ART BLOG KALENDAR DOGAĐAJA OSMRTNICE NATJEČAJI MARKETING
Dom naroda Parlamenta FBiH

dom naroda

 

Pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je održao dvije sjednice, izvanrednu i redovitu. 

Na redovitoj sjednici usvojen je Proračun Federacije BiH za 2020 godinu, za usvajanje su glasala 32 izaslanika, 10 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. 

Usvajanjem u Domu naroda, Federacija BiH dobila je proračun „težak“ skoro pet milijardi KM, a osnovni razlog povećanju od 2,2 milijarde, ili čak 83 posto je u činjenici da Fond mirovinsko- invalidskog osiguranja Federacije BiH s početkom iduće godine prelazi na trezorski načlin poslovanja.  

To znači da će se mirovine ubuduće umjesto iz Fonda MIO, isplaćivati iz Proračuna Federacije BiH, a po prioritetima isplata bit će na drugom mjestu, odmah nakon obveza servisiranja vanjskog duga što umirovljenicima jamči sigurnost u isplati mirovina. 

Što se ostalih izmjena u Proračunu tiče, po prvi put predviđeno je izdvajanje od 50 milijuna KM za provedbu Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, odnosno braniteljski dodatak. 

Za 24 milijuna, sa šest na 30 milijuna povećaje se stavka predviđena za konsolidaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Povećanje navedene stavke Federacija BiH kao osnivač sufinancirat će uz ostale, i rad Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.  

Povećanje u iznosu od 20 milijuna KM je predviđeno i za potporu obiteljima s djecom, u iznosu od 15 milijuna predviđen je nastavak kreditne linije za sufinanciranje stambenog zbrinjavanja mladih. Povećanja od 18,3 milijuna KM mogu očekivati i poljoprivrednici te su predviđeni u ukupnom iznosu od 87 milijuna KM.  

Uz Proračun kao najvažniji financijski dokument, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio i Zakon o izvršenju Proračuna F BiH za 2020. godinu te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim se rješava pitanje financiranja Grada Mostara. 

Potporu izaslanika dobio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o riznici, Izmjene i dopune Zakona o doprinosima, Zakon o izmjeni Zakona o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju te Zakon o visini stope zatezne kamate. 

Na istoj su sjednicu, uz ostalo, usvojeni Financijski planovi Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za iduću godinu kao i Izjmene i dopune Financijskog plana Federalnog zavoda MIO za 2019. godinu.

Usvojeni su i Prijedlozi financijskih planova Proračuna FERK-a za ovu i iduću godinu. U formi Nacrta podršku izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Zakona o građevinskom zemljištu u F BiH, Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, Zakon o sudskoj policiji kao i Zakon o registraciji poslovnih subjekata. 

 

jelka-tomo sjednica.JPG


Usvajanje ovog zakonskog rješenja Federacija BiH ispunjava jedan od preduvjeta za realiziranje Projekta“ Elektronske registracije poslovnih subjekata“ kojeg financira Vlada Velike Britanije, a koji bi trebao značajno unaprijediti poslovno okruženje u Federaciji BiH.

Prije redovite sjednice na kojoj je usvojen Proračun F BiH za iduću godinu, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj sjednici donio je odluku o prihvaćanju zaduženja u iznosu od 15 milijuna eura za Projekt rehabilitacije i modernizacije crpno- akumulacijske hidroelektrane Čapljina.

Cilj je projekta produženje životnog vijeka hidroelektrane Čapljina, koja je puštena u rad 1979. godine. 
Projektom koji je danas dobio „zeleno svjetlo“  bit će pokrenuta zamjena sustava upravljanja i turbinske regulacije kao prioritetnog projekta Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar.

Inače, hidroelektrana Čapljina u vrijeme gradnje bila je jedna od najvažnijih investicija u bivšoj državi, a ulaganja u njezinu rehabilitaciju i modernizaciju značajna su ne samo s elektro- energetskog već i sveukupnog gospodarskog aspekta. 

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17