ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Dom naroda PFBIH usvojio

elektr potpis

Nakon što je Dom naroda Parlamenta F BiH u formi nacrta usvojio Zakon o elektronskom potpisu

Federacija BiH na korak do stvaranja elektronskog poslovnog okruženja, ali i stvaranje e-uprave, e-zdravstva..

          Na prošlotjednom nastavku redovite sjednice, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u formi nacrta, uz ostalo, usvojio je i Zakon o elektronskom potpisu. Sam predsjedatelj Martinović, od predlagatelja i priređivača ovog iznimno značajnog zakonskog rješenja, Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija,  zatražio je da se zakon u formi prijedloga čim prije vrati u proceduru kako bi  mogao biti donesen i stupiti na snagu. „Zbog značaja Zakona o elektronskom potpisu koji će dovesti do stvaranja elektronskog poslovnog okruženja ali i olakšati svakodnevni život građana, smatram da je potrebno maksimalno skratiti procedure te nam ga što prije vratiti zbog konačnog usvajanja, naravno sa svim korisnim prijedlozima i sugestijama koje budu upućene predlagatelju“, istaknuo je ovom prilikom Martinović.

Zakonom o elektronskom potpisu uređuju se pravo fizičkih i pravnih osoba na uporabu elektronskog potpisa u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama, te prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba koja pružaju usluge izrade, verifikacije i validacije elektronskog potpisa, elektronskog vremenskog žiga, elektronskog pečata, elektronske preporučene dostave i certifikata za autentifikaciju mrežnih stranica na teritoriji F BiH. Elektronski potpis definiran je kao  skup podataka u elektronskom obliku koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima u elektronskom obliku  koje potpisnik koristi za potpisivanje. Povezan je isključivo s potpisnikom koji ga može koristiti pod svojom isključivom kontrolom uz visok stupanja pouzdanosti, pouzdano identificira potpisnika te nedvosmisleno omogućava uvid u bilo koju izmjenu izvornih podataka. Elektronski potpis u odnosu na podatke u elektronskom obliku ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, odnosno vlastoručni potpis i pečat  u papirnatom obliku.  Po stupanju na snagu Zakona o elektronskom potpisu, smatrat će se pravno valjanim i bit će dopušteno koristiti ga u sudskim i drugim postupcima.

Donošenjem ovog Zakona u Federaciji BiH  stvara se elektronsko poslovno okruženje za promet elektronskih dokumenata u državnoj upravi, pravosuđu, gospodarstvu i drugim oblastima, te tako stvaraju uvjeti za razvoj konkurentne ekonomije, učinkovitije i racionalnije državne uprave. Također, kroz uspostavljanje eServisa, ostvarit će se bolja međusobna komunikacija između poslovnih subjekata, državne uprave i građana, jer će se smanjiti troškovi poslovanja, stvarati veća dodatna vrijednost, smanjiti siva ekonomija i korupcija. Usvajanjem ovoga zakona građanima, poslovnim i drugim subjektima, omogućava se da svoje obaveze ili zahtjeve prema upravi obavljaju na učinkovitiji način, uz minimalne troškove i broj fizičkih kontakata sa tijelima uprave korištenjem  različitih elektronski kanala. Pojednostavljeno rečeno, Zakon o elektronskom potpisu omogućit će uspostavu e-uprave, e-zdravstva, e- obrazovanja te tako značajno olakšati svakodnevni život građana ali i unaprijediti poslovno okruženje u Federaciji BiH te potaknuti investicije. Donošenje ovog zakona, navodi se u obrazloženju, nije samo  veliki  tehnološki iskorak, već osigurava preduvjete da se  društvena komunikacija i poslovanje podižu na jednu potpuno novu, daleko napredniju razinu. Javna uprava   postaje učinkovitija  i ekonomičnija za građane. Pored toga, usvajanje ovog zakona je ključni dio provođenja Programa  uvođenja jednošalterskog sustava i elektronske registracije gospodarskih subjekata u Federaciji BiH. Konačno, usvajanjem Zakona o elektronskom potpisu Federacije BiH otvaraju se vrata najvišim tehnološkim i komunikacijskim dostignućima koja će život građanima F BiH  učiniti lakšim i ekonomičnijim, a BiH  približiti standardima poslovanja i rada uprave u Europskoj uniji, stoji uz ostalo, u obrazloženju potrebe donošenja zakona kojim će FBiH uz sve pobrojane prednosti ostvariti milijunske uštede u poslovima javne uprave.

 

 

artinfo.ba

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17