× Početna Vijesti Sport Kultura Crna kronika Politika Zanimljivosti
NATJEČAJI RADAR OSMRTNICE MARKETING POŠALJITE VIJEST

registar hvo

 

         Ne stišavaju se reakcije na prije desetak dana objavljeni Registar branitelja, pripadnika HVO-a i Armije BiH, na stranici Federalnog ministarstva branitelja. Sarajevski „Dnevni avaz“ jednom je imenu iz registra posvetio čak i naslovnicu, a na vlastite nebuloze koje su same po sebi kontradiktorne, novinari „Avaza“ potrudili su se prikupiti i reakcije, kreirajući ozračje u kojemu Registar može postojati samo ako ga odobre pripadnici tzv. Armije BiH. „Prašinu“ su avazovi „istraživači“ digli oko imena Darija Kordića, političkog čelnika bh. Hrvata osuđenog pred Sudom u Haagu zlog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u Ahmićima u Vitezu. Kordić je, podsjećamo, izrečenu kaznu odležao ali to očito nije dovoljno jer po aršinima „avazovog istraživačkog novinarstva“  i „stvarnih branitelja BiH“, treba ga izbrisati s lica zemlje. Ne ulazeći u analizu presude Haaškog suda koji je svojim radom dokazao da je prije svega politička, a tek onda pravosudna institucija koja je svojim jednostranim presudama dodatno unazadila proces pomirenja u BiH,  „Avaz“ je pokrenuo kampanju Kordićeva brisanja s popisa pripadnika HVO-a. Njome nam poručuje kako nam treba Registar po mjeri tzv. Armije BiH, Registar u kojemu će se brisati činjenice i prilagođavati „istinskim braniteljima BiH“, a oni mogu biti samo pripadnici tzv. Armije BiH. Pri tom postaje nevažno da su takvi pokušaji kontradiktorni sami po sebi. Dok s jedne strane pokušavaju HVO nametnuti epitet zločinačke vojske, s druge strane osobi osuđenoj zbog ratnih zločina, izbrisali bi pripadnost toj istoj vojnoj postrojbi.

To što mnogim zapovjednicima tzv. Armije BiH nije suđeno ni presuđeno za ratne zločine nad Hrvatima ili Srbima, ne treba nikom smetati? Zar je Selmi Cikotiću,  Enveru Hadžihasanoviću, Amiru Kuburi i mnogim drugim generalima tzv. Armije BiH mjesto u Registru branitelja? Mjesto im je na optuženičkoj klupi i u zatvoru, a činjenicu da su bili u Armiji BiH ne treba osporavati. Svojom pripadnošću oni su joj dali epitet zločinačke jer etničko čišćenje Bugojna, Travnika, Kaknja, Fojnice i mnogih drugim mjesta u kojima su Hrvati činili značajan postotak prijeratnog stanovništva nije se dogodilo samo po sebi. I neka ih Registru jer možda jednog dana budu suđeni i presuđeni i to baš kao pripadnici tzv. Armije BiH koju bez obzira na izostanak presuda nitko ne može amnestirati od zločina nad Hrvatima i Srbima u BiH. Jer hrvatske i srpske žrtve, jednako kao i bošnjačke, vape za pravdom i istinom koja ne može biti jednostrana i po mjeri samo jednog naroda i jedne vojske.

Umjesto lažnih pripadnika, bošnjačke Udruge odlučile su se, uz podršku bošnjačkih medija, iz Registra brisati činjenice o pojedinim pripadnicima HVO-a kreirajući tako registar po mjeri tzv. Armije BiH. Takav registar Hrvatima, bivšim pripadnicima HVO-a koji su prvi stali u obranu BiH, ne treba. Od takvog Registra uz ovakvu vrstu intervencije Hrvati u Federaciji BiH i njihove braniteljske Udruge koje nažalost i ovog pute šute kao da ih se svebošnjačka kampanja ne tiče, trebaju se ograditi, a na pitanje otkud ime Darija Kordića u Registri odgovoriti protupitanjima. Kada će Cikotić na optuženičku klupu, na primjer?!  

 

Matija Perić/artinfo.ba

REDAKCIJA PORTALA

artinfo.portal@gmail.com

Marketing

marketing@artinfo.ba

Copyright 2007-2023 ART Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Uvjeti korištenja Pravila privatnosti Kolačići Impressum

Pravila o kolačićima

Ova stranica koristi samo nužne kolačiće kako bi Vam omogućili bolje i ugodnije surfanje. Korištenjem web stranice slažete se sa uvjetima korištenja kolačića.