ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Središnja Bosna

vlada sbk

Tekst: Marija Augustinovic

FENA Zbog pandemije koronavirusa gospodarstvo u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) već trpi štete i nužno je uz pomoć svih razina vlasti pronaći način za ublažavanje gubitaka i negativnih efekata krize na radnike, rečeno je danas u Travniku, nakon sastanka gospodarstvenika s predstavnicima Vlade SBŽ-a.

Predsjednik Udruge poslodavaca SBŽ-a Kemal Čolak kazao je novinarima da su poduzetnici spremni da zajedno s vlastima poduzmu sve mjere kako bi se maksimalno ublažile posljedice krize.

- Veliki problem nastupio je prvenstveno za kompanije koje su izvozno orijentirane i one koje nabavljaju sirovine iz inozemstva. U posljednja 24 sata situacija se dosta zakomplicirala kada je riječ o prohodnosti na granicama. Radna mjesta su ugrožena za značajan broj radnika, a pogotovo onih koji su radili u inozemstvu, pa im je angažman prestao i morali su se vratiti - naglasio je Čolak.

Kako je kazao, poslodavci su opredijeljeni da, u suradnji s predstavnicima vlasti, pronađu rješenja s ciljem očuvanja radnih mjesta.

- Jedno od njih je i kompenzacijski fond za doprinose i plaće uposlenika. Vjerujemo da će on biti formiran u narednih nekoliko dana - naglasio je.

Poduzetnik iz Travnika Zoran Gazibarić kazao je da je proizvodnja značajno ugrožena s obzirom na to da dio sirovine i roba ne može stići do svojih destinacija.

- Transport je tu najugroženiji. Mi ćemo proizvoditi, ali kakva od toga korist ukoliko ne budemo mogli robu dostaviti kupcima? Ukoliko ovo potraje mjesec dana, to i neće biti neki gubici, ali šta ako potraje dva ili tri mjeseca? Šta s radnicima koji nemaju šta raditi, a netko im mora platiti doprinose? Ukoliko je u pitanju 15 dana, poslodavci će dati radnicima godišnji odmor, ali šta ako ovo stanje potraje duže? - kazao je Gazibarić.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo poručio je da je zajednički cilj poduzetnika i vlasti očuvati ekonomiju te izbjeći otpuštanje radnika

- Poslodavci moraju voditi računa o svojim radnicima do one mjere do koje mogu izdržati, a poslije toga moraju nam probleme prijaviti. Dat ćemo jasne odluke kantonalnom Ministarstvu privrede kad je riječ o firmama koje imaju takve probleme, a i na nivou Federacije očekuju se mjere koje se tiču poreske i bankarske politike, te kompenzacijskog fonda - naglasio je Lendo.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17