• Sara - Sarajevski
  • outdoormedia

El-Mudžahidin

elmudzahid zastava

Optužnica tereti Mahmuljina da kao zapovjednik Trećeg korpusa ABiH nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda ‘El-Mudžahidin’ na području Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.
Svjedok Obrane Sakiba Mahmuljina izjavio je da su drugi organi u vojsci mogli imati informacije o zarobljenicima Odreda ‘El-Mudžahidin’, ostavši pri stavu da on o tome nije znao ništa.

Fadila Imamovića, koji je bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost 35. divizije Armije Bosne i Hecegovine (ABiH), u nastavku suđenja unakrsno je ispitivalo Tužiteljstvo BiH.

Tužitelj Sedin Idrizović predočavao mu je dokumente potčinjenih i pretpostavljenih postrojbi. U redovnom borbenom izvještaju 328. brigade navodi se da je četa ove jedinice 11. rujna 1995. godine zarobila 61 vojnika i da ih je Odred ‘El-Mudžahidin’ preuzeo.

Svjedok je rekao da su u to vrijeme to bile uobičajene informacije i da su se svi bavili borbenim aktivnostima. Dodao je da je on tada, kada je bila akcija ‘Farz’, bio u zapovjedništvu divizije, a da su izvještaji dostavljani na istureno zapovjedno mjesto, gdje je bio zapovjednik.

Na pitanje je li znao da je njegov zamjenik Hamdija Šljuka išao u kamp Odreda da provjeri informacije o otmici zarobljenika, Imamović je kazao da nije.

Rekao je da je bilo moguće da su njegovi referenti imali detaljnije informacije s terena, koje su prosljeđivali zapovjedniku, navodi BIRN.

Tužitelj je pitao svjedoka zašto se u dokumentu 35. divizije iz srpnja 1995. spominje 11 zarobljenika Odreda ‘El-Mudžahidin’ u selu Livade, kao i da je s njima razgovarao obavještajac.

Imamović je ponovio da je, prije nego što je otjeran, uspio uzeti osnovne podatke od tri zarobljenika koja je vidio, kao i da ne zna je li netko poslije njega dolazio.

Svjedok je kazao da on nije prikupio detaljne informacije o položajima, naoružanju i ljudstvu neprijateljskih vojnika, koje se spominju u dokumentu organa sigurnosti Trećeg korpusa, pozivajući se na organ sigurnosti 35. divizije. Rekao je da mu te informacije liče na razgovor obavještajaca. Prema njegovim riječima, podaci su mogli doći od obavještajnog organa i potčinjenih jedinica.

Imamović je ostao pri stavu da je obuka koju su vršili pripadnici Odreda ‘El-Mudžahidin’ za pripadnike ABiH bila kontraproduktivna.

Tužitelj mu je predočio izvještaj 35. divizije u kojem se navodi da su pripadnici Odreda ‘svojim moralom i načinom života postali uzor našim borcima’.

Imamović je kazao da su to navodi pomoćnika zapovjednika za moral.

Suca Miru Smajlović interesiralo je da li je ta obuka bila dobrovoljna ili obavezna, na šta je svjedok rekao da je bila više na principu dobrovoljnosti.

Na njeno pitanje tko je prepoznao vrijednosti ‘El-Mudžahidina’ da bi oni educirali pripadnike ABiH, Imamović je odgovorio ‘zapovjedništvo divizije’, i to ‘prevashodno da bi se prihvatile ratne vještine’.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao zapovjednik Trećeg korpusa ABiH nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda ‘El-Mudžahidin’ na području Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. rujna 1995. ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja je 13. studenog.

0
0
0
s2sdefault
  • Sara - Sarajevski

KALENDARBTN1OSMRTICE BTN1NATJECAJIPNT2

artinfo2019-footer-logo.png

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

marketing@artinfo.ba

POSTANITE DIO TIMA

Copyright 2007-2019 ART  Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

designer17