× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST
  • Borba s migrantskom krizom

migranti policija

Foto: Ilustracija

Ministarstvo sigurnosti traži financijsku potporu nižih razina vlasti za borbu s migrantskom krizom

Molba za pomoć upućena i općinskim vlastima Kiseljaka

        Pred vijećnicima u Općinskom vijeću Kiseljak koje je ovog tjedna imalo redovitu sjednicu, našla se i molba, odnosno apel Ministarstva sigurnosti BiH. Iz dokumenta kojeg potpisuje ministar Fahrudin Radončić, vidljivo je kako je ista dostavljena svim nižim razinama vlasti u BiH, entitetima,  Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske, Vladi Brčko Distrikta, vladama svih deset županija u Federaciji BiH te načelnicima i Općinskim vijećima svih općina u BiH.

U molbi ministra Radončića navodi se kako se BiH od 2017. godine suočava s povećanim brojem nezakonitih ulazaka migranata na teritorij ove zemlje,  te da su Službi za odnose sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH u 2019.-oj godini prijavljena 29 302 nelegalna migranta što je u odnosu na 2018.-tu povećanje za 23 posto. Ispune li se očekivanja Ministarstva sigurnosti BiH, trend povećanja broja nelegalnih migranata će se nastaviti, a BiH suočiti s novim humanitarnim i sigurnosnim izazovima. Radočnić u molbi upućenoj nižim razinama vlasti navodi kako ministarstvo kojem je na čelu surađuje sa međunarodnim organizacijama i sigurnosnim agencijama u BiH s ciljem rješavanja ovog problema. „Otežavajuća okolnost i veliki problem za BiH u smislu zaštite granica je činjenica da u ovom trenutku nedostaje 400, a za učinkovit sustav zaštite 1200 policijskih službenika koji bi trebali štititi suverenitet BiH i sigurnost naših građana te nas učiniti odgovornijim partnerom međunarodnoj zajednici na polju zajedničke sigurnosti“, stoji uz ostalu u molbi ministra Radončića. Financijski teret migrantske krize, iako svjestan teškog ekonomskog stanja, ministar Radončić odlučio je pokušati podijeliti s nižim razinama vlasti od kojih traži da izmjenama i dopunama svojih proračuna pronađu sredstva za aktivnosti zaustavljanja nelegalnih migranata na granici te Ministarstvo sigurnosti obavijeste koliko će novca izdvojiti za ove namjene.

Osim što su primili k znanju molbu Ministarstva sigurnosti BiH, vijećnici u Općinskom vijeću Kiseljak  nisu pokazali interesa za bilo kakvom raspravom o izmjenama i dopunama Proračuna kojim bi osigurali tražena sredstva. Mnogima je i sam pokušaj prenošenja tereta financiranja borbe s migranstkom krizom na jedinice lokalne samouprave  bio u najmanju ruku čudan, a po mnogima i nezabilježen u dosadašnjoj praksi odnosa viših s nižim razinama vlasti u BiH.

Artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.