ART BLOG NAŠA DIJASPORA NATJEČAJI MARKETING POŠALJITE VIJEST
PFBiH

dn martinovic f

Još uvijek traje izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na čijem su dnevnom redu izmjene Zakona o notarima, koje su predložene s obzirom na to da je Ustavni sud FBiH neke odredbe tog zakona proglasio neustavnim.

Pred izaslanicima su i izmjene još pet zakona koji se naslanjaju na ove neustavne odredbe Zakona o notarima. Riječ je o izmjenama Zakona o nasljeđivanju, o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama i Obiteljskom zakonu, piše Avaz.ba.

Žustra rasprava

No, Klub izaslanika bošnjačkog naroda i Klub izaslanika hrvatskog naroda zatražili su da se izmjene ovih šest zakona ne razmatraju po žurnom postupku, kako je predloženo, nego da idu u redovnu proceduru.

To bi značilo da neće biti danas razmatrani.

– Razlozi su suprotstavljeni stavovi i stručni pogledi i mnoge kontroverze koji su se otvorili nakon što je Zastupnički l dom usvojio izmjene zakona uz amandmane. Ovi zakoni moraju se sagledati još jednom – kazao je Jasmin Duvnjak, šef izaslanika iz reda bošnjačkog naroda.

Žustra rasprava vodi se o dnevnom redu, ali i zbog činjenice da Dom naroda nema konstituirane komisije bez kojih Dom ne može raditi u punom kapacitetu.

Izaslanici koji dolaze iz SDP-a tražili su da Dom naroda danas usvoji zaključak kojim bi se pobliže pojasnilo što raditi u slučaju da jedan klub naroda nije konstituiran i nema predsjednika, a što je sada slučaj s Klubom izaslanika srpskog naroda.

– Time bismo odblokirali rad Kluba Srba da bismo mogli ravnopravno sudjelovati – kazao je izaslanik srpskog naroda Dragan Stevanović te tražio da se prije svega formira Klub Srba pa onda krene u rad jer postojeća situacija nije ustavna.

Ivo Tadić (HDZ), šef Kluba izaslanika hrvatskog naroda, odgovorio je da se ne može kriviti predsjedatelja Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ) što nema Kluba Srba, ali i da bi stavljanje zaključka SDP-a na dnevni red bilo kršenje i Poslovnika o radu Doma i Ustava FBiH.

Kritike na svoj račun predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović je nazvao predstavom pred kamerama, a Žuljević odgovorio da Martinović kritizira ljude koji traže da se Dom prvo uredi i koji ne žele sudjelovati u farsi koju kreira.

– I u prošlom mandatu smo se naslušali vaših ustavnopravnih obrazloženja. Možda bi bilo bolje da sjedite u Ustavnom sudu – replicirao je Martinović.

U raspravi o dnevnom redu spominjala se i ustavnost Vlade Županije Sarajevo, gdje su se međusobno prepucavali Martinović i Konaković.

Različiti pogledi

Naime, izaslanik Elmedin Konaković, inače predsjedatelj Skupštine ŽS, kazao je da se situacija u kojoj nema konstituiran jedan klub i izabran jedan dopredsjedatelj Doma naroda lako može riješiti ako ima volje, te je upozorio da se Dom treba vratiti u ustavne okvire ili će Martinović biti osobno odgovoran.

Martinović mu je odgovorio da je trebao u svojoj Županiji provjeriti je li tamo sve ustavno, uključujući sastav Vlade Županije Sarajevo u kojoj nisu zastupljeni Hrvati.

Konaković je odgovorio da je Vlada ustavna, ali i da njegov i Martinovićev pogled na život u BiH nije isti i da Damir Filipović, koji se izjašnjava kao Hrvat, za Martinovića vjerojatno nije dobar Hrvat./HMS/

0
0
0
s2sdefault

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

E-mail

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2020 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17