ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
Mir nema alternativu

domic probuducnost

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Bojan Domić potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa organizacijom Catholic Relief Services (CRS), u okviru USAID-ovog projekta izgradnje pomirenja i povjerenja PRO-Budućnost, koji realizira spomenuta organizacija.

Ministar je potpisao i Platformu za mir projekta PRO-Budućnost, strateški dokument koji osigurava temelj za procese izgradnje povjerenja i mira u našoj zemlji. Ovim činom Ministarstvo omogućava provedbu svih odredbi Platforme za mir u području svog djelovanja.

Domić je naglasio da zdušno podržava takve inicijative i da je taj projekt put dijaloga koji je svima neophodan da razumijemo kako mi stoljećima živimo na ovim prostorima i da postojanje različitih pogleda ne znači ugrožavanje drugoga, te da ne vidi drugi put jer mir nema alternativu.

- Suvremeno obrazovanje, kojem Ministarstvo teži, nije samo ex cathedra, nego podrazumijeva interaktivno učenje koje pruža više mogućnosti za razvijanje životnih vještina, što je mladima danas potrebno, a što USAID-ov projekt PRO-Budućnost upravo pruža - rekao je ministar Domić ovom prigodom. 

Nešto ranije, Memorandum o razumijevanju i Platformu za mir potpisalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem Stojanov, istaknula je posebno značajnim što prva dva ministarstva obrazovanja koja su potpisala Memorandum o razumijevanju sa projektom PRO-Budućnost i Platformu za mir dolaze iz kantona s posebnim režimom, te da su ovim činom iskazali jasnu opredijeljenost za mirovno obrazovanje.

- Time su poslali motivirajuću poruku, ne samo građanima ova dva kantona, nego i ostatku Bosne i Hercegovine, kako je inkluzivno obrazovanje usmjereno na razumijevanje drugog i drugačijeg, te ono koje potiče dijalog, krucijalno za boljitak mladih u BiH i društva u cjelini - rekla je Stojanov. 

Programske aktivnosti koje će ministarstva provoditi u skladu sa Platformom za mir bit će specifične i prilagođene potrebama mladih i prosvjetnim radnicima u zajednicama u njihovim kantonima.

Platformu za mir su dosad usvojili Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Skupština Kantona/Županije zapadnohercegovačke, Skupština Kantona 10 (Hercegbosanska županija - HBŽ), brojne lokalne skupštine i vijeća i ostali.

USAID-ov projekat izgradnje povjerenja i mira PRO-Budućnost provodi CRS u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem BiH (MRV), u više od 70 lokalnih zajednica u BiH, priopćeno je iz CRS-a BiH.

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2021 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17