dijela za plaće. Na svu sreću u našoj županiji nije bilo velikih intevencija za naše zdravstvo, koje je prilično sačuvano. Nemamo pritisak velikog broja zaraženih, te situaciju da se bolnice nekontrolirano pune, tako da će oni sigurno razumjeti da i zdravstveni sektor mora osjetiti umanjenja - rekao je Lendo.

Istaknuo je da će predstojeće odluke biti potrebno uskladiti sa sindikatima proračunskih korisnika, kako se "ne bi ušlo u nezakonitu sferu i kako bi bila osigurana pravična raspodjela novca". 

Kako je kazao, Vlada je danas razmatrala Prijedlog interventnih mjera za oblast gospodarstva u okolnostima pandemije korona virusa, a njihova realizacija previđena je rebalansom proračuna.

- Jedna od mjera je donošenje našeg zakona covid-19, koji bi uskladio sve zakonske okvire koji se moraju mijenjati da bi se osigurala prihodovna strana za budući kod u proračunu. Kroz rebalans proračuna imat ćemo kod na koji će biti locirana sredstva za pomoć gospodarstvenicima, prvenstveno onima koji su, zbog naredbi, morali obustaviti djelatnost. Ne znamo još koliki će to biti iznos, ali ćemo objaviti javne pozive i pokušati pomoći gospodarskim subjektima koji budu aplicirali - pojasnio je Lendo.

Ministarstvo gospodarstva SBŽ-a zaduženo je da pripremi inteventni poziv za gospodarstvenike, koji se, kako je kazao, očekuje za desetak dana.

- Poziv je namijenjen pretežno obrtima kojima je zabranjen rad, nisu otpuštali radnike, a zadržali su djelatnost. Namjera nam je da im pomognemo s određenim sredstvima - naglasio je Lendo.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17